Home / Good Life  / Art & Culture  / Δημήτρης Γεωργόπουλος: “Όσο έχω τα χρώματα μου είμαι ευτυχισμένος”

Δημήτρης Γεωργόπουλος: “Όσο έχω τα χρώματα μου είμαι ευτυχισμένος”

Δημήτρης Γεωργόπουλος: "Όσο έχω τα χρώματα μου είμαι ευτυχισμένος"
Δημήτρης Γεωργόπουλος: “Η τέχνη και το σχέδιο για μένα είναι μια τεράστια διέξοδος”.

Όταν το ταλέντο συναντιέται με την ελεύθερη, φρέσκια σκέψη και την ανάγκη για έκφραση, τότε τα δημιουργικά αποτελέσματα συναρπάζουν. Ο Δημήτρης Γεωργόπουλος, προικισμένος με όλα τα παραπάνω, είναι ένας νέος designer, σκηνογράφος και illustrator, ένας πολυτάλαντος καλλιτέχνης, που μας εμπνέει με τα έργα, τις δουλειές και τον τρόπο σκέψης του.

 

Η ευτυχία, μας λέει, βρίσκεται στα απλά πράγματα. Για κείνον βρίσκεται στα χρώματά του, στην υλοποίηση μιας ιδέας ή μιας σκέψης, στη δημιουργία. Για εμάς πάλι, ευτυχία είναι η γνωριμία με ανθρώπους που ομορφαίνουν μέσα από την τέχνη τους την καθημερινότητά μας και μας κάνουν να αισιοδοξούμε. 

 

 

 

 

Πες μας κάποια πράγματα για σένα. Πού μεγάλωσες; Πού ζεις;

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Βέροια Ημαθίας. Από μικρός ξεκίνησα να πηγαίνω μουσική στο Ωδείο της πόλης και άρχισα να έχω μια ιδιαίτερη αγάπη για τη μουσική, αλλά και τις τέχνες γενικότερα, όπως ο χορός, το θέατρο. Κάπως έτσι, ενώ όλοι μου οι συμμαθητές ακολουθούσαν κατά βάση κάποιο άθλημα, εγώ έψαχνα να βρω διέξοδο στους ήχους, τις εικόνες, τα χρώματα. Αυτή τη στιγμή ζω και εργάζομαι στη Βέροια.

 

Σπούδασες Σχεδίαση Επίπλων με ειδίκευση στην Εσωτερική Αρχιτεκτονική, σπουδάζεις στο μεταπτυχιακό σου στο ΑΠΘ στην Αειφορική Διαχείριση και τα Δημόσια Τεχνικά Έργα και τελικά ασχολήθηκες με το θέατρο όπου και εργάζεσαι τα τελευταία χρόνια ως σκηνογράφος – ενδυματολόγος. Πώς σου προέκυψε αυτός ο επαγγελματικός δρόμος και τι σε εξιτάρει περισσότερο σε αυτόν;

Το Θέατρο στη ζωή μου ήρθε σε μία στιγμή η οποία ήταν αρκετά δύσκολη, διότι έψαχνα να κάνω πρακτική άσκηση και λόγω προθεσμιών δεν μπορούσα να ενταχθώ σε πρακτική. Και κάπως έτσι τελικά μπόρεσα να κλείσω την πρακτική μου ως σχεδιαστής με το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Βέροιας, στο οποίο βρίσκομαι τα τελευταία 5 χρόνια.

 

Η δημιουργία συναισθημάτων στους θεατές, αλλά και οι εκφράσεις τους με το που ανοίγει η αυλαία είναι, ίσως, από τα πιο ωραία συναισθήματα που νιώθω.

 

Φωτογραφία: Τάσος Θώμογλου

Φωτογραφία: Τάσος Θώμογλου

 

Ποια είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που έχεις αντιμετωπίσει, μέχρι στιγμής, δουλεύοντας σε θεατρικές παραστάσεις; Μπορείς να μας περιγράψεις τι κάνει ένας σκηνογράφος – ενδυματολόγος με λίγα λόγια;

Για να πραγματοποιηθεί μία θεατρική παράσταση χρειάζεται να συμβάλουν πάρα πολλές ειδικότητες, από τον σκηνοθέτη και τον ηθοποιό, μέχρι τον σκηνογράφο, τον φωτιστή και τους τεχνικούς. Αυτό ίσως να είναι και το πιο υπέροχο πράγμα, διότι βλέπεις “τα κομμάτια του πάζλ” να συνδέονται σιγά σιγά και να βγαίνει ένα μαγικό αποτέλεσμα στο τέλος. Σίγουρα η εργασία στο θέατρο έχει αρκετές δυσκολίες, αφενός διότι πρέπει να υπάρχει πλήρης συνεννόηση και ομαδικότητα με τους ανθρώπους τους οποίους συνεργάζεσαι, αλλά και να υπάρχει τυπικότητα απέναντι στις προθεσμίες.

Ο σκηνογράφος είναι ο άνθρωπος ο οποίος αναλαμβάνει, σε συνεννόηση με τον σκηνοθέτη, να οπτικοποιήσει το εκάστοτε κείμενο της παράστασης, να βγάλει τρισδιάστατα σχέδια, να οργανώσει και να σχεδιάσει, αλλά και πολλές φορές να κατασκευάσει, το οπτικό σύμπαν της παράστασης.

 

Υπάρχει κάποιο έργο που ονειρεύεσαι να σκηνογραφήσεις και γιατί;

Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο έργο που ονειρεύομαι να σκηνογραφήσω. Οποιοδήποτε έργο και να μου δώσουν, πάντα έχω τον ενθουσιασμό και την όρεξη, ώστε να το ανακαλύψω και να δημιουργήσω. Εξάλλου, αυτή είναι η μαγεία του δικού μου επαγγέλματος, να δημιουργώ από λέξεις, κόσμους.

 

Φωτογραφία: Τάσος Θώμογλου

 
Δυστυχώς ο χώρος του Πολιτισμού έχει δεχθεί ισχυρότατο πλήγμα από την πανδημία και την κρίση που αυτή συνεπάγεται. Θα ήθελες ίσως να στείλεις ένα σχετικό μήνυμα, ως άνθρωπος του χώρου και της τέχνης εν γένει; Εσύ πως διατηρείς τη δημιουργικότητά σου;

Αυτή τη στιγμή ζούμε πρωτόγνωρες καταστάσεις. Ο βιοπορισμός μας είναι πολύ δύσκολος και η “βοήθεια” που έχουμε από το κράτος είναι ανεπαρκής έως και μηδαμινή.

Η τέχνη και το σχέδιο για μένα είναι μια τεράστια διέξοδος, άσχετα με το αν αυτή τη στιγμή έχω δουλειά ή όχι.

Όσο έχω τα χρώματα μου, είμαι ευτυχισμένος. Συνήθως μετά από μία μπόρα, βγαίνει το ουράνιο τόξο. Και πιστεύω ότι σίγουρα θα έρθουν και καλύτερες μέρες!

 

Designer, Σκηνογράφος και Illustrator. Έχεις ένα ιδιαίτερο Instagram account, καλαίσθητο και ελκυστικό. Τι θέλεις να εκφράσεις, να επικοινωνήσεις μέσα από τα έργα που ανεβάζεις στον λογαριασμό σου; Τι σε εμπνέει και τα δημιουργείς; Με ποιον τρόπο τα φτιάχνεις;

Από τη στιγμή που μπήκαμε στη πρώτη καραντίνα, λόγω του εγκλεισμού, άρχισα να παρατηρώ περισσότερο τις μορφές των ανθρώπων και την κίνησή τους, καθώς έβγαινα για σωματική άσκηση. Αυτό λειτούργησε ως κύρια έμπνευση για την δημιουργία των σχεδίων μου, που έχω ανεβάσει στο λογαριασμό μου.
Συνήθως τα σχεδιάζω αρχικά στο χέρι και μετέπειτα τα σχεδιάζω ηλεκτρονικά σε πρόγραμμα επεξεργασίας γραφικών.

 

Δημήτρης Γεωργόπουλος: "Όσο έχω τα χρώματα μου είμαι ευτυχισμένος"

Φωτογραφία @dimis.geo_

Δημήτρης Γεωργόπουλος: "Όσο έχω τα χρώματα μου είμαι ευτυχισμένος"

Φωτογραφία @dimis.geo_

Δημήτρης Γεωργόπουλος: "Όσο έχω τα χρώματα μου είμαι ευτυχισμένος"

Φωτογραφία @dimis.geo_

 

 

Υπάρχουν καλλιτέχνες που επηρέασαν/επηρεάζουν τη δουλειά σου; Με ποιους τρόπους και γιατί;

Υπάρχουν αρκετοί καλλιτέχνες που θαυμάζω. Φόρμες, παλέτες χρωμάτων και γραμμές, πολλές φορές λειτουργούν ως έμπνευση όταν ξεκινάω να σχεδιάζω. Ένας Αρχιτέκτονας ο οποίος θαυμάζω είναι ο Luis Baraggan για τα κτήρια που σχεδίαζε, αλλά και τις χρωματικές του παλέτες.

Υπάρχουν προοπτικές σε ό,τι αφορά την εικονογράφηση στην Ελλάδα γενικά;

Η Ελλάδα είναι μία χώρα με πολύ όμορφες τοποθεσίες, οι οποίες μπορούν να δώσουν άπειρη έμπνευση σε έναν καλλιτέχνη, ώστε να σχεδιάσει. Πιστεύω ότι υπάρχουν προοπτικές σε ό,τι αφορά την εικονογράφηση στην Ελλάδα. Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν όρεξη και αγάπη για δημιουργία, οπότε πιστεύω ότι θα υπάρχει και εξέλιξη.

Ποια είναι τα επόμενα σχέδιά σου;

Η αλήθεια είναι ότι δεν κάνω σχέδια. Εύχομαι ότι όλα θα καλυτερέψουν και θα επιστρέψουμε πιο δημιουργικοί και χαρούμενοι πίσω στη δουλειά μας.

 

 

Q&A

Όταν δημιουργώ: Είμαι ευτυχισμένος.
Ταλέντο σημαίνει: Να κάνεις αυτό που αγαπάς.
Ονειρεύομαι να: Χαμογελάμε περισσότερο!
Αγαπημένος Illustrator: Maurice Sendak.
Αγαπημένος συγγραφέας: Deborah Smith.

 

Ανακαλύψτε τα έργα του Δημήτρη Γεωργόπουλου στο account του στο Instagram.

 

[email protected]

Αληθινό παιδί του Ιούλη, λατρεύω τη θάλασσα και το θερινό σινεμά, ενώ αν με ρωτήσεις ποιος είναι ο αγαπημένος μου προορισμός, θα σου απαντήσω “η Βαρκελώνη” - χωρίς δισταγμό! Στην ταινιοθήκη μου σίγουρα θα βρεις τα άπαντα του Almodovar, αλλά και επιλεγμένες ταινίες της χρυσής εποχής του Hollywood, όπως το “Όσα παίρνει ο άνεμος”!