Home / Cozyhome  / Cozy Meets  / Γνώρισε το OPEN HOUSE μέσα από τα μάτια των ανθρώπων του

Γνώρισε το OPEN HOUSE μέσα από τα μάτια των ανθρώπων του

open house

Το Open House έχει πλέον καθιερωθεί ως μια γιορτή αρχιτεκτονικής, που κάθε χρόνο συγκεντρώνει ολοένα και περισσότερο κόσμο, με πληθώρα δράσεων και εκδηλώσεων για όλους τους archilovers και όχι μόνο. Με δύο διοργανώσεις -μέχρι στιγμής, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, και υπέροχα κτήρια που ανοίγουν τις πόρτες τους στο ευρύ κοινό, το Open House είναι μια διοργάνωση που πρέπει να τη ζήσεις τουλάχιστον μια φορά!

Βρεθήκαμε με την ομάδα του Open House και μοιράστηκαν μαζί μας τις σκέψεις τους, τα αγαπημένα τους, αλλά και όλα αυτά που το κάνουν για εκείνους ξεχωριστό!

 

open house team

Ρενάτα Δούμα
ιδρυτικό μέλος OPEN HOUSE GREECE, υπεύθυνη επικοινωνίας ΟΗΤ 2019

Το Open House φέτος… περιλαμβάνει 102 κτίρια και πλήθος παράλληλων δράσεων και διαγωνισμών! Στις 4 Νοεμβρίου, η έκθεση φωτογραφίας Open Photo Exhibition στους χώρους του Mediterranean Cosmos με υλικό από τους διαγωνισμούς OPEN PHOTO που συνόδευσαν όλα αυτά τα χρόνια τις εκδηλώσεις Open House Thessaloniki, θα σημάνει την έναρξη του ΟΗΤ.

Η αγαπημένη μου δράση είναι… το open tours, η κυρίως δράση του ΟΗΤ. Μέσα από τα κτίρια που ανοίγουμε, το ευρύ κοινό έχει την ευκαιρία να γνωρίσει την αρχιτεκτονική της Θεσσαλονίκης και την σημασία της! Ακόμα, ο κόσμος έχει την δυνατότητα να εισέλθει σε μη προσβασιμα κτίρια και χώρους και να ξεναγηθεί δωρεάν από του 600 εθελοντές μας.

Το κτίριο που ξεχωρίζω είναι… οι εκλεκτικιστικές επαύλεις! Με γοητεύει πολύ ο συνδυασμός του σύγχρονου design με την αύρα του παλιού.

Συμμετέχω γιατί… το Open House για μένα είναι το project που άλλαξε την καθημερινότητα μου! Είναι ωραίο να συνεργάζεσαι και να δημιουργείς με τόσους νέους ανθρώπους… όση κούραση και αν έχεις, πάντα ανυπομονείς για το επόμενo!

 

Κατερίνα Δουδούμη
ιδρυτικό μέλος OPEN HOUSE GREECE, υπεύθυνη δημιουργικού ΟΗΤ 2019

Το Open House φέτος… μας προσκαλεί να “σκάψουμε” κάτω από την επιφάνεια, να ανακαλύψουμε την αρχιτεκτονική που κρύβεται πίσω από τα κτίρια, την ουσία πίσω από την εικόνα, να γνωρίσουμε την πόλη μας σε βάθος. Dig into Thessaloniki!

Η αγαπημένη μου δράση είναι… το Open Walk, γιατί μας δίνει την ευκαιρία να γνωρίσουμε περιοχές της πόλης λιγότερο γνωστές, να ανακαλύψουμε ενδιαφέρουσες διαδρομές και να απολαύσουμε μια όμορφη και συνάμα εκπαιδευτική βόλτα στην πόλη.

Το κτίριο που ξεχωρίζω είναι… η Βίλα Καπαντζή. Είναι μία από τις πιο επιβλητικές επαύλεις της «συνοικίας των Εξοχών» (Βασ. Όλγας), απίστευτα διατηρημένη τόσο εξωτερικά όσο κι εσωτερικά, ένα κτίριο που σε μεταφέρει σε άλλη εποχή, σε ταξιδεύει στην κοσμοπολίτικη Θεσσαλονίκη των αρχών του 20ού αιώνα.

Συμμετέχω γιατί… το αγαπώ! Δεν μπορώ να κάνω αλλιώς. Γι’ αυτό –ενώ ξεκίνησε ως μια δραστηριότητα στον ελεύθερο χρόνο μου– έχει εξελιχθεί πλέον στην κύρια απασχόλησή μου.

 
Τατιάνα Αναγνωστάρα
ιδρυτικό μέλος OPEN HOUSE GREECE, υπεύθυνη marketing ΟΗΤ 2019

Το Open House φέτος… επιστρέφει ανανεωμένο, με πολλά καινούργια εντυπωσιακά κτίρια και δημιουργικές παράλληλες δράσεις.

Η αγαπημένη μου δράση είναι… το Made in Thessaloniki γιατί μας φέρνει σε επαφή με την δημιουργική πλευρά της πόλης. Ένα σαββατοκύριακο πριν το Open House Thessaloniki, έχουμε την ευκαιρία να ξεναγηθούμε σε χώρους δημιουργίας και παραγωγής.

Το κτίριο που ξεχωρίζω είναι… όλα! Μου είναι πραγματικά πολύ δύσκολο να επιλέξω κάποιο κτίριο γιατί το καθένα είναι ξεχωριστό. 102 κτίρια, 102 ιστορίες που μας προσκαλούν να τα ανακαλύψουμε και να επιλέξουμε το αγαπημένο μας.

Συμμετέχω γιατί… μου αρέσει να συμβάλλω δημιουργικά στην πραγματοποίηση αυτού του τόσο σημαντικού θεσμού για την Θεσσαλονίκη…

 

open house team

 

Λιλή Λουίζη
μέλος οργανωτικής επιτροπής ΟΗΤ 2019, υπεύθυνη εθελοντών

Το Open House φέτος… είναι ανανεωμένο και μοναδικό όπως κάθε χρόνο, με νέα μέλη στην όμορφη ομάδα μας μη ξεχνάμε άλλωστε το μότο μας “Ι am part of a great team”, νέα κτίρια και φυσικά αναμονή για νέους επισκέπτες. Πιστεύω ότι εμείς οι ίδιοι δεν αρκούμαστε σε μια απλή επανάληψη της τελευταίας επιτυχημένης χρονιάς και αναζητούμε συνεχώς νέες ιδέες για νιώσουμε δημιουργικοί και να ευχαριστήσουμε τον κόσμο που είναι πιστός στο Open House Thessaloniki.

Η αγαπημένη μου δράση είναι… χμμ… η αλληλεπίδραση με το κοινό. Από τη στιγμή που σταμάτησα να κάνω ξεναγήσεις σε κτίρια (γιατί έτσι ξεκίνησα τη σχέση μου με το Open House το 2012), αναζήτησα αυτή τη σχέση στο Open Box της δράσης, στο γυάλινο κουτί στην Αριστοτέλους. Αποτελεί το κέντρο πληροφόρησης των πολιτών και τουριστών αυτής της πόλης για τον αρχιτεκτονικό μαραθώνιο που πρόκειται να συμβεί μέσα σε ένα σαββατοκύριακο.

Το κτίριο που ξεχωρίζω είναι… αυτό, που το διήμερο 23-24 Νοεμβρίου θα έχει στη είσοδό του τη αφίσα της δράσης με το “ανοιχτό σπιτάκι” και θα περιμένει τους επισκέπτες να ξεναγηθούν σε αυτό. Φέτος λοιπόν, ξεχωρίζω 103 κτίρια της Θεσσαλονίκης, το καθένα με διαφορετική ιστορία, με διαφορετικό στυλ και όλα μαζί να αποτελούν την αρχιτεκτονική της πόλης μας.

Συμμετέχω γιατί… μου προσφέρει μια μοναδική ικανοποίηση μέσα από την ανιδιοτελή προσφορά προς την πόλη και μία μαγική δύναμη για το μέλλον μέσα από την αλληλεπίδραση μου με τους εθελοντές (600 για φέτος). Οι εθελοντές για μένα είναι το ζωντανό κομμάτι του Open House και κάθε χρόνο εντυπωσιάζομαι ακόμα περισσότερο με την όρεξη, την αγάπη, τη θέληση που έχουν αυτοί οι άνθρωποι. Αυτό είναι ελπίδα.

 

Ελένη Μάντικα
μέλος οργανωτικής επιτροπής ΟΗΤ 2019, υπεύθυνη Open School

Το Open House φέτος… επιστρέφει πιο δυναμικό από ποτέ, με ανανεωμένη, πολυποίκιλη λίστα κτιρίων και 600 εθελοντές για να υποδεχτούν το κοινό με χαμόγελα.

Η αγαπημένη μου δράση είναι… το Open School, για το οποίο φέτος είμαι οργανωτική υπεύθυνη και αυτό επειδή δίνεται η ευκαιρία στους μαθητές να γνωρίσουν τον αρχιτεκτονικό πλούτο μίας πόλης με μεγάλη ιστορία και να έρθουν σε επαφή με το αντικείμενο του αρχιτέκτονα μηχανικού, λίγο πριν συμπληρώσουν το μηχανογραφικό τους.

Το κτίριο που ξεχωρίζω είναι… είναι το Γραφείο στην Αριστοτέλους, καθώς κρύβει μυστικά μίας μεσοπολεμικής Θεσσαλονίκης και κάποιες ιδιαίτερες εκπλήξεις που δεν θα συναντήσεις αλλού… για να μην αναφερθώ στη θέα του μπαλκονιού!

Συμμετέχω γιατί… για μένα αυτή η ομάδα ,μετά από 8 χρόνια, είναι πλέον οικογένεια, λατρεύω τη δημιουργική διαδικασία που απαιτείται και το αποτέλεσμα της μας επιβραβεύει όλους. Είναι πλέον μία συνήθεια δικιά μου, κάθε Νοέμβριο και πιστεύω για πολλούς ακόμα έχει συνδεθεί με τις δράσεις που ανυπομονείς να αρχίσουν ξανά!

 
Κυριακή Γεωργιάδου
μέλος οργανωτικής επιτροπής ΟΗΤ 2019, υπεύθυνη made in Thessaloniki

Το Open house φέτος… θα είναι καλύτερο από κάθε άλλη χρονιά. Όπως κάθε χρόνο γίνεται όλο και καλύτερο γιατί οι επισκέπτες το αγαπούν όλο και πιο πολύ!! Φορέστε τα αθλητικά παπούτσια σας και το καλύτερο χαμόγελό σας και σας περιμένουμε να γνωριστούμε σε κάποια ουρά από τα 100+ κτίρια που ανοίγουν φέτος 🙂

Η αγαπημένη μου δράση είναι… το “Made in Thessaloniki” ακριβώς επειδή είναι η παράλληλη δράση που ανοίγει την αυλαία του Open House Thessaloniki 16-17 Νοεμβρίου, κατά την οποία οι δημιουργοί μας ξεναγούν στα εργαστήριά τους, και βλέπουμε την διαδικασία παραγωγής αλλά και την αγάπη αυτών των ανθρώπων γι’ αυτό που παράγουν.

Το κτίριο που ξεχωρίζω… φυσικά και δεν είναι ένα. Σίγουρα όμως θα πρότεινα την Κυριακή το πρωί να κινηθούμε στο δυτικό κομμάτι της πόλης, όπου θα ταξιδέψουμε στην ιστορία της πόλης μέσα από το πέρασμα των χρόνων. Ξεκινώντας από τον Μακεδονικό τάφο στο Δερβένι, συνεχίζοντας στους βυζαντινούς νερόμυλους στην πολίχνη και το Τζαμί του Λεμπέτ στη Σταυρούπολη, με τελευταίο σταθμό στην σύγχρονη αρχιτεκτονική με την κατοικία στα πεύκα.

Συμμετέχω γιατί…. πλέον δεν μπορώ να φανταστώ τον Νοέμβριο χωρίς να είμαι μέλος της ομάδας του Open House Thessaloniki. Σας περιμένουμε να σας ξεναγήσουμε στην ιστορία και την αρχιτεκτονική της πόλης μας.

 

open house team

 
Ανδρέας Μπατσίλας
μέλος οργανωτικής επιτροπής ΟΗΤ 2019, υπεύθυνος open scooter & videographer

Το Open house φέτος… θα είναι μια πρόκληση και αυτό γιατί, ο στόχος πάντα είναι ο ίδιος, να είναι το καλύτερο από κάθε άλλη χρονιά και πλέον υπάρχουν 7 χρονιές πριν!

Η αγαπημένη μου δράση είναι… το Open Scooter! Ο καλύτερος τρόπος να δει κανείς την πόλη και τα κτήρια του Open House!

Το κτίριο που ξεχωρίζω… είναι μάλλον κτίρια! Μεγαλύτερο ενδιαφέρον για εμένα προσωπικά έχουν τα διαμερίσματα και οι χώροι που πολύ δύσκολα μπορεί να επισκεφτεί κανείς εκτός του σαββατοκύριακου της δράσης.

Συμμετέχω γιατί… πιστεύω στον στόχο της ομάδας μας, θέλω το κοινό να γνωρίσει την αρχιτεκτονική. Κάθε χρόνο, Κυριακή βραδύ στο πάρτι λήξης είμαι και πιο περήφανος από πέρυσι, για αυτό που καταφέρνουμε!

 
Κώστας Σάμερ Ζουραικάτ
μέλος οργανωτικής επιτροπής ΟΗΤ 2019

Το Open House επιστρέφει… για 8η Χρονιά με πολλές εκπλήξεις, για να μας ταξιδέψει σε γωνιές της πόλης μας που ποτέ δεν είχαμε γνωρίσει από κοντά.

Η αγαπημένη μου δράση είναι… για φέτος είναι το Open Walk που φέτος θα πραγματοποιηθεί στα Ανατολικά Τείχη της πόλης δίνοντας τη δυνατότητα για μια νέα εξερεύνηση στην ιστορία της Θεσσαλονίκης.

Το κτίριο που ξεχωρίζω… είναι το Μέγαρο Ψωμά το οποίο ανοίγει για πρώτη φορά φέτος στα πλαίσια του Open House και μας προσκαλεί να το ανακαλύψουμε και να γνωρίσουμε την ιστορία του.

Συμμετέχω γιατί… Με μεγάλο ενθουσιασμό και φέτος σε αυτή τη γιορτή της Αρχιτεκτονικής λόγω της αγάπη μου για τον εθελοντισμό και την ίδια την Θεσσαλονίκη γνωρίζοντας την κάθε χρόνο και καλύτερα.

 
Μαριάνθη Τσομλεκτσή
μέλος οργανωτικής επιτροπής ΟΗΤ 2019

Το Open house φέτος… μπαίνει ακόμη πιο βαθειά στα αρχιτεκτονικά -και όχι μόνο- μυστικά της πόλη.

Η αγαπημένη μου δράση είναι… είναι το Open School γιατί οι νέες γενιές έρχονται σε επαφή με την έννοια της αρχιτεκτονικής.

Το κτίριο που ξεχωρίζω… είναι το Καρίπειον Μέλαθρον, το οποίο ενώ αποτελεί στολίδι παραδοσιακής αρχιτεκτονικής της Θεσσαλονίκης, το 2018 αναζωογονείται σε μια σύγχρονη ματιά.

Συμμετέχω γιατί… τα χαμόγελα εθελοντών και επισκεπτών δημιουργούν ένα κλίμα γιορτής και θετικής ενέργειας.

 
Ηλίας Βενέσης
μέλος οργανωτικής επιτροπής ΟΗΤ 2019

Το Open house φέτος… θα μεταδώσει νέες αρχιτεκτονικές εμπειρίες στους επισκέπτες της πόλης και θα προτείνει για άλλη μια χρόνια την αισθητική των χώρων στην καθημερινότητα μας.

Η αγαπημένη μου δράση είναι… είναι το Open Walk καθώς μέσα από τον περίπατο στην πόλη και την ανάγνωση αρχιτεκτονικών συνόλων υποσυνείδητα δομείται η συνέχεια στην μορφή της πόλης

Το κτίριο που ξεχωρίζω… είναι η Ροτόντα όπου εκτός των αρχιτεκτονικών της στοιχείων εντυπωσιάζει η θέση, η προβολή και μεταχείριση της πόλης απέναντι στο μνημείο αλλά και ευρύτερα των μνημείων της πόλης , τροφοδοτώντας σκέψεις για κριτική και προτάσεις συνδιαλλαγής με το σύγχρονο ευρύτερα.

Συμμετέχω γιατί… ως θεσμός πλέον στην πόλη αποτελεί το κατεξοχήν κίνητρο για μαζική αναζήτηση χώρων, κτιρίων και συνόλων που παρουσιάζουν αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον ενεργοποιώντας τα αισθητικά κριτήρια των πολιτών με αποτέλεσμα να τα εκφράζουν στη συνέχεια στην καθημερινότητα τους.

 

Βρείτε αναλυτικά τις δράσεις και το πρόγραμμα εδώ!

#oht2019

 

open house team

 

[email protected]

Ως Publishing Director & Editor-in-Chief της COZY Publications, καθημερινά αναζητώ ό,τι νέο, όμορφο και ενδιαφέρον, μαζί με τους αγαπημένους μου συνεργάτες! Η μυρωδιά του φρεσκοτυπωμένου χαρτιού με εξιτάρει, η ταχύτητα του digital κόσμου με συναρπάζει, όμως αυτό που με γοητεύει περισσότερο είναι οι άνθρωποι πίσω από αυτά, για την δημιουργικότητα τους, την αγάπη τους και το πάθος τους! Και έχω την τιμή να συνεργάζομαι με τέτοιους ανθρώπους! Απολαύστε τους μέσα από το COZYVIBE, αλλά και μέσα από το σύνολο των εκδόσεων μας!