Home / Cozyhome  / Cozy Meets  / Γιώργης Λαμπαθάκης: Inspired by life!

Γιώργης Λαμπαθάκης: Inspired by life!

Αντλώντας έμπνευση από την καθημερινή ζωή, τα προσωπικά βιώματα και τις εμπειρίες του, ο γνωστός αρχιτέκτονας Γιώργης Λαμπαθάκης αντιμετωπίζει κάθε project με διαφορετικό τρόπο, πεπεισμένος ότι η αρχιτεκτονική δε μπορεί να “εγκλωβιστεί” σε συγκεκριμένα στυλ. Ο ίδιος μας μιλά για την πορεία του στον χώρο του design, τη γνώμη του για τις συνθήκες του αρχιτεκτονικού κλάδου στην Ελλάδα και την εμπειρία του στην ελληνική τηλεόραση.

Πορτραίτο: Δημήτρης Σκουλός

 

Αυτήν την περίοδο συμμετέχεις στην τηλεοπτική εκπομπή “Joy”. Πώς προέκυψε η συνεργασία;

 

Η Ράνια Θρασκιά και η ομάδα του “Joy” με προσέγγισαν για να κάνω μια στήλη που θα αντικατοπτρίζει τη ματιά μου για την πόλη. Τους οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη που μου έδειξαν. Αφού να φανταστείς, μόλις λίγες ώρες πριν ξεκινήσω το πρώτο γύρισμα κτιρίου, δεν είχαν ακόμα σαφή εικόνα του τι θα κάνω. Τα φιλμάκια της στήλης αποτελούν μια πολύ προσωπική αναζήτηση και έκφραση της ελληνικής αρχιτεκτονικής. Επιπλέον, είχα την ευκαιρία να συνεργαστώ με ταλαντούχους συνεργάτες που εκτιμώ.

 

Ποιος είναι ο ρόλος σου στην εκπομπή;

 

Ερευνώ και παρουσιάζω την καλή αρχιτεκτονική που “κρύβεται” στην πόλη. Ουσιαστικά, αποκωδικοποιώ με απλά λόγια τα στοιχεία που κάνουν αξιόλογο ένα κτίριο. Προσπαθώ να αφηγηθώ -πέρα από την ιστορία του (κάτι που μπορεί να κάνει κι ένας δημοσιογράφος)- τις αρετές του κτιρίου και τα ενδιαφέροντα συναισθήματα που μπορεί να προκαλέσει, σε όποιον το προσπερνά στο δρόμο ή περιπλανιέται μέσα του.

 

Δεδομένης της συμμετοχής σου σε αρκετές τηλεοπτικές εκπομπές τα τελευταία χρόνια, αποδέχεσαι την ιδιότητα του παρουσιαστή ή δηλώνεις αποκλειστικά αρχιτέκτονας;

 

Παρουσιαστής δεν είμαι. Είμαι απλά ένας αρχιτέκτονας που μου δίνεται ο χώρος να πω δυο λόγια και να δείξω λίγα πράγματα, γι’ αυτά που λατρεύω να κάνω: να βλέπω και να ζω μέσα από την αρχιτεκτονική.

 

Γιατί αποφάσισες να ασχοληθείς με την αρχιτεκτονική;

 

Δεν έχω την παραμικρή ιδέα! Δεν είναι κάτι που γνώρισα από την οικογένεια μου, ήρθε σαν μια φυσική εξέλιξη του χαρακτήρα μου, μεγαλώνοντας. Πάντα αυτό είχα στο μυαλό μου!

 

Πώς θα περιέγραφες το αρχιτεκτονικό στιλ σου;

 

Από τις εικόνες που με “πλημμύρισαν” στο πολυτεχνείο σαν φοιτητής, γνώρισα τις αρετές και την αλήθεια του μοντερνισμού. Βρήκα δασκάλους μέσα στα βιβλία, τα οποία “ταλαιπωρούσα” με τις ώρες στη βιβλιοθήκη και στα κοντινά βιβλιοπωλεία των Εξαρχείων. Παράλληλα, εκτιμώ και αναλύω κάθε δείγμα εξαιρετικής αρχιτεκτονικής – από λαϊκά παραδείγματα μέχρι ιστορικά στιλ. Η αρχιτεκτονική είναι παραγωγή ατμόσφαιρας και συναισθημάτων. Δε χρειάζεται αυστηρούς περιορισμούς με στυλιστικούς όρους.

 

Από που αντλείς έμπνευση για κάθε νέο project;

 

Από τα πρόσωπα που θα στεγάζονται σε αυτό, από τις ανάγκες που πρέπει να εξυπηρετεί, από τον τόπο που βρίσκεται, από τα βιώματα μου και τις εμπειρίες που με διαμορφώνουν με το πέρασμα του χρόνου.

 

Πώς αντιμετωπίζεις τον κάθε πελάτη; Ποια κριτήρια λαμβάνεις υπόψη σου, πριν ξεκινήσεις;

 

Ο στόχος είναι να ικανοποιηθεί ο ίδιος στον μέγιστο δυνατό βαθμό. Φυσικά, αυτό δεν επιτυγχάνεται με το να υλοποιήσω απλά κάποιες εικόνες που έχει δει και του αρέσουν. Η δυσκολία (και μαγεία ταυτόχρονα) είναι να τον γνωρίσω σε τέτοιο βαθμό, ώστε να βρω την έμπνευση και τα ερεθίσματα, προκειμένου να φτιάξω το περιβάλλον που θα τον εξυπηρετεί, θα τον κάνει να νιώθει αυτά που έχει ανάγκη να νιώσει και ιδανικά, να μπορέσω μέχρι και να προβλέψω τι μπορεί να τον ευχαριστεί. Αν καταφέρω να του δημιουργήσω μικρές καθημερινές συνήθειες και ευχάριστα συναισθήματα, ξέρω ότι έχει γίνει καλή δουλειά.

 

Πρακτικότητα ή αισθητική; Ποιο είναι το μυστικό για να τα συνδυάσουμε και τα δύο;

 

Δε διαχωρίζονται. Αρχιτεκτονική που δε συνδυάζει τα δύο αυτά στοιχεία είναι φτωχή κι επιπόλαιη. Όταν λείπει η αισθητική είναι βαρετή, άδεια, στεγνή. Όταν λείπει η πρακτικότητα είναι γελοία. Ο σεβασμός και η προσπάθεια είναι αυτά που θα πετύχουν το “πάντρεμά” τους.

 

Ποιο θεωρείς το σημαντικότερο έργο σου μέχρι στιγμής;

 

Αγαπώ με ξεχωριστό τρόπο κάθε τι που σχεδιάζω και υλοποιώ. Είναι οι συνθήκες, η εποχή και τόσοι άλλοι παράγοντες που διαφοροποιούν την κάθε ιστορία του.

 

Πώς χαρακτηρίζεις τις συνθήκες του αρχιτεκτονικού κλάδου στην Ελλάδα του σήμερα;

 

Νιώθω λύπη. Υπάρχει ένα εξαιρετικό φυσικό περιβάλλον, το οποίο καταστρέφουμε με τον τρόπο που έχει δομηθεί και συνεχίζει να δομείται, ενώ υπάρχει μια τεράστια γραφειοκρατία που βάζει εμπόδια σε κάθε τι ενδιαφέρον. Μακάρι να γίνει κατανοητό ότι η καλή αρχιτεκτονική μπορεί να φέρει αισιοδοξία, πνευματική καλλιέργεια και εμπορική αξία.

 

Ποια χώρα θεωρείς “όαση” του αρχιτεκτονικού design και ταιριάζει με την αισθητική σου;

 

Θα μου άρεσε να εργαζόμουν στην Ισπανία. Προ οικονομικής κρίσης ή -ακόμα καλύτερα- και μετά την κρίση.

 

Ποιους Έλληνες ή ξένους αρχιτέκτονες θαυμάζεις;

 

Τους Le Corbusier, Louis Barragan και Τάκης Ζενέτος

 

Ποια είναι τα σχέδια σου για το άμεσο μέλλον;

 

Κάποια αρχιτεκτονικά έργα σε διάφορα νησιά, καθώς και μια νέα εκπομπή που θα ασχολείται με τη μόδα στο design και θα ξεκινήσει να προβάλλεται στη Nova μέσα στον Ιούνιο.

 

 

 

INFO: Το “Joy” προβάλλεται από τη συχνότητα του Ant1 κάθε Σάββατο και Κυριακή στις 8:30 π.μ.

[email protected]

Your Premium Lifestyle Digital Destination! Do you feel the VIBE?