Home / Good Life  / Art & Culture  / Γιγάντια κομμάτια πάγου σε όλο το Λονδίνο!

Γιγάντια κομμάτια πάγου σε όλο το Λονδίνο!

Ένα μαγικό installation από τον Olafur Eliasson.

Ο Ισλανδοδανός καλλιτέχνης Olafur Eliasson μετέφερε 30 κομμάτια πάγου από τα νερά της Γροιλανδίας και τα τοποθέτησε σε δημοσίους χώρους του Λονδίνου, όπου και θα μείνουν μέχρι να λιώσουν.

 

Το ιδιαίτερο installation ονομάζεται “Ice Watch” και έρχεται να μας υπενθυμίσει τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής που έχει επέλθει τα τελευταία χρόνια.

 

 

Τα περισσότερα κομμάτια πάγου έχουν τοποθετηθεί έξω από την Tate Modern art gallery, ενώ τα υπόλοιπα έξω από τα Bloomberg headquarters στην “καρδιά” του Λονδίνου. Ο Eliasson ελπίζει ότι μέσα από το συγκεκριμένο project θα καταφέρει να προσδώσει συναίσθημα σε έννοιες που υπό κανονικές συνθήκες δε θα είχαν και να ενθαρρύνει την πολιτεία, τον ιδιωτικό τομέα και τις μεγάλες εταιρείες να αντιδράσουν.

 

Ο ίδιος συνεργάστηκε με τον γεωλόγο Minik Rosing, ώστε να μεταφέρει πάνω από 100 τόνους ελεύθερου πάγου, που επιπλέει στα νερά του φιορδ Nuup Kangerlua στη Γροιλανδία.

 

 

Το installation εκτίθεται εδώ και τρεις μέρες και θα παραμείνει μέχρι να λιώσουν οι πάγοι ενετελώς, κάτι που εξαρτάται από τις καιρικές συνθήκες. Το κοινό έχει την ευκαιρία να αλληλεπιδρά με το έργο, καθώς μπροστά τα μάτια του αρχίζει να διαλύεται.

 

Ο καλλιτέχνης υποστηρίζει ότι μέσα από αυτή τη διάδραση, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε κατάματα το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής, ενώ το γεγονός ότι συμπίπτει με τη διάσκεψη του ΟΗΕ, COP24, που πρόκειται να πραγματοποιηθεί στην Πολωνία με θέμα τις περιβαλλοντικές αλλαγές, του προσδίδει ακόμα μεγαλύτερη σημασία. “Ας μετατρέψουμε τη γνώση σε πράξη!” τονίζει ο Eliasson.

 

Το “Ice Watch” έρχεται 15 χρόνια μετά το προηγούμενο installation “The Weather Project”, ένα από τα σημαντικότερα installations, που έχουν παρουσιαστεί ποτέ στην Tate Modern.

 

 

 

 

 

[email protected]

Οne quote, my point of view... “Let me live, love, and say it well in good sentences” Sylvia Plath