Home / Wellness  / Health  / Γιατί η βιταμίνη D είναι τόσο σημαντική για την υγεία μας;

Γιατί η βιταμίνη D είναι τόσο σημαντική για την υγεία μας;

H λεγόμενη “βιταμίνη της ηλιοφάνειας” είναι απαραίτητη για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού μας!

Τι κι αν ζούμε σε μία από τις πιο ηλιόλουστες χώρες του κόσμου; Φαίνεται ότι αυτό δεν είναι αρκετό για την επαρκή φυσική πρόσληψη της βιταμίνης D από τον οργανισμό μας, της βιταμίνης που είναι γνωστή ως “βιταμίνη της ηλιοφάνειας”, αφού την προσλαμβάνουμε κυρίως από την έκθεσή μας στον ήλιο.

 

Ανήκει στην ομάδα των λιποδιαλυτών βιταμινών και είναι απαραίτητη για την διατήρηση της ομοιόστασης του ασβεστίου και του φωσφόρου στο έντερο και στα οστά, ενώ λόγω των ενδοκρινικών της δράσεων βοηθά στην προστασία του μυοσκελετικού μας συστήματος.

 

Η έλλειψή της προκαλεί διαταραχές των οστών όπως ραχίτιδα στα παιδιά και οστεοπόρωση στους ενήλικες. Λόγω της ύπαρξης υποδοχέων της βιταμίνης D σε όλους σχεδόν τους ιστούς και τα κύτταρα, η βιταμίνη D συμμετέχει σε ποικίλες λειτουργίες του οργανισμού.

 

Αποτελεί μία βιταμίνη για την οποία ανακύπτουν συνεχώς νέα δεδομένα σχετικά με τον ρόλο της στην συνολική υγεία και ο οποίος τελικά είναι ακόμη πιο σημαντικός από αυτόν που πιστεύαμε.

 

Πηγές της τα τρόφιμα φυτικής προέλευσης (π.χ. ζυμομύκητες και μανιτάρια) και της χοληκαλσιφερόλης (D3) η οποία λαμβάνεται από τις ζωικές τροφές και σχηματίζεται στο δέρμα υπό την επίδραση της υπεριώδους ακτινοβολίας (UVB).

 

Το 90% της βιταμίνης D προέρχεται από την έκθεση του δέρματος στον ήλιο ενώ το υπόλοιπο 10% λαμβάνεται μέσω της διατροφής ή με τη μορφή διατροφικών συμπληρωμάτων.

 

Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα που σχετίζονται με την έλλειψη βιταμίνης D περιλαμβάνουν μυϊκή αδυναμία, πόνο στα οστά και κόπωση. Η έλλειψή της οφείλεται σε πολλούς και διαφορετικούς παράγοντες, όπως η αποφυγή της έκθεσης στην ηλιακή ακτινοβολία στο πλαίσιο πρόληψης του καρκίνου του δέρματος, η χρήση αντηλιακών με υψηλό δείκτη προστασίας (άνω του 30) η οποία εμποδίζει τον σχηματισμό της βιταμίνης στο δέρμα, η ατμοσφαιρική ρύπανση που λειτουργεί ως φίλτρο κατά της ηλιακής ακτινοβολίας, η λήψη ελαιολάδου ως βασική πηγή λίπους το οποίο όμως δεν περιέχει βιταμίνη D, το σκούρο δέρμα των λαών της Μεσογείου, το οποίο εμποδίζει την σύνθεση βιταμίνης D, η μειωμένη ικανότητα ενδογενούς παραγωγής βιταμίνης D με την αύξηση της ηλικίας και η παραμονή σε κλειστούς χώρους για μεγάλο χρονικό διάστημα, κάτι που ζήσαμε έντονα πολύ πρόσφατα λόγω lockdown.

 

 

Η σοβαρή έλλειψη της βιταμίνης D προκαλεί μείωση της εναπόθεσης ασβεστίου και μετάλλων στα οστά, με αποτέλεσμα την εμφάνιση ραχίτιδας στα παιδιά και οστεομαλάκυνσης στους ενήλικες, αύξηση της παραθορμόνης (PTH), ορμόνης του παραθυρεοειδή αδένα, η οποία μακροπρόθεσμα οδηγεί σε οστεοπόρωση και αύξηση της συχνότητας των καταγμάτων.

 

 

Πλήθος μελετών έχουν συνδέσει την έλλειψη της βιταμίνης με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης αυτοάνοσων νοσημάτων όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας και ο διαβήτης τύπου Ι. Ακόμη, τα χαμηλά επίπεδα της βιταμίνης D φαίνεται να σχετίζονται με καρδιαγγειακά νοσήματα και με κάποιες μορφές καρκίνου, όπως του εντέρου και του μαστού.

 

Για τη σωστή πρόσληψή της καταναλώστε:

  • Tρεις μερίδες γαλακτοκομικών ημερησίως.
  • Πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως σπανάκι, μπρόκολο.
  • Χυμό πορτοκαλιού, δημητριακά, ψωμί και άλλα αρτοσκευάσματα.
  • Ξηρούς καρπούς.
  • Αυγά, συκώτι, ψάρια και κυρίως μικρά που τρώγονται με το κόκαλο.

 

Βοηθάει η αποφυγή ή και διακοπή του καπνίσματος και του αλκοόλ, η έκθεση στον ήλιο 10 -15 λεπτά ημερησίως και η αερόβια δραστηριότητα.

 

 

Πηγή: mednutrition.gr

 

 

[email protected]

Οne quote, my point of view... “Let me live, love, and say it well in good sentences” Sylvia Plath