Home / Wellness  / Health  / Γιατί είναι τόσο σημαντική η βιταμίνη Β12;

Γιατί είναι τόσο σημαντική η βιταμίνη Β12;

Η βιταμίνη Β12 είναι μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη του συμπλέγματος βιταμινών Β. Είναι απαραίτητη για την παραγωγή των ερυθρών και των λευκών κυττάρων του αίματος, καθώς και για τη φυσιολογική ανάπτυξη και συντήρηση του νευρικού ιστού. Η βιταμίνη Β12 είναι ο γενόσημος όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει εκείνες τις ενώσεις, οι οποίες παρουσιάζουν τη βιολογική δράση της κυανοκοβαλαμίνης. Περιλαμβάνει μια ποικιλία συστατικών που περιέχουν κοβάλτιο, και τα οποία είναι γνωστά ως κοβαλαμίνες. Η κυανοκοβαλαμίνη και η υδροξυκοβαλαμίνη είναι οι δυο βασικές μορφές της βιταμίνης Β12 στην κλινική χρήση.

Ποιος ο ρόλος της & τα πλεονεκτήματά της;

Η βιταμίνη Β12 είναι σημαντικό συνένζυμο για το μεταβολισμό των νουκλεϊκών οξέων, συμμετέχει στην πρωτεϊνοσύνθεση, ρυθμίζει το μεταβολισμό του φυλλικού οξέος και επηρεάζει τη λειτουργία των ιστών του γαστρεντερικού και σκελετικού συστηματικός. Πιο συγκεκριμένα βοηθά:

  • στον σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων και την αντιμετώπιση της κακοήθους αναιμίας
  • στην διατήρηση της ακεραιότητας του νευρικού ιστού
  • στον μεταβολισμό των υδατανθράκων, λιπών & πρωτεϊνών
  • στην αλληλομετατροπή της σερίνης με γλυκίνη
  • στον σχηματισμό της μεθειονίνης από την ομοκυστείνη
  • στον σχηματισμό της χολίνης από την μεθειονίνη

 

“Η ανακάλυψη ότι η βιταμίνη Β12 αντιμετωπίζει την κακοήθη αναιμία ήταν μοναδικής κλινικής σημασίας “

 

vitamin

Επίσης, η βιταμίνη Β12 χρησιμοποιείται στην θεραπεία της κοιλιοκάκης, συχνότερα σε συνδυασμό με φυλλικό οξύ. Έχει χρησιμοποιηθεί με επιτυχία σε ασθενείς που πάσχουν από διαβητική νευροπάθεια και στοματικά έλκη. Χαμηλά επίπεδα ορού βιταμίνης Β12 έχουν βρεθεί σε άτομα με HIV και επίσης έχουν συσχετιστεί με μια πιο γρήγορη εμφάνιση της νόσου του AIDS. Εξαιτίας του ρόλου της στον μεταβολισμό της ομοκυστεΐνης, έχει προταθεί ότι η βιταμίνη Β12 ίσως διαδραματίζει κάποιον ρόλο στη μείωση του κινδύνου για εμφάνιση στεφανιαίας νόσου. Παρόλα αυτά, δεν υπάρχει απόδειξη πως η Β12 έχει ανεξάρτητη προστατευτική επίδραση.

Νέα δεδομένα σχετίζουν τα υψηλά επίπεδα αίματος βιταμίνης Β12 με θεραπεία της κατάθλιψης. Ο τρόπος με τον οποίο δρα η βιταμίνη Β12 στα άτομα με κατάθλιψη δεν έχει ακόμη αναγνωριστεί. Είναι πιθανόν ότι δρα σε συνέργεια με τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα αυξάνοντας τη σύνθεση και τη δράση των μονοαμινών. Οι μονοαμίνες είναι νευροδιαβιβαστές στο κεντρικό νευρικό σύστημα με αντικαταθλιπτική δράση.

Επίσης η βιταμίνη Β12 φαίνεται εμποδίζει τη συσσώρευση της πρωτεΐνης ομοκυστεϊνης η οποία είναι δυνατόν να αυξάνει τον κίνδυνο προσβολής και από κατάθλιψη.

 

Πηγή: Mednutrition.gr

[email protected]

Your Premium Lifestyle Digital Destination! Do you feel the VIBE?