Home / Famous Talks  / Γιάννης Χατζόπουλος: “Η καλλιτεχνία είναι κάτι ανεμικό… Δεν πιάνεται!”

Γιάννης Χατζόπουλος: “Η καλλιτεχνία είναι κάτι ανεμικό… Δεν πιάνεται!”

Giannis Chatzopoulos

Ο Γιάννης Χατζόπουλος, ο καλλιτέχνης που ξεχώρισε για τις φοβερές μιμήσεις δεκάδων τραγουδιστών, αφηγείται την ιστορία του σε πρώτο πρόσωπο.

 

Ο Γιάννης Χατζόπουλος μεγάλωσε σε μια “100% μουσική οικογένεια”, όπως τη χαρακτηρίζει. Ως γιος του καταξιωμένου βιολονίστα Νίκου Χατζόπουλου μεγάλωσε σε στούντιο ηχογράφησης, καμαρίνια μουσικών σκηνών και πανηγύρια της Νάξου -από όπου και κατάγεται. Σε ηλικία εφτά χρονών ξεκίνησε να μαθαίνει βιολί και έκτοτε η μουσική του εκπαίδευση δεν έχει σταματήσει.

Μαζί με τον αδερφό του, Βασίλη Χατζόπουλο, ο οποίος ενορχηστρώνει κάθε του εμφάνιση, δημιούργησε μια σειρά βίντεο, στα οποία μιμείται -με αξιοθαύμαστη πιστότητα- φωνές αγαπημένων ερμηνευτών. Ενώ το κοντέρ των views χτυπά “κόκκινο”, ο Γιάννης Χατζόπουλος μας αφηγείται την ιστορία του, με τη δική του -υπέροχη- φωνή…

 

giannis nikos chatzopoulos

Ο Γιάννης Χατζόπουλος μαζί με τον πατέρα του, Νίκο.

 

Το μουσικό “σαράκι”

Ο πατέρας μου συνεργαζόταν με τον Πάριο, τη Γλυκερία, τον Νταλάρα κι εγώ, μικρό παιδάκι, ήμουν εκεί, μέσα στα πόδια τους. Τρελαινόμουν! Όταν αποφάσισα να ασχοληθώ με το τραγούδι, κανείς δεν έφερε αντιρρήσεις. Ωστόσο, ο πατέρας μου με παρότρυνε να κάνω μουσικές σπουδές. Να λάβω σωστή γνώση από δάσκαλο. Η εκπαίδευση, όμως, δεν σταματάει ποτέ. Όσο προχωράς, τόσο καταλαβαίνεις ότι έχεις ακόμη πολλά να μάθεις. Η καλλιτεχνία είναι κάτι ανεμικό… Δεν πιάνεται!

Ήμουν 13-14 ετών όταν ο Γιάννης Πάριος συνεργάστηκε με τον πατέρα μου. Μόλις τον άκουσα για πρώτη φορά, κόλλησα. Όπου κι αν εμφανιζόταν, ακολουθούσα. Καθόμουν με τις ώρες στο καμαρίνι και τον παρακολουθούσα να γράφει, να προετοιμάζεται… Είναι για μένα ο μεγαλύτερος τραγουδιστής, σε όλα!

Θυμάμαι, είχα πάει ένα Σάββατο βράδυ στην Ιερά Οδό, έπαιζαν μαζί με τον πατέρα μου τα Νησιώτικα. Με κοίταξε από τη σκηνή και μου έκανε νόημα “Τραγουδάς;”. Ήρθε, όπως καθόμουν στα σκαλιά, με σήκωσε και με ανέβασε στο κέντρο της σκηνής. Μου είπε στο αυτί “Τα σφάλματά σου πέλαγα” και ξεκίνησα να τραγουδάω. Τότε, είπε στον πατέρα μου “Τι είναι αυτός;”. Μετά από μια τέτοια εμπειρία, πώς να μη θέλω να γίνω τραγουδιστής; Από τότε, όποτε με βλέπει, μου λέει “φωνάρα μου Ιωάννη”!

 

parios chatzopoulos

Γιάννης Πάριος, Γιάννης Χατζόπουλος

 

Περί μιμήσεων

Από μικρός ήμουν μεγάλο πειραχτήρι. Στο σχολείο έκανα για πλάκα τις φωνές των καθηγητών στους διαδρόμους, που είχε ηχώ. Μάλιστα, ένας καθηγητής το κατάλαβε, μπήκε μέσα στην τάξη και είπε “έχω την εντύπωση ότι ένας μαθητής κάνει τη φωνή μου. Μπορεί να βγει εδώ μπροστά;”. Ανέβηκα, τον μιμήθηκα και ήταν η πρώτη φορά που είδαμε αυτόν τον άνθρωπο να χαμογελάει.

Το ταλέντο της μίμησης περιλαμβάνει ένα πακέτο πραγμάτων, το οποίο -αν το αναλύσεις- ανακαλύπτεις συνεχώς καινούργια στοιχεία. Πέρα από τη μουσικότητα και τη μουσική αντίληψη πρέπει να αντιλαμβάνεσαι και τον χαρακτήρα που θες να προσεγγίσεις. Να δεις πώς κινείται, πώς εκφράζεται, ακόμα και να διαβάσεις τη βιογραφία του. Πρέπει να βάλεις όλα τα χαρακτηριστικά του μέσα στη μίμηση, αλλιώς τον “έχασες”. Στη μίμηση τραγουδιστών, που κάνω εγώ, έχει πολύ “ψωμί” αυτό… Από τον τρόπο που τραγουδάει κάποιος, μέχρι το στιλ του, αν είναι “βαριεστημένος”, γρήγορος, στακάτος ή απλωτός.

Η μίμηση θέλει κόπο και πολύ καλή προετοιμασία. Πρέπει να δουλέψεις σκληρά τον χρωματισμό, το διάφραγμα, τις νότες σου και να είναι ζεσταμένος ο λαιμός, για να μην έχεις τραυματισμούς. Αν κάνεις μια στραβή, ενδέχεται να μην μπορείς ούτε να μιλήσεις! Κάθε βίντεο μού παίρνει 3-4 ώρες. Ακούω το σκέλος που θέλω να αναπαραστήσω και το επαναλαμβάνω 9-10 φορές μέχρι να καταλήξω στην καλύτερη επιλογή. Γι’ αυτό το κάνω μόνο όταν έχω πολλή όρεξη. Διαφορετικά δεν βγαίνει καλό αποτέλεσμα. Η αύρα είναι σπουδαίο πράγμα και φαίνεται.

Οι φωνές που με δυσκολεύουν περισσότερο είναι αυτές που πρέπει να έχω σφιγμένους τους μυς του λαιμού. Κοινώς, οι φωνές που πρέπει να προκαλώ μια βραχνάδα. Βασίλης Καρράς, Κώστας Χατζής, Louis Armstrong είναι καλλιτέχνες που μπορεί να τους δοκιμάσω για 10 λεπτά και μετά να μην μπορώ να μιλήσω.

Οι πρώτες μου αναζητήσεις ήταν πάνω σε φωνές καρτούν. Κάθισα να ξαναδώ τα κινούμενα σχέδια των παιδικών μου χρόνων μαζί με τον γιο μου και, τα βράδια πριν τον κοιμίσω, του έκανα τις φωνές. Είδα ότι του άρεσε πολύ και έτσι σκέφτηκα να το μοιραστώ με όλα τα παιδιά. Μου στέλνουν πολλά μηνύματα ότι έχω γίνει ο αγαπημένος των μικρών.

 

 

Η επαφή με το κοινό

Ο καλλιτέχνης, για να κάνει το επόμενο βήμα στην καριέρα του, χρειάζεται την επαφή με τον κόσμο. Ο κόσμος σε ανεβάζει ή σε κατεβάζει. Κανένας παραγωγός δε θα σε πάρει από το χέρι και θα σου πει “έλα να σε κάνω φίρμα”. Αν δεν “μιλήσεις” στον κόσμο με την προσωπικότητά σου, δεν υπάρχει περίπτωση να προχωρήσεις. Αυτό προσπαθώ να κάνω κι εγώ. Ό,τι έχω διδαχθεί, ό,τι έχω στο μυαλό μου, προσπαθώ να το απελευθερώνω, για να γίνεται ένα με τον κόσμο.

Όταν κάτι είναι 100% πηγαίο, ο κόσμος το αναγνωρίζει. Είμαι ολιγαρκής ως άνθρωπος. Καλή παρέα να υπάρχει και να νιώθω ωραία. Ποτέ δεν έχω ακούσει κάτι αρνητικό κι αυτό είναι σημαντικό για μένα, γιατί δείχνω αυτό που είμαι. Να την ψωνίσω τώρα στα γεράματα; Θα το είχα κάνει στα 20 ή στα 25. Τώρα, δεν το παθαίνω με τίποτα!

 

chatzopoulos naxos

Ο Γιάννης Χατζόπουλος στην αγαπημένη του Νάξο.

 

Η αναγνωρισιμότητα

Δεν με φοβίζει που η αναγνωρισιμότητα ήρθε μέσα από τα βίντεο των μιμήσεων. Για πολλά χρόνια, στις live εμφανίσεις μου, αφιέρωνα λίγο χρόνο στις μιμήσεις και όλοι το διασκέδαζαν. Όταν δημιούργησα τα social media μου, το 2016, είδα ότι αυτό που ξεκίνησε σαν πλάκα, άρχισε να αποσπά πολλά views. Τότε κατάλαβα ότι μπορεί να με βοηθήσει. Είναι κάτι αχαρτογράφητο στην Ελλάδα, δεν είναι εύκολο και κανένας δεν το έκανε σε τραγουδιστικό πλαίσιο. Μπήκα σε διαδικασία να το εξελίξω και να βγάλω κάποια επεισόδια, που αισίως έχουν φτάσει τα 19. Ανεβαίνει συνέχεια και χαίρομαι, γιατί η ανταπόκριση του κοινού μού δίνει δύναμη για να συνεχίσω.

Θα καταλάβω απόλυτα αν θέλω να καθιερωθώ στη συνείδηση του κόσμου ως εξαιρετικός μίμος ή ως εξαιρετικός τραγουδιστής, όταν βγάλω την πρώτη μου δισκογραφική δουλειά. Επειδή πιστεύω ότι η καλλιτεχνία δεν έχει όρια, μπορεί σε πέντε χρόνια να έχω καταφέρει να λέει ο κόσμος “κοίτα αυτόν τον τραγουδισταρά, που έχει και αυτό το ταλέντο”. Είμαι τραγουδιστής, που έχει και αυτήν την πλευρά και δεν τη φοβάμαι. Το ζητούμενο σε όλα είναι η δουλειά. Να σου αρέσει αυτό που κάνεις και να αφιερώνεσαι σε αυτό, για να ανεβαίνεις επίπεδο. Δισκογραφικά ετοιμάζω εδώ και χρόνια κάποια κομμάτια. Όρεξη έχω, δημιουργικότητα υπάρχει, δεν σκύβω ποτέ το κεφάλι! Βλέποντας και κάνοντας…

 

giannis vasillis chatzopoulos

Ο Γιάννης Χατζόπουλος με τον αδερφό του, Βασίλη.

 

Αυτογνωσία και απολογισμός

Προχωράω μόνος μου, χωρίς τη στήριξη κάποιας εταιρείας. Ακόμα και η συμμετοχή μου στο Your Face Sounds Familiar ήρθε, γιατί οι άνθρωποι της παραγωγής είδαν το πρώτο μου βίντεο και με πήραν κατευθείαν. Δεν είχα κανένα προμοτάρισμα. Πολύς κόσμος δεν γνώριζε ότι έκανα αυτή τη συμμετοχή. Αλλά δεν με πείραξε. Αντίθετα, με πείσμωσε! Είναι τεράστια ηθική ικανοποίηση να βλέπω ότι τα έχω καταφέρει μόνος μου. Γιατί για μένα μουσική δεν είναι να γίνω αυλικός ή να γλείψω δέκα άτομα για να ανέβω. Ξέρω ότι θα το πάρω με το σπαθί μου και όπως πρέπει. Κι αν δεν τα καταφέρω, θα δοκιμάσω κάπου αλλού.

Πρέπει σε όλη τη διάρκεια της διαδρομής σου να κρατάς την αυτογνωσία σου. Να ξέρεις τι, πώς και γιατί. Μετράει, όμως, και ο απολογισμός κι εγώ φροντίζω να τον κάνω κάθε χρόνο στα γενέθλιά μου. Είμαι ένας άνθρωπος που αν κατακτήσω ένα σημείο, πάω αμέσως στο επόμενο. Θέλω πάντα να κυνηγάω κάτι! Αυτή είναι για μένα η ομορφιά της καλλιτεχνίας. Να βάζεις στόχους και να τους χτίζεις κάθε μέρα, λιθαράκι-λιθαράκι. Να αφιερώνεσαι σε αυτό που αγαπάς! Είναι ένας χώρος που όλοι θέλουν να φανούν. Η διαφορά είναι ότι εγώ θέλω να το κάνω, έχοντας κάτι να πω. Διαφορετικά, δεν με αφορά.

 

 

Οι εμφανίσεις στο εξωτερικό

Το 2018 και το 2019 όλες οι εμφανίσεις μου ήταν στο εξωτερικό. Ήμουν με μια βαλίτσα στο χέρι, ανάμεσα σε Καναδά, Αμερική, Αυστραλία, Γερμανία, Αγγλία… Όσο κι αν μου αρέσει το εξωτερικό, σε καμία περίπτωση δεν θα άφηνα την Ελλάδα. Κι ας ήταν πολύ πιο εύκολα τα πράγματα επαγγελματικά για εμένα εκεί. Όποιος άνθρωπος δώσει στο εξωτερικό κόπο, ενέργεια και αγάπη γι’ αυτό που κάνει, μπορεί να γίνει εκατομμυριούχος, χωρίς ίχνος υπερβολής. Είναι γλυκό, αλλά δεν φεύγω από εδώ.

Έχω πολλά ανοιχτά κρατούμενα για εμφανίσεις σε Γερμανία, Κύπρο, Αγγλία, Καναδά. Μαζί με την ορχήστρα μου παρουσιάζουμε ένα λαϊκό, δημοτικό και νησιώτικο πρόγραμμα. Πάντα στο ενδιάμεσο αφιερώνω 10-15 λεπτά στις μιμήσεις, για να περάσω 10-15 φωνές με ωραίο, θεατρικό τρόπο. Πολλοί με ρωτούσαν τότε “Γιατί όχι στην Ελλάδα;” και απαντούσα “Έχουμε ακόμα δρόμο για εκεί”. Έβγαλα το Χριστουγεννιάτικο βίντεό μου τον Δεκέμβρη και να που ήρθε η στιγμή.

 

chatzopoulos

 

Η συνέχεια στη Θεσσαλονίκη…

Μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες, θα ξεκινήσω εμφανίσεις στο Icon Music Stage στη Θεσσαλονίκη. Ο Στέλιος Γαλλίδης με προσέγγισε με έναν υπέροχο τρόπο! Έρχεται μια μεγάλη συνεργασία και περιμένω με αγωνία και χαρά να ξεκινήσουμε. Τη Θεσσαλονίκη την αγαπάω λίγο περισσότερο στο κομμάτι της διασκέδασης και χαίρομαι που θα ξεκινήσω από εδώ.

Τα μπουζούκια θα ανοίξουν με τελείως διαφορετικό τρόπο από αυτόν που γνωρίζαμε. Δεν θα υπάρχουν τραπέζια, αλλά μόνο stands και πλέον τα σχήματα δεν θα είναι ατομικά, αλλά 4-5 δυνατά ονόματα και μάλιστα σε τιμές που δεν υπήρχαν παλιότερα. Έπρεπε να μπει ένα φρένο σε όλη αυτήν την κατάσταση, γιατί είχε ξεφύγει. Δεν μπορούμε να ζητάμε πολλά. Πρέπει να μπει ένα λογικό ποσό, γιατί ο κόσμος το έχει ανάγκη να διασκεδάσει. Να γίνει σωστά η επάνοδος, για να συνεχίσει να υπάρχει το επάγγελμα.

 

Ακολούθησε τον Γιάννη Χατζόπουλο στις σελίδες του σε Facebook, Instagram και YouTube.

[email protected]

“I must be a mermaid, Rango. I have no fear of depths and a great fear of shallow living.” Anais Nin