Home / Good Life  / Γαβριήλ Νικολαΐδης: “Το καλό φαγητό θέλει αγάπη”

Γαβριήλ Νικολαΐδης: “Το καλό φαγητό θέλει αγάπη”

Ο Γαβριήλ Νικολαΐδης αγαπά το φαγητό και αυτό το περνά και στο κοινό του.

Ο Γαβριήλ Νικολαΐδης βρίσκεται πίσω από το λαχταριστό και καλαίσθητο food blog, Cool Artisan. Μέσα από το περήφανο δημιούργημά του μας δείχνει δικές του συνταγές, γαστρονομικές αλλά και deco προτάσεις. Αν σου αρέσει το φαγητό, το καλό γούστο και η υψηλή αισθητική επισκέψου το, όπως επίσης και το κανάλι του στο YouTube.

 

Γαβριήλ Νικολαΐδης: "Το καλό φαγητό θέλει αγάπη"

Ο Γαβριήλ Νικολαΐδης είναι ο food blogger που βρίσκεται πίσω από το γευστικότατο “Cool Artisan”.

 

Πώς προέκυψε το blog σου και οι γαστρονομικές σου περιπέτειες; Πες μας δύο λόγια για το δημοφιλές “Cool Artisan” και το account σου στο Instagram.

Όταν ξεκίνησα το site μου ήμουν δημοσιογράφος, έγραφα για το φαγητό και τη γαστρονομία και για πολλά άλλα πράγματα. Κάποια στιγμή μού δημιουργήθηκε η ανάγκη να ξεκινήσω μία δική μου διεύθυνση στο Ίντερνετ που να επικεντρώνεται στις συνταγές.  Πριν περίπου 9 χρόνια ένα βράδυ Αυγούστου που ήμουν διακοπές στο εξοχικό αγόρασα το δικό μου domain “Cool Artisan” και άρχισα να στήνω σιγά σιγά μόνος μου το blog. Το blog άρχισε να μεγαλώνει σταδιακά και έφτασε στη μορφή που έχει σήμερα. Κάπως έτσι ξεκίνησε…

Εγώ πάντοτε αγαπούσα το φαγητό…  Από παιδάκι μαγειρεύω. Στη δική μου τη γενιά, τελειώνοντας το σχολείο και πηγαίνοντας στο πανεπιστήμιο δεν υπήρχε το blogging. Το Ίντερνετ και το Digital, όπως τα ξέρουμε σήμερα, δεν υπήρχαν σαν επαγγελματική πορεία. Όταν λοιπόν έκανα την πορεία μου, σχολείο, πανεπιστήμιο και δουλειά, άρχισε να αναπτύσσεται το Ίντερνετ. Ξεπήδησε τότε και το blogging και εγώ άρχισα να ασχολούμαι με το food blogging.

Ο λογαριασμός μου στο Instagram είναι αλήθεια πως προϋπήρχε. Είχε δημιουργηθεί ήδη ένα following στο Instagram γύρω από το φαγητό, τις συνταγές, τα εστιατόρια και οτιδήποτε ανέβαζα σχετικά με τη γαστρονομία οπότε η εξέλιξη του ήταν να δημιουργηθεί το site.

 
Ποιο στάδιο σε γοητεύει περισσότερο όταν ανανεώνεις το blog σου και τα social media;

Το κομμάτι της μαγειρικής και το τελικό αποτέλεσμα στη μαγειρική.
Το food styling για παράδειγμα είναι αναπόσπαστο κομμάτι αλλά βασικός, κινητήριος μοχλός είναι γεύση.

 

Μοιράσου μαζί μας μία αγαπημένη σου συνταγή, γλυκιά ή αλμυρή, εύκολη και γρήγορη.

Μία υπέροχη συνταγή την οποία μπορείτε να βρείτε αναλυτικά στο site μου είναι το απολαυστικό vegan κέικ σοκολάτα.

 

Γαβριήλ Νικολαΐδης: "Το καλό φαγητό θέλει αγάπη"

 

Τι θα χρειαστείτε:

  • 400 ml ρόφημα αμυγδάλου
  • 100 ml ηλιέλαιο
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 1 κ.σ. ξίδι
  • 350 γρ. ζάχαρη μαύρη κρυσταλλική
  • 450 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 50 γρ. κακάο
  • 1 κ.γ. σόδα μαγειρική
  • 200 γρ. κουβερτούρα, ψιλοκομμένη

Για τη φόρμα

  • 1 κτσ ελαιόλαδο
  • 1 κτσ αλεύρι
  • 1 κτσ κακάο
 

Γαβριήλ Νικολαΐδης: "Το καλό φαγητό θέλει αγάπη"

 
Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα. Βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ τα υγρά στοιχεία δηλαδή το ρόφημα αμυγδάλου, το ηλιέλαιο, το ξύσμα από 1 πορτοκάλι, το εκχύλισμα βανίλια, το ξίδι και τη ζάχαρη. Χτυπάμε καλά με ένα αυγοδάρτη μέχρι να λιώσει εντελώς η ζάχαρη.

Σε ένα μπολ βάζουμε τα στερεά, δηλαδή το αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, το κακάο, τη σόδα και την ψιλοκομμένη κουβερτούρα. Ανακατεύουμε πολύ καλά. Ενώνουμε τα υγρά με τα στερεά και ανακατεύουμε.

Λαδώνουμε και πασπαλίζουμε με αλεύρι και κακάο μια φόρμα 28 εκ. με τρύπα στη μέση και βάζουμε το μείγμα. Ψήνουμε για 60 λεπτά.

Αφαιρούμε και αφήνουμε να κρυώσει. Προαιρετικά διακοσμούμε με γλάσο.

Καλή απόλαυση!

 
Ακούμε συνεχώς για νέες τάσεις στο φαγητό, νέα πράγματα στη γαστρονομία. Ποιες είναι όμως οι σταθερές, τα διαχρονικά tips για νόστιμες συνταγές;

Να βάζεις πολλή αγάπη και ένα ακόμη tip είναι το slow cooking. Όσο πιο αργά μαγειρεύεις κάτι, τόσο πιο νόστιμο γίνεται. Στις περισσότερες συνταγές, vegan ή μη, είτε είναι κρέας, είτε είναι κρεμμύδι όσο πιο αργά και σε μέτρια θερμοκρασία μαγειρεύεις, τόσο πιο νόστιμο είναι το τελικό πιάτο.

 

Τελικά το καλό φαγητό θέλει ταλέντο;

Το καλό φαγητό θέλει αγάπη! Πρώτα από όλα θέλει αγάπη. Έπειτα έρχεται η εμπειρία, το μεράκι, σίγουρα και το ταλέντο. Αλλά αν δεν αγαπάς το φαγητό…

 

Γαβριήλ Νικολαΐδης: "Το καλό φαγητό θέλει αγάπη"

Breakfast tacos με scrambled eggs.

 

Παρουσιάζεις επίσης και υπέροχες vegan συνταγές. Τι σε ενθουσιάζει περισσότερο στη vegan κουζίνα και τι θα έλεγες σε κάποιον που ενδεχομένως είναι προκατειλημμένος, ώστε να της δώσει μία γευστική ευκαιρία και να την ανακαλύψει;

Είμαι vegan το τελευταίο διάστημα. Δεν ξέρω αν θα είμαι για πάντα και σίγουρα θα δοκιμάσω ξανά στη ζωή μου τυρί, κρέας κτλ. Το τελευταίο δίμηνο που είμαι vegan δεν νιώθω ότι μου έχει λείψει τίποτα.
Το αγαπημένο κομμάτι στη vegan κουζίνα είναι η vegan ζαχαροπλαστική. Εκεί θεωρώ ότι κρύβονται οι μεγάλες εκπλήξεις της γεύσης σε πάρα πολλές μαγειρικές εκδοχές, σε πάρα πολλές συνταγές. Η vegan ζαχαροπλαστική έχει πολύ μεγάλο πεδίο, ανεξερεύνητο… Υπάρχουν πάρα πολλές συνταγές που δεν μπορούμε να φανταστούμε πώς να τις φτιάξουμε και είναι και πολύ πιο νόστιμες.

Γενικά θεωρώ πως το να δοκιμάσει κάποιος τη vegan κουζίνα είναι εντελώς προσωπική του απόφαση. Είναι καλύτερα ο καθένας να ανακαλύψει μόνος του, στον δικό του ρυθμό, με τη δική του ανάγκη βελτίωσης της διατροφής του και των οικολογικών του συνηθειών -γιατί ο βιγκανισμός περικλείει διάφορα πράγματα μέσα του, δεν είναι μόνο η αγάπη για τα ζώα, είναι και η αγάπη για τον πλανήτη, για τον οργανισμό σου και το σώμα σου.

Είναι πιο αποτελεσματικό να μην κάνεις κήρυγμα στον άλλον για τα οφέλη του βιγκανισμού αλλά να τον αφήνεις να τον ανακαλύψει μόνος του. Και αυτό που προσπαθώ εγώ να κάνω μέσα από τη δουλειά μου είναι να δίνω νόστιμες συνταγές ώστε ο άλλος να μπαίνει στη διαδικασία να μαγειρεύει vegan και να απολαμβάνει αυτό που τρώει και έπειτα να συνειδητοποιεί ότι είναι vegan.

 

 

Vegan σοκολατάκια με γέμιση brownies

Vegan χυλοπίτες με μανιτάρια κοκκινιστά και μπεσαμέλ

 

Πέρα από το food blogging, έχεις συνεργαστεί για αρκετά χρόνια με sites και περιοδικά, όπου ασχολήθηκες με το deco και τη μόδα. Μάλιστα στο site σου το deco είναι παρόν. Τι είναι αυτό που σε γοητεύει περισσότερο στη διακόσμηση;

Θεωρώ ότι η αισθητική είναι μία αξία η οποία βελτιώνει πολύ τη ζωή μας. Η διακόσμηση, η αρχιτεκτονική και το design είναι εργαλεία για να έχουμε μία ωραία καθημερινότητα. Η αισθητική και η γαστρονομία επίσης είναι πολύ κοντά.

Το deco και το φαγητό είναι και τα δύο αισθητικές απολαύσεις. Για παράδειγμα για να έχεις μία ολοκληρωμένη εμπειρία σε ένα εστιατόριο πρέπει το design και το περιβάλλον να είναι ωραία όπως και το πιάτο που θα δοκιμάσεις. Είναι και τα δύο απαραίτητα για μία ολοκληρωμένη γαστριμαργική εμπειρία.

 

Ποια είναι τα σχέδια σου για το μέλλον;

Έχω πολλά πράγματα μες στο μυαλό αλλά δυστυχώς όπως είναι η πραγματικότητα τώρα με την καραντίνα δεν ξέρω τι θα υλοποιηθεί και τι όχι οπότε όλα είναι μετέωρα.

 

Σαρλότ λευκής σοκολάτας με 4 υλικά

 

 

6Χ6

Η κουζίνα που με εξιτάρει περισσότερο: Αυτή την περίοδο η vegan.

Ο σωστός foodie θα πρέπει… Να έχει εμπιστοσύνη στην άποψή του.

Γλυκό ή αλμυρό: Γλυκό – αλμυρό εναλλάξ.

Αγαπημένο υλικό: Πάρα πολλά: Η γλυκοπατάτα, η κολοκύθα, το ρεβίθι…

Όταν δεν μαγειρεύω… Ταξιδεύω.. τώρα που δεν μπορώ διαβάζω βιβλία και βλέπω σειρές.

Τι μου έχει λείψει περισσότερο στην καραντίνα: Ένα ποτήρι κρασί, ένα ωραίο πιάτο.. η κοινωνικοποίηση του εστιατορίου αλλά και τα ταξίδια.

 

 

Φωτογραφίες: Cool Artisan – Γαβριήλ Νικολαΐδης

[email protected]

Αληθινό παιδί του Ιούλη, λατρεύω τη θάλασσα και το θερινό σινεμά, ενώ αν με ρωτήσεις ποιος είναι ο αγαπημένος μου προορισμός, θα σου απαντήσω “η Βαρκελώνη” - χωρίς δισταγμό! Στην ταινιοθήκη μου σίγουρα θα βρεις τα άπαντα του Almodovar, αλλά και επιλεγμένες ταινίες της χρυσής εποχής του Hollywood, όπως το “Όσα παίρνει ο άνεμος”!