Home / Cozyhome  / Cozy Meets  / Βασίλης Μπαρτζώκας: “Θέλουμε να μεταδώσουμε την αξία που έχει ο σχεδιασμός για τη ζωή μας”

Βασίλης Μπαρτζώκας: “Θέλουμε να μεταδώσουμε την αξία που έχει ο σχεδιασμός για τη ζωή μας”

Ο ιδρυτής της ΕΣΩ μας μιλά για όσα θα δούμε στην 8η διοργάνωσή της.

Το όνομά του είναι πια ταυτόσημο με τις έννοιες του design και της αρχιτεκτονικής. Ο Βασίλης Μπαρτζώκας, ιδρυτής της εταιρείας Design Ambassador, του ηλεκτρονικού περιοδικού archisearch.gr και υπεύθυνος για τις πιο γνωστές εκδηλώσεις και παραγωγές στο χώρο της αρχιτεκτονικής, μας μιλά για όσα πρόκειται να δούμε στην 8η κατά σειρά ΕΣΩ, αλλά και για το μέλλον της ελληνικής αρχιτεκτονικής.

 

 

Η ημερίδα ΕΣΩ διεξάγεται για 8η συνεχή χρονιά, κάτι που καταδεικνύει τη μεγάλη επιτυχία και απήχησή της. Ποια θεωρείτε ότι είναι η βασική συμβολή της στην ελληνική αρχιτεκτονική;

H ΕΣΩ είναι ο πρώτος θεσμός στην Ελλάδα που καταδεικνύει τη βαθιά σύνδεση ανάμεσα σε όλους τους τομείς του σχεδιασμού και της δημιουργίας. Εδώ και 8 χρόνια επιλέγουμε και αναδεικνύουμε ό,τι καλύτερο συμβαίνει στον οπτικό πολιτισμό της Ελλάδας -και με αυτό εννοούμε τα πάντα από την κονσεπτική υψηλή τέχνη μέχρι την επικοινωνία των brands- φροντίζοντας να παρουσιάζουμε τουλάχιστον ένα πρόσωπο από τη διεθνή σκηνή, ώστε να μεταφέρουμε και τη δική του οπτική. Η ΕΣΩ εμπνέει νέες ιδέες, συνεργασίες και συμμετοχικές διαδικασίες, που σκοπό τους έχουν να προχωρήσουν την επιστήμη και την τέχνη, ως βιωμένο αποτέλεσμα στην καθημερινότητα κάθε πολίτη.

 

 

Λίγα λόγια για τη φετινή ΕΣΩ. Τι να περιμένουμε και τι διαφορετικό θα δούμε; 

Με αφορμή την 8η  ΕΣΩ, πρέπει να υπογραμμίσουμε, πως πλέον δεν μας αρκεί να αναδεικνύουμε τις τάσεις. Είναι δεδομένο πως το κάνουμε και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε, με την ίδια διεισδυτικότητα και αγάπη. Θέλουμε, όμως, ακόμα να μεταδώσουμε την αξία που έχει ο σχεδιασμός για τη ζωή μας. Πρόσφατα η Gensler – το διεθνές αρχιτεκτονικό γραφείο, από το οποίο έχουμε στη φετινή ΕΣΩ προσκεκλημένο ομιλητή τον Hospitality Leader και Studio Director, Tom Lindblom, ολοκλήρωσε μία τεράστια έρευνα, σύμφωνα με την οποία κάθε αντίληψη που σχηματίζουμε, οφείλεται στο σχεδιασμό. Η πρόθεση που έχουμε όταν επισκεπτόμαστε έναν χώρο, οι προσδοκίες μας, η ποιότητα των αλληλεπιδράσεων και η ποιότητα του χώρου είναι οι παράγοντες που προσδιορίζουν την εμπειρία μας. Συμβάλλουν, έτσι, καθοριστικά στον τρόπο που ζούμε την κάθε μέρα και τελικά το σύνολο της ζωής μας. Αυτή είναι η σημασία του σχεδιασμού και αυτή υποστηρίζουμε.

 

 

Για μία ακόμη χρονιά στη σκηνή του Αμφιθεάτρου της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών θα βρεθούν σπουδαίοι εκπρόσωποι της αρχιτεκτονικής και του design. Ποια θέματα θα απασχολήσουν τους φετινούς προσκεκλημένους; 

Πρώτος ομιλητής στην ΕΣΩ, φτάνει από την Κοπεγχάγη, ο Κώστας Πουλόπουλος, ο οποίος πριν ιδρύσει το γραφείο του, SQ-1, έχει εργαστεί με τον Kengo Kuma στην Ιαπωνία και σε όλο τον πλανήτη με τους Henning Larsen Architects. Η ομιλία του, “Think new thoughts” θα αναφερθεί στο νέο καινούργιο, όχι απαραίτητα ως τεχνολογία αλλά ως επαναστατική ιδέα.  Ακολουθεί από το Μιλάνο, ο συνιδρυτής του CTRLZAK Art & Design Studio, Θάνος Ζακόπουλος, του οποίου η ομιλία “Form Follows Meaning” παραφράζει τη μοντερνιστική ρήση “Form follows function”. Επόμενος ομιλητής, ο πολυβραβευμένος creative director Γιάννης Καρλόπουλος, που έχει συνδέσει το όνομά του, μεταξύ άλλων, με την αισθητική του τύπου και του digital τύπου στην Ελλάδα θα μας μιλήσει για την ταυτότητα του GRAIL, του ιερού δισκοπότηρου για τους Έλληνες Αρχιτέκτονες και Designers. Οι LC Architects από το Λονδίνο έχουν δουλέψει στο πλευρό της Zaha Hadid ενώ αυτή την στιγμή σχεδιάζουν δύο από τα πιο φιλόδοξα έργα στην Αθήνα, το  κτίριο ΟRBIT της BEAT στην Κηφισίας και τα Cosmote Studios, για τα οποία και θα μας μιλήσουν. O πέμπτος ομιλητής, Ιάσων Τσάκωνας, είναι γνωστός για την καινοτόμο προσέγγιση της ανάπτυξης του real estate στην Ελλάδα με την εταιρεία του OLIAROS Properties για το έργο Antiparos Design Properties. Έχει συνεργαστεί με μερικούς από τους πιο διάσημους καθώς και ανερχόμενους νέους αρχιτέκτονες σε Ελλάδα και εξωτερικό, ενώ θα μας μιλήσει για το παράδειγμα της Αντίπαρου και θα μας παρουσιάσει σε αποκλειστικότητα μερικά από τα τελευταία του έργα, που βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη.

Αν δεν είναι ο πατέρας της ελληνικής μόδας, ο έκτος ομιλητής της ΕΣΩ, ο αυτοδίδακτος στο σχέδιο Γιάννης Τσεκλένης είναι οπωσδήποτε ο άνθρωπος στον οποίο οφείλεται η εξωστρέφειά της. Οι δημιουργίες του έχουν πρωταγωνιστήσει σε περισσότερες από 30 χώρες σε χιλιάδες πολυκαταστήματα στον κόσμο, μεταξύ του 1965 και του 1991. Το βραβείο συνολικής προσφοράς του ARCHISEARCH.gr για την συνολική του προσφορά στον χώρο του Design θα επιδώσει στον Γιάννη Τσεκλένη o χαρισματικός κύριος Τάσιος Θεοδόσης, Ομότιμος Καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου – Επίτιμος Πρόεδρος, στην Ελληνική Φιλοσοφική Εταιρεία & Πρόεδρος στην Εταιρεία Μελέτης Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας. Οι επόμενοι δύο ομιλητές αναγνωρίζονται μεταξύ άλλων και για την κοινωνική διάσταση της δουλειάς τους. Ο Χρήστος Αλεφαντής, ιδρυτής και διευθυντής σύνταξης του περιοδικού δρόμου “Σχεδία” οργανώνει το κοινωνικό και περιβαλλοντικό πρόγραμμα “σχεδία αρτ”, στο πλαίσιο του οποίου δημιουργούνται χειροποίητα αντικείμενα υψηλής αισθητικής και ποιότητας από το χαρτί των απούλητων τευχών του περιοδικού. Ακολουθεί ο αρχιτέκτονας Σωτήρης Ανυφαντής. Με το γραφείο του A2 Architects, αφού διακρίθηκε μεταξύ άλλων στα project θερινών κατοικιών, ολοκλήρωσε το πρώτο design ΚΕΠ στην καρδιά της Αθήνας, το οποίο φιλοδοξεί να αλλάξει τον τρόπο που ο πολίτης βιώνει την επαφή του με το κράτος.

Ο ένατος ομιλητής έχει πολλά να διηγηθεί γύρω από την έννοια του Co-Living. Πρόκειται για τον πολυβραβευμένο αρχιτέκτονα Ηλία Παπαγεωργίου, ο οποίος με το γραφείο του  SO – IL στη Νέα Υόρκη έχει σχεδιάσει και υλοποιήσει πληθώρα έργων σε Ευρώπη, Αμερική και Ασία, έχει παρουσιάσει τη δουλειά τους στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης και διδάσκει στην Αρχιτεκτονική σχολή του Πανεπιστημίου Columbia στη Νέα Υόρκη. Τον διαδέχεται στη σκηνή ο Ερμής Αδαμαντίδης από το λονδρέζικο γραφείο Not A Number Architects o οποίος θα μας παρουσιάσει την συνεργασία του με το brand Bulgary. Τελευταίος ομιλητής ο διεθνής καλεσμένος της 8ης ΕΣΩ, ο Τοm Lindblom των Λονδρέζων Gensler Architects, οι οποίοι εξειδικεύονται στο σχεδιασμό ξενοδοχείων και μουσείων σε όλο τον πλανήτη, με βαθιά γνώση των κανόνων της διεθνούς αγοράς. Ένα γραφείο με τζίρο 1 Billion USD και χιλιάδες αρχιτέκτονες με γραφεία σε όλο τον κόσμο.

 

 

Τελικά οι Έλληνες δείχνουν ενδιαφέρον για τον χώρο της αρχιτεκτονικής και του design;

Φυσικά οι Έλληνες ενδιαφέρονται για το design. Πολλοί τόποι, όπως κυρίως η Αθήνα και άλλες μεγάλες πόλεις, έχουν χτιστεί πολύ και κάπως άναρχα, χωρίς το μαγικό χέρι του αρχιτέκτονα, ωστόσο, αυτό δε σημαίνει πως οι Έλληνες δεν αναγνωρίζουν και δεν επιζητούν το ωραίο. Τα τελευταία χρόνια, με την άνθιση του τουρισμού, μία ποικιλία μπουτίκ ξενοδοχείων – όπως το Cocomat Hotel από τους Elastic Architects και το Ergon Hotel από του USP Architects, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί σύντομα –  αλλά ακόμα και περιπτώσεις air bnb καταλυμάτων δείχνουν πως ο επιχειρηματίας έχει καταλάβει τη σημασία της ατμόσφαιρας στη διαμόρφωση της εμπειρίας, την αντίληψη του πελάτη γύρω από μία μάρκα και φυσικά τη δημιουργία πιστότητας και επανειλημμένων αγορών. Παράλληλα, τα μπαρ και τα εστιατόριά μας, μπορούν να συγκριθούν εύκολα με τα αντίστοιχα των κορυφαίων μητροπόλεων, θέτοντας ως στοιχείο της ταυτότητάς τους, όχι απλά το μενού τους αλλά κυρίως τα atmospherics τους!  

 

 

 

Θεωρείτε πως υπάρχει επαρκής προβολή αρχιτεκτονικών θεμάτων, για την ανάδειξη της ελληνικής αρχιτεκτονικής τόσο στη χώρα μας όσο και στο εξωτερικό;

Η ανάδειξη και η προβολή των αρχιτεκτονικών θεμάτων είναι το βασικό κομμάτι της δουλειάς μου και δεν πιστεύω στην ποσότητα, αλλά στην ποιότητα. Το γεγονός ότι οι χώροι είναι ένα ζωντανό κομμάτι που εκκινεί συναισθήματα, εμπνέει καταστάσεις και εξελίσσει τους ανθρώπους είναι κάτι, που μόλις τα τελευταία χρόνια αρχίζουμε όλοι να αντιλαμβανόμαστε και να συζητάμε. Υπάρχει πολύς δρόμος μέχρι να κάνουμε συνείδηση, αυτό που όλοι αισθανόμαστε. Είναι όμως σημαντικό ότι όλα πλέον τα μέσα αφιερώνουν χώρο στις ηλεκτρονικές ή φυσικές τους σελίδες για την Αρχιτεκτονική και το Design.

 

 

Δηλώνετε αισιόδοξος για την εξέλιξη της ελληνικής αρχιτεκτονικής;

Η ακαδημαϊκή έρευνα παράγει θεαματικά ευρήματα. Σήμερα μελετώνται διαφορετικές διαδικασίες αρχιτεκτονικής σύνθεσης με μέσα ψηφιακού σχεδιασμού, όπου προηγμένες τεχνολογικά λύσεις χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία της αυτόνομης μορφής. Ταυτόχρονα, δουλεύονται πολύ προχωρημένες λύσεις για την εργασία των αρχιτεκτόνων από οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη, σε πραγματικό χρόνο και σε κοινό περιβάλλον, που μιμείται απόλυτα τον πραγματικό χώρο του έργου.

Στον χτιστό κόσμο, φαίνεται πως οι νέοι αρχιτέκτονες εξελίσσουν τη γλώσσα της δικής μας αρχιτεκτονικής, παίρνοντας τη σκυτάλη από τους μοντερνιστές αρχιτέκτονες. Μία άλλη “σχολή” δίνει βάρος στη διακοσμητική διάσταση του χώρου – πιο διεθνής και οπτικά εξεζητημένη στην αισθητική της- η οποία, όμως, είναι πρακτική και μελλοντικά βιώσιμη από την άποψη της συντήρησης. Το μόνο σίγουρο είναι πως ο δημόσιος χώρος δε λαμβάνει την προσοχή που πρέπει, αλλά θέλω να πιστεύω πως αυτό θα αλλάξει σύντομα.

 
 
 
 
 

Βασίλης Μπαρτζώκας

Design Ambassador

www. thedesignambassador.com

Τ. 0049  17627723662



Berlin Headquarters 

at www.betahaus.de  

 

 

Athens Office 

at https://www.spacesworks.com/athens/ermou/

[email protected]

Οne quote, my point of view... “Let me live, love, and say it well in good sentences” Sylvia Plath