Home / Cozyhome  / Architecture  / Αψεγάδιαστη αρχιτεκτονική και μοντέρνα αισθητική σε κατοικία από τους Office4 Toumpelis & Partners

Αψεγάδιαστη αρχιτεκτονική και μοντέρνα αισθητική σε κατοικία από τους Office4 Toumpelis & Partners

kardia_office4_cover
Clean-Cut Living
Φωτογραφίες: Studio VD (N. Βανδινούδης – Χρ. Δημητρίου)

 

To αρχιτεκτονικό γραφείο OFFICE4 TOUMPELIS & PARTNERS ανέλαβε τη μελέτη, επίβλεψη και εσωτερική διακόσμηση μιας κατοικίας σε προάστιο της Θεσσαλονίκης, καταφέρνοντας να εμφυσήσει στους χώρους της την έννοια της καθαρότητας. Στόχοι του, η απουσία κάθε μορφής ανούσιας “φλυαρίας” και η διατήρηση του φυσικού στοιχείου στην πρώτη γραμμή.

Ένα ερειπωμένο κτίσμα της δεκαετίας του ‘80, το οποίο είχε μείνει ανολοκλήρωτο σε πολύ αρχικό στάδιο, αποτέλεσε την πιο δημιουργική πρόσκληση για την αρχιτεκτονική ομάδα των OFFICE4 TOUMPELIS & PARTNERS, η οποία κλήθηκε σε συνεργασία με την Ergocon Κατασκευαστική να διαμορφώσει εκ νέου το κτίριο των έξι συνολικά επιπέδων.

 

kardia_office4_out

 

 

 

 

Με κομβικές παρεμβάσεις στα στοιχεία της όψης, την προσθήκη στεγάστρων και φυσικά τη συνολική διαμόρφωση των εσωτερικών χώρων, οδηγήθηκαν στη δημιουργία μιας ευχάριστα βιώσιμης κατοικίας, η οποία εντάσσεται αρμονικά στο γύρω φυσικό περιβάλλον. Αυτή ακριβώς ήταν εξ αρχής και η σχεδιαστική πρόθεση του αρχιτεκτονικού γραφείου, η οποία και επετεύχθη μέσα από τη χρήση φυσικών υλικών σε όλους τους χώρους. Tα μεγάλα ανοίγματα της κατοικίας δημιουργήθηκαν με απώτερο στόχο την πλήρη εκμετάλλευση του προσανατολισμού και της εκπληκτικής θέασης του γύρω τοπίου, καθώς και την ανεμπόδιστη είσοδο του φυσικού φωτός σε κάθε γωνιά.

Η ιδιαίτερη αισθητική της κατοικίας γίνεται φανερή από πολύ νωρίς, με την παρουσία της μεταλλικής πινακίδας καλωσορίσματος στην είσοδο του σπιτιού, σφυρηλατημένη σε κώδικα Morse.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

kardia_office4_entrance

H κύρια είσοδος βρίσκεται στο πρώτο επίπεδο, όπου συναντά κανείς την κουζίνα, ένα μικρό καθιστικό και το WC των επισκεπτών.

Εδώ τις πρώτες εντυπώσεις κλέβει η ιδιαίτερη επένδυση όλης της επιφάνειας στην πόρτα εισόδου, με πλακίδια όψης τσιμέντου.

O κατάλευκος, φωτεινός χώρος της κουζίνας με επιφάνειες από corian και πορτάκια από λευκό γυαλί, στα πλαίσια της open plan φιλοσοφίας, μοιράζεται την ίδια μορφολογία δαπέδου με τον χώρο της εισόδου, που έχει επενδυθεί με μωσαϊκό, μία από τις πολύ αγαπημένες διακοσμητικές τάσεις της σεζόν.

 

 

Για το καθιστικό επιλέχθηκαν οι γκρι αποχρώσεις στα υφάσματα του stylish, γωνιακού καναπέ, διατηρώντας την “ήσυχη” επικρατούσα αισθητική, ενώ σημασία δόθηκε στο δημιουργικό παιχνίδι της εναλλαγής των φυσικών υλικών σε μεγάλες επιφάνειες. Φυσικά τα μεγάλα ανοίγματα επιτρέπουν τον άμεσο “διάλογο” ανάμεσα στο εσωτερικό του σπιτιού και στο καταπράσινο περιβάλλον τοπίο, επιτυγχάνοντας την απόλυτη αίσθηση ηρεμίας.

 

 

Στη γραμμικής αισθητικής τραπεζαρία από ξύλο και μέταλλο, τη θέση καθισμάτων παίρνει μια χτιστή κατασκευή (συνδυασμός τσιμεντοκονίας και ξύλου) ενώ τα εντυπωσιακά κρεμαστά φωτιστικά από διαφανές γυαλί προσθέτουν μια maximal νότα στο κυρίαρχο λιτό design του χώρου.

 

kardia_office4_dining

 

Η έντονη παρουσία του ξύλου γίνεται αισθητή από την πρώτη κιόλας ματιά, με τις διαφορετικές όψεις του στις επενδύσεις των χώρων να δημιουργούν ένα ιδιαίτερο οπτικό ενδιαφέρον, όπως το παρκέ που διατρέχεται από δρυ ψαροκόκαλο μεγάλης διάστασης ή οι ξύλινες επιφάνειες σε μεγάλο κομμάτι της οροφής, της βιβλιοθήκης και του τζακιού στο δεύτερο επίπεδο της κατοικίας.
O φωτισμός είναι ένα στοιχείο στο οποίο έχει δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα, με την παρουσία high-end φωτιστικών πηγών μοντέρνας αισθητικής, κυρίως με τη μορφή σποτ.

 

 

Ανεβαίνοντας στο τρίτο επίπεδο της κατοικίας οδηγούμαστε στο master bedroom, το οποίο διαθέτει το δικό του λουτρό, καθώς και μία εντυπωσιακή walk-in closet. Και σε αυτόν τον χώρο έχει υιοθετηθεί η γκρι παλέτα και οι ξύλινες επιφάνειες, ως συνέχεια της γενικότερης αισθητικής φιλοσοφίας του σπιτιού.

 

 

Η rustic κουζίνα του ξενώνα με τα ασπρόμαυρα πλακίδια γεωμετρικών μοτίβων, επικοινωνεί άμεσα με το υπνοδωμάτιο, τοποθετημένο μέσα σε μία μοναδικού design μεταλλική κατασκευή, που το καθιστά ορατό από κάθε πλευρά. Φυσικά και σε αυτό το επίπεδο, το ξύλο είναι ο βασικός πρωταγωνιστής στις επιφάνειες τόσο της κουζίνας όσο και της κρεβατοκάμαρας, δημιουργώντας ένα ζεστό περιβάλλον φιλοξενίας.

 

 

Αρχιτεκτονική Μελέτη – Επίβλεψη – Εσωτερική Διακόσμηση:
OFFICE4 | Toumpelis Sotiris & Partners – www.office4.gr
Κατασκευή – Διαχείριση Έργου:

Ergocon (Απόστολος Αποστολίδης) – www.ergocon.gr

Credits:

Έπιπλα: Tsimachidis Home Design
Φωτισμός: Σιδηρόπουλος AE
Ξύλινο δάπεδο: Παπαδάκης παρκέτα
Μωσαϊκά – Τσιμεντοκονίες: Ikofarben, Νούνης Surfaces
Κουφώματα και κατασκευές αλουμινίου: Almen
Πόρτες: Sabadoor
Μεταλλικές κατασκευές: Ζημπίδης Δημήτρης

 

Δείτε περισσότερα στο COZYHOME Spring 2020 / τεύχος 37,  που κυκλοφορεί!

[email protected]

Οne quote, my point of view... “Let me live, love, and say it well in good sentences” Sylvia Plath