Home / Good Life  / Art & Culture  / Αντίδοτο στην κοινωνική αποξένωση οι δύο εκθέσεις του KAWS!

Αντίδοτο στην κοινωνική αποξένωση οι δύο εκθέσεις του KAWS!

1.KAWS, Companionship in the Age of Loneliness, NGV στη Μελβούρνη

Έως 13 Απριλίου 2020

 

Ο Brian Donnelly  γνωστός και ως KAWS, είναι ένας από τους σημαντικότερους και πιο παραγωγικούς καλλιτέχνες της γενιάς του. Το έργο του περιβάλλει τους κόσμους της τέχνης, της μόδας και του design, πίνακες ζωγραφικής, τοιχογραφίες, γλυπτά μεγάλης κλίμακας, street art, δημόσια τέχνη, μόδα, γραφικά και σχεδιασμό προϊόντων. Εμπνέεται από το χιούμορ, την ανθρωπιά και την αγάπη για την εποχή μας. Τα μεγάλης κλίμακας γλυπτά του και τα ζωγραφικά του έργα με κινούμενα σχέδια και ανθρώπινα χαρακώματα που προέρχονται από την pop-culture αποτελούν ένα ξεχωριστό καλλιτεχνικό λεξιλόγιο.

 

 

 

 

 

Ο τίτλος της έκθεσης KAWS: Η συντροφιά στην εποχή της μοναξιάς προβάλλει το συναισθηματικό περιεχόμενο του έργου του καλλιτέχνη. Είναι μια ολοκληρωμένη έρευνα 25 χρόνων του έργου του KAWS, γεμάτη χιούμορ, ελπίδα και ανθρωπιά. Εκτίθενται περισσότερα από 100 έργα, πίνακες ζωγραφικής και η εντυπωσιακή συλλογή γλυπτών.  

 

 

 

 

Παρουσιάζει ένα αντίδοτο στην όλο και πιο τοξική φύση του δημόσιου λόγου και των κοινωνικών μέσων ενημέρωσης όπου διαιρούν τις κοινωνίες. Μας θυμίζει ότι χρειαζόμαστε ο ένας τον άλλον και ότι η συμπόνια, η γενναιοδωρία θα καταπολεμήσουν αυτή την «Εποχή της μοναξιάς», μπροστά στο φόβο και το μίσος.

 

 

 

Η έκθεση περιλαμβάνει και το 7μ. χάλκινο γλυπτό GONE 2019 από τη σειρά έργων COMPANION. Το μνημειώδες έργο είναι το μεγαλύτερο που έχει δημιουργήσει μέχρι σήμερα ο KAWS και προκαλεί μια αίσθηση λύπης και ενσυναίσθησης.

 

Περισσότερες πληροφορίες: https://www.ngv.vic.gov.au/media_release/kaws-companionship-in-the-age-of-loneliness/

 

 

 

 

 

2.KAWS: HE EATS ALONE, Qatar Museum

Έως 25 Ιανουαρίου 2020

 

Παράλληλα το Μουσείο του Κατάρ παρουσιάζει την πρώτη έκθεση του KAWS στη Μέση Ανατολή. Η έκθεση εξερευνά την καριέρα του τα τελευταία 20 χρόνια. Το έργο του KAWS έχει εδώ και καιρό ένα περίπλοκο, σκούρο χιούμορ, αποκαλύπτοντας την αλληλεπίδραση μεταξύ τέχνης και καταναλωτισμού, αναφερόμενη τόσο στην ιστορία της τέχνης όσο και στην ποπ κουλτούρα.

 

 

 

 

 

Η έκθεση περιλαμβάνει περισσότερα από 40 μεγάλα έργα που παρουσιάζονται στην Garage Gallery, παραδείγματα εμπορικών συνεργασιών που σχεδιάστηκαν από τον KAWS, μεταξύ των οποίων είναι τα sneakers, τα skateboards και τα παιχνίδια.Εκτίθενται ένα τεράστιο γλυπτό 5 μέτρων COMPANION (2013), στην αυλή του πυροσβεστικού σταθμού και ένα φουσκωτό δημόσιο έργο 40 μέτρων στο λιμάνι Dhow, HOLIDAY (2019).

 

 

 

 

Περισσότερες πληροφορίες: https://www.qm.org.qa/en/kaws-he-eats-alone

 

 

 

 

Γεννημένος το 1974 στο Τζέρσεϊ Σίτι, ο KAWS σπούδασε στη Σχολή Εικαστικών Τεχνών στη Νέα Υόρκη όπου έλαβε πτυχίο Καλών Τεχνών. Συνέχισε να εργάζεται για το στούντιο ψυχαγωγίας Jumbo Pictures, ζωγραφίζοντας για κινούμενες σειρές, συμπεριλαμβανομένων των 101 σκυλιά της Δαλματίας της Disney και της γνωστής σειράς του MTV Daria. Στις αρχές της δεκαετίας του 1990 ο KAWS ξεκίνησε την καλλιτεχνική του σταδιοδρομία έξω από τον παραδοσιακό κόσμο της τέχνης, με γκράφιτι και με την τέχνη του δρόμου στη Νέα Υόρκη. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου ζωγράφισε μοτίβα που τα εφάρμοσαν σε διαφημιστικές αφίσες του Μανχάταν στα τέλη της δεκαετίας του 1990.

Παράλληλα μετά την επίσκεψη του στην Ιαπωνία και στην αγορά της, άρχισε να κατασκευάζει παιχνίδια περιορισμένης έκδοσης. Οι εκδόσεις του σύντομα έγιναν λατρευτικά αντικείμενα μεταξύ των συλλεκτών και από τότε έχει παράγει περισσότερα από 130 παιχνίδια.

Οι τελευταίες ζωγραφιές του KAWS παρουσιάζουν την αξιοσημείωτη χρήση των τολμηρών χρωμάτων και των φωτεινών γραμμών, ενώ οι υβριδικοί χαρακτήρες του διαλύονται πλέον σε αποσπασματικά πεδία χρώματος.

 

 

[email protected]

"The most beautiful experience we can have is the mysterious. It is the fundamental emotion that stands at the cradle of true art and true science". Albert Einstein