Home / Good Life  / Art & Culture  / Αφιερωμένη στο μπλε του Joan Miró η πρώτη έκθεση εικονικής πραγματικότητας του Πομπιντού

Αφιερωμένη στο μπλε του Joan Miró η πρώτη έκθεση εικονικής πραγματικότητας του Πομπιντού

Στις 23 Ιουνίου 1961, ο Joan Miró παρουσίασε για πρώτη φορά τα τρίπτυχα Bleu I, Bleu II και Bleu III  στη γκαλερί Maeght στο Παρίσι. 59 χρόνια αργότερα, το Κέντρο Πομπιντού γιορτάζει αυτήν την επέτειο αφιερώνοντας την πρώτη έκθεση εικονικής πραγματικότητας στα τρία εμβληματικά έργα του Joan Miró από τη συλλογή του Εθνικού Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης.

 

 

 

Το τρίπτυχο θεωρείται ως ένα ενιαίο έργο. Ο Miró στους τρεις μπλε πίνακες διανέμει έναν μικρό αριθμό συμβόλων  από μαύρες κουκκίδες με έντονα ή θολά περιγράμματα, λεπτές γραμμές που κινούνται διαγώνια μέσα από την εικόνα και μερικές έντονες κόκκινες που δημιουργούν αντίθεση. Τα λίγα σύμβολα αρκούν για να κάνουν τον μπλε χώρο να κινείται στο μάτι του θεατή και να βυθιστεί στο πρωτότυπο καλλιτεχνικό σύμπαν του.

Οι τρεις μπλε πίνακες είναι ένα ονειρικό, ρομαντικό έργο με πνευματική δύναμη που αντικατοπτρίζει την εσωτερική καθαρότητα, το χρώμα της νύχτας, των ονείρων και της απέραντης φαντασίας. Είναι το μπλε μιας ασυνείδητης κατάστασης, που ενσαρκώνει το μόνο μέρος όπου τα όνειρα θα μπορούσαν να υπάρχουν στην πιο αγνή κατάστασή τους, άθικτα και χωρίς λογοκρισία από τη συνειδητή, λογική σκέψη.

 

 

Blue I

Blue II

Blue III

 

H εικονική περιήγηση είναι δωρεάν και προσβάσιμη σε όλους. Σχεδιάστηκε σε συνεργασία με την WAOLab, που ειδικεύεται στην τρισδιάστατη ψηφιοποίηση έργων, αντικειμένων και χώρων. Η τεχνολογία που χρησιμοποιείται προορίζεται για βιντεοπαιχνίδια 3D στην εικονική πραγματικότητα, επιτρέπει εντελώς ελεύθερη κυκλοφορία σε 3DoF ( Degree of Freedom). Το Κέντρο Πομπιντού προσφέρει στο κοινό νέες συναρπαστικές εμπειρίες, στα σύνορα μεταξύ τέχνης και ψηφιακού.

 

Κάντε μια εικονική βόλτα και βυθιστείτε στο ονειρικό σύμπαν των Blues του Miró εδώ!

 

[email protected]

"The most beautiful experience we can have is the mysterious. It is the fundamental emotion that stands at the cradle of true art and true science". Albert Einstein