Home / Wellness  / Diet & Fitness  / Ακμή και διατροφή: Ποιά τρόφιμα να αποφύγεις

Ακμή και διατροφή: Ποιά τρόφιμα να αποφύγεις

Έχεις ακμή και δεν ξέρεις ποιά τρόφιμα να αποφύγεις και ποιά να προτιμήσεις; Τελικά μπορεί η διατροφή να βοηθήσει την κατάσταση;

 

Η ακμή είναι μια δερματική πάθηση που προκαλεί τη δημιουργία διαφόρων ειδών εξογκωμάτων στην επιφάνεια του δέρματος. Αυτά τα εξογκώματα περιλαμβάνουν: λευκά στίγματα, μαύρα στίγματα και σπυράκια. Αρκετές μελέτες δείχνουν ότι η τήρηση μιας υγιεινής διατροφής μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη και τη θεραπεία της ακμής. Συγκεκριμένα, τρόφιμα πλούσια σε σύνθετους υδατάνθρακες, ψευδάργυρο, βιταμίνες Α και Ε, ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, αντιοξειδωτικά, συνδέονται με χαμηλότερα επίπεδα ακμής. Όπως συναντώνται τρόφιμα που συμβάλλουν στην καταπολέμηση της φλεγμονής από την ακμή, με τον ίδιο τρόπο υπάρχουν και άλλα τα οποία δυσχεραίνουν την κατάσταση.

 

Σύμφωνα με έρευνες μια διατροφή “δυτικού” κόσμου μπορεί να προκαλέσει ανεπιθύμητα αποτελέσματα, δυσχεραίνοντας την κατάσταση της φλεγμονής. Πιο συγκεκριμένα, τρόφιμα όπως οι απλοί υδατάνθρακες, τα πλήρες γαλακτοκομικά και τα κορεσμένα και trans λίπη αποτελούν εξέχουσα επιλογή στις χώρες όπου η ακνεική επιδερμίδα και -καθόλου παραδόξως- η παχυσαρκία συνυπάρχουν. Τα αποτελέσματα της μελέτης που αναφέρθηκε στο Journal of Clinical, Cosmetic and Investigational Dermatology, αυτού του είδους τα τρόφιμα διεγείρουν την παραγωγή ορμονών που μπορεί να προκαλέσουν τη δημιουργία και έκκριση υπερβολικής λιπαρότητας από τους λιπογόνους αδένες.

 

Η ινσουλίνη σου κάνει κακό;

Ορισμένες τροφές αυξάνουν το σάκχαρο στο αίμα πιο γρήγορα από άλλες. Όταν το σάκχαρο στο αίμα αυξάνεται γρήγορα, προκαλεί την απελευθέρωση μιας ορμόνης που ονομάζεται ινσουλίνη. Η περίσσεια ινσουλίνης στο αίμα μπορεί να προκαλέσει την παραγωγή περισσότερου ελαίου από τους λιπογόνους αδένες, αυξάνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης ακμής.

Ο ινσουλινόμορφος αυξητικός παράγοντας 1 (IGF-1) έχει επίσης αποδειχθεί ότι παίζει ρόλο στην παθογένεια της ακμής. Αυτό υποδηλώνει ότι ορισμένα τρόφιμα ή προβιοτικά στελέχη μπορεί να διαδραματίζουν ρόλο στην ακμή μέσω της διαμόρφωσης του IGF-1. Οι υδατάνθρακες χαμηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες και τα γαλακτοκομικά προϊόντα έχουν συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο στην ανάπτυξη ακμής, πιθανώς λόγω αύξησης του (IFG-1).

Ο ρόλος της ινσουλίνης στην ανάπτυξη της ακμής υποστηρίζεται επίσης από τον υψηλό επιπολασμό της ακμής σε γυναίκες με πολυκυστικές ωοθήκες σύνδρομο (PCOS), μια κατάσταση που σχετίζεται με αντίσταση στην ινσουλίνη, υπερινσουλιναιμία και υπερανδογονισμό. Ευρήματα από τη μελέτη NutriNet-Santé έδειξαν ότι η υψηλότερη πρόσληψη τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και ζάχαρη συσχετίστηκε με υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης τρέχουσας ακμής σε ενήλικες.

 

Τελικά η σοκολάτα ευθύνεται για την εμφάνιση της ακμής;

Φαίνεται ότι σε άτομα επιρρεπή στην ακμή, η κατανάλωση σοκολάτας συσχετίζεται με την επιδείνωσης της ακμής. Σε καμία έρευνα ωστόσο δεν έχει εξακριβωθεί ότι είναι ένοχη για την πρόκλησή της.

 

Συνοψίζοντας, η διατροφή διαδραματίζει έναν μεγάλο ρόλο στο κομμάτι της ακμής. Μπορεί να χειροτερέψει αλλά και να βελτιώσει αντίστοιχα την παθογένεια- εμφάνισης της φλεγμονής στο κάθε οργανισμό. Με βάση λοιπόν τα παραπάνω, εάν έχεις ακνεική επιδερμίδα καλό είναι να αποφεύγεις από εδώ και πέρα τα λιπαρά” τρόφιμα, εννοοώντας τα πολύ επεξεργασμένα καθώς τα πολλά γαλακτοκομικά.

 

Tο άρθρο “Ακμή και διατροφή: Ποιά τρόφιμα να αποφύγεις συντάχθηκε από την ομάδα της Restart Diet – Διαιτολόγοι – Διατροφολόγοι και δημοσιεύτηκε πρώτη φορά στο CozyVibe.
Ακολουθήστε το Restart Diet σε InstagramFacebook & στο προσωπικό τους Site για οδηγίες αναφορικά με τη διατροφή σας, βίντεο με συνταγές & λύσεις για την οργάνωση της δίαιτάς σας!

[email protected]

ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΙ ΓΕΝΟΥΣ ΘΗΛΥΚΟΥ * Η Γεωργία: η κόρη του ‘‘ας κάνουμε ένα meeting’’! Διαιτολόγος Διατροφολόγος, ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης / Master practitioner in eating disorders, ΚΕΑΔΔ / Msc στην αθλητική διατροφή, Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος (in progress) * Η Γιώτα: η κόρη της πατέντας! Β. Διαιτολόγος Διατροφολόγος / Master practitioner in eating disorders, ΚΕΑΔΔ * Η Ναταλία: η κόρη της οργάνωσης! Διαιτολόγος Διατροφολόγος, ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης / FODMAP/ IBSmanagement dietitian, King’s College London * Η Ευγενία: η κόρη του ‘‘πρώτα όμως cafe’’! Διαιτολόγος Διατροφολόγος, Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος