Home / Famous Talks  / Ήρα Κατσούδα: Ποτέ δεν ένιωσα «κάπως» επειδή είμαι γυναίκα, ο σεξισμός δεν με αγγίζει καν

Ήρα Κατσούδα: Ποτέ δεν ένιωσα «κάπως» επειδή είμαι γυναίκα, ο σεξισμός δεν με αγγίζει καν

Ήρα Κατσούδα: Ποτέ δεν ένιωσα «κάπως» επειδή είμαι γυναίκα, ο σεξισμός δεν με αγγίζει καν
Ήρα Κατσούδα: Η γυναικεία παρουσία στον χώρο του stand up comedy. 

Είναι αστεία, ευφυής και πολύ ταλαντούχα. Η stand up comedian Ήρα Κατσούδα έχει πάρει φόρα και μετά την επιτυχημένη solo παράστασή της πέρσι με τίτλο “Χωρίς Γλουτένη”, επιστρέφει με το stand up comedy “Για γυναίκα, καλή είναι”, προσκαλώντας το κοινό σε νέες κωμικές περιπέτειες. Μας μιλά για τη νέα της παράσταση, για το πώς προέκυψε η αγάπη της για αυτό το θεατρικό είδος και πολλά άλλα ενδιαφέροντα. 

 

 

Πώς ξεκίνησε για εσάς το stand up; Είχατε ανέκαθεν γνώση του ταλέντου και της κλίσης σας σε αυτό το θεατρικό είδος; Πώς προέκυψε όλο αυτό;

Κοίτα, αν σκεφτείς ότι το είδος έγινε την τελευταία δεκαετία γνωστό στην χώρα μας και βασικά πέρα από αυτό όταν ήμουν παιδάκι σίγουρα δεν ξέραμε σαν χώρα τι είναι το stand up, δεν θα έλεγα ότι είχα κάποια γνώση ταλέντου ή κλίσης! Ρεαλιστικά λοιπόν, ξεκίνησα την ενασχόλησή μου με την κωμωδία όταν ήμουν στη σχολή θεάτρου και τότε πρωτοανακάλυψα το stand up! Είχα νοικιάσει σε dvd (Χριστέ μου πόσο παλιά ακούγεται!) το delirious του Eddie Murphy, ήταν το πρώτο stand up που έβλεπα ποτέ και είχα ενθουσιαστεί. Σιγά σιγά ξεκίνησα λοιπόν και εγώ. Οι πρώτες μου παραστάσεις περιττό να πω ότι ήταν φρικτές!

 

Η έμπνευση της συγκεκριμένης παράστασης ήταν μια ατάκα που έχετε ακούσει από θεατές “Μπράβο, για γυναίκα καλή είσαι”. Πόσο δύσκολο είναι για μία γυναίκα να επιτύχει και να ξεχωρίσει στον χώρο του stand up comedy, που είναι κι αυτός ανδροκρατούμενος;

Δυστυχώς αυτή είναι μια ατάκα που λίγο πολύ έχουμε ακούσει όλες οι γυναίκες ανεξαρτήτως κλάδου. Από το παρκάρισμα μέχρι το γυμναστήριο και μέχρι την επαγγελματική ζωή είναι μια ατάκα που ναι μεν εξασθενεί, αλλά ακόμα υπάρχει και ακούγεται. Άντε να δούμε μέχρι πότε! Τώρα όσον αφορά στο δικό μου επάγγελμα έχει υπάρξει πολλές φορές δύσκολο γιατί ο σεξισμός είναι κάτι που καραδοκεί ακόμα και σε άτομα που δεν περίμενες να το βγάλουν και στην πρώτη ευκαιρία βγαίνει στην επιφάνεια. Βέβαια ποτέ δεν με σταμάτησε μιας και από την οικογένειά μου δεν είχα συνηθίσει καθόλου στη διάκριση του φύλου. Ποτέ δεν ένιωσα «κάπως» επειδή είμαι γυναίκα, με συνέπεια ο σεξισμός να μην με αγγίζει καν.

 

 

Εκτός όμως από την επαγγελματική ζωή… Τελικά οι άνδρες θέλουν γυναίκες με χιούμορ; Ή μήπως τις φοβούνται και λίγο;

Οι άντρες που συναναστρέφομαι εγώ θέλουν φίλες/συντρόφους με χιούμορ. Για τους άλλους δεν ξέρω. Δεν τους κάνω παρέα!

 

 

Ήρα Κατσούδα: Ποτέ δεν ένιωσα «κάπως» επειδή είμαι γυναίκα, ο σεξισμός δεν με αγγίζει καν

Ήρα Κατσούδα: Ποτέ δεν ένιωσα «κάπως» επειδή είμαι γυναίκα, ο σεξισμός δεν με αγγίζει καν.

 

 

Πέραν όμως αυτής της παράστασης που το εφαλτήριο της έμπνευσής σας, ήταν μία στιγμή από την καθημερινότητά σας, συνηθίζετε να γράφετε τα κείμενά σας ορμώμενη από την καθημερινότητα και την ζωή σας; Τι σας εμπνέει;

Σε αυτό το σημείο να ξεκαθαρίσω ότι η παράσταση δεν είναι κάποιο φεμινιστικό μανιφέστο. Δεν θα κάψουμε και σουτιέν στην σκηνή! Είναι μια κανονική stand up comedy παράσταση που περνάει από πολλές θεματικές. Εννοείται ότι θα μιλήσουμε για την ισότητα των φύλων και τα σχετικά αλλά θα πούμε και για πολλά άλλα. Τα θέματα που με εμπνέουν τα αντλώ από προσωπικά βιώματα, και σίγουρα από παρατήρηση. Ξέρεις, πολλές φορές ζούμε κάτι καθημερινά και δεν του δίνουμε σημασία γιατί από την πολλή τριβή το θεωρούμε οκ, αλλά αν το δεις μέσα από το πρίσμα της κωμωδίας καταλαβαίνεις ότι είναι τελείως σουρεάλ και σίγουρα όχι οκ!

 

Με τις stand up παραστάσεις σας γυρίζετε όλη την Ελλάδα. Τι είναι αυτό που αγαπάτε περισσότερο σε μία περιοδεία και τι είναι αυτό που δεν συμπαθείτε και τόσο; Ακόμη, ποιοι πιστεύετε ότι είναι οι πιο “δύσκολοι” θεατές;

Μ’ αρέσουν πολύ οι περιοδείες ειδικά τις πρώτες 3 μέρες. Μετά να σου πω την αλήθεια κουράζομαι. Γιατί σκέψου ότι έχω σόλο παραστάσεις που σημαίνει ότι πάω μόνη μου. Ε και στο τέλος γίνεται λίγο ιδρυματικό το μπες αμάξι, οδήγησε (δεν έχουν όλες οι πόλεις αεροδρόμιο), φτάσε στο ξενοδοχείο, πήγαινε να παίξεις, ξαναγύρνα ξενοδοχείο, κοιμήσου και την άλλη μέρα ακριβώς το ίδιο πρόγραμμα.
Αλλά αν εξαιρέσεις το κομμάτι της ρουτίνας που προανέφερα, μου αρέσει πολύ να βλέπω πόλεις, να γνωρίζω κόσμο. Σκέψου εξαιτίας των περιοδειών έχω φίλους σχεδόν σε κάθε πόλη! Δεν είναι τέλειο; Τώρα όσον αφορά σε δύσκολους θεατές, δεν μπορώ να πω με σιγουριά κάποια πόλη. Έχει τύχει να είναι δύσκολο το κοινό τη μια φορά και την επόμενη στην ίδια πόλη να γίνεται παραστασάρα!

 

 

 

Ένα αστείο δεν “περνάει” στο κοινό, το δεύτερο δεν “περνάει” επίσης … Πώς το αντιμετωπίζετε δεδομένου ότι η ανατροφοδότηση από τους θεατές είναι σημαντική για την επιτυχία της παράστασης και ποιες είναι οι μεγαλύτερες απαιτήσεις του stand up comedy;

Οι stand up παραστάσεις έχουν δουλεμένα κείμενα που σημαίνει ότι υπάρχει ένα δίχτυ ασφαλείας. Όσο περίεργο να είναι το κοινό, ο χώρος, δεν υπάρχει περίπτωση να μην περάσει η παράσταση. Μπορεί ίσως να είναι πιο «κάτω» από κάποια άλλη, αλλά σίγουρα δεν θα είναι αμήχανη. Οπότε ειδικά όταν είσαι επαγγελματίας και αντιμετωπίζεις τέτοιες βραδιές απλά προσπαθείς παραπάνω μέχρι να πάρεις το κοινό μαζί σου.

 

 

Βάζετε όρια στο τι θα διακωμωδήσετε ή προχωράτε ακάθεκτη σε ό,τι θέλετε να εκφράσετε;

Δεν αυτολογοκρίνομαι. Αν έχω να πω κάτι πάνω σε οποιοδήποτε θέμα, θα το πω. Αλλά από την άλλη δεν θα πιάσω και ένα θέμα απλά και μόνο για να προβοκάρω. Για μένα δεν υπάρχουν κακές λέξεις ή κακά θέματα, υπάρχει μόνο κακός τρόπος. Και αυτό είναι κάτι που το κοινό το αντιλαμβάνεται.

 

 

Ήρα Κατσούδα: Ποτέ δεν ένιωσα «κάπως» επειδή είμαι γυναίκα, ο σεξισμός δεν με αγγίζει καν

Ήρα Κατσούδα: “Δεν αυτολογοκρίνομαι. Αν έχω να πω κάτι πάνω σε οποιοδήποτε θέμα, θα το πω”.

 

 

 

Καθώς είστε μία από τους διοργανωτές του Φεστιβάλ Κωμωδίας Θεσσαλονίκης, θέλετε να μας πείτε λίγα λόγια για αυτό;

Φέτος ζωή να έχουμε θα κάνουμε το 3ο! Είναι το μόνο Φεστιβάλ Κωμωδίας που φιλοξενεί κωμωδίες και θεάματα από κάθε μορφή τέχνης και δεν μένει μόνο στο stand up και στο θέατρο. Χορός, animation, σκίτσο, θέατρο σκιών, λογοπαίγνια κ.α. είναι ενδεικτικά από τα θεάματα/κωμωδίες που φιλοξενεί κάθε χρόνο. Και πιστοί στο ραντεβού μας, θα τα ξαναπούμε τον Μάιο να περάσουμε ένα τριήμερο φωτιά!

 

Εκτός από τα κείμενα για τις παραστάσεις σας, έχετε γράψει και το θεατρικό έργο «Ο Γάμος». Έχετε κάποιο άλλο θεατρικό έργο στα σκαριά και γενικώς ποια είναι τα επόμενα σχέδιά σας;

Ναι έχω, αλλά ακόμα το γράφω και επειδή το θέμα είναι αρκετά περίεργο δεν θα ανακοινώσω κάτι ακόμα. Αλλά όταν τελειώσει θα χαρώ να τα ξαναπούμε. Κωμωδία είναι και αυτό. Μέχρι εκεί λέω!

 

Q&A

Stand up comedy σημαίνει: τρελή αγάπη.
Στον ελεύθερό μου χρόνο: φίλους, ποτά, ταινίες και ας μην κρυβόμαστε, πολλές φορές τίποτα. Κενό. Αποτοξίνωση.
Αγαπημένη μου κινηματογραφική κωμωδία: Τρελό Γουίκεντ στου Μπέρνι. Και Big Lebovski .
Αγαπημένος προορισμός: Οπουδήποτε. Κατά προτίμηση εκτός Ευρώπης.
Διασκεδάζω με: Βλακείες.

 

• Δείτε πού και πότε μπορείτε να απολαύσετε την Ήρα Κατσούδα και τη σόλο παράσταση της, στη σελίδα της στο fb

[email protected]

Αληθινό παιδί του Ιούλη, λατρεύω τη θάλασσα και το θερινό σινεμά, ενώ αν με ρωτήσεις ποιος είναι ο αγαπημένος μου προορισμός, θα σου απαντήσω “η Βαρκελώνη” - χωρίς δισταγμό! Στην ταινιοθήκη μου σίγουρα θα βρεις τα άπαντα του Almodovar, αλλά και επιλεγμένες ταινίες της χρυσής εποχής του Hollywood, όπως το “Όσα παίρνει ο άνεμος”!