Home / Good Life  / Art & Culture  / Έντουαρντ Χόπερ: Ο καλλιτέχνης που απεικόνισε τη μοναξιά

Έντουαρντ Χόπερ: Ο καλλιτέχνης που απεικόνισε τη μοναξιά

Σαν σήμερα, γεννήθηκε ένας από τους σημαντικότερους ζωγράφους, ο Έντουαρντ Χόπερ.

 

 Ο καλλιτέχνης θεωρείται πιο επίκαιρος από ποτέ καθώς οι πίνακες του ταυτίζονται απόλυτα με την καθημερινότητα που γέννησε η καραντίνα. Τα έργα του είναι ο ορισμός του social distancing που βιώσαμε τον τελευταίο χρόνο.

 

 

 

Ο Έντουαρντ Χόπερ (Hopper) γεννήθηκε στις 22 Ιουλίου 1882 στο Nyack της Νέας Υόρκης. Ο διάσημος Αμερικανός ζωγράφος, απεικόνισε στους πίνακές του τη μοναξιά του σύγχρονου ανθρώπου των μεγάλων αστικών κέντρων. Η πρώιμη εκπαίδευση του Χόπερ έπαιξε σημαντικό παράγοντα στο να τον χαρακτηρίζουμε σήμερα εκφραστή του αμερικανικού ρεαλισμού του Μεσοπολέμου και έναυσμα έμπνευσης των καλλιτεχνών της  pop art και του νέου κύματος ρεαλισμού. Στην αρχή εκπαιδεύτηκε ως εικονογράφος αλλά από το 1901 μέχρι το 1906 σπούδασε ζωγραφική στη Σχολή Καλών Τεχνών της Νέας Υόρκης με δάσκαλο τον ρεαλιστή Ρόμπερτ Χένρι.

 

 

 

 

 

Η Αμερική της μεταπολεμικής περιόδου ήταν γεμάτη ελπίδες για το γνωστό «αμερικάνικο όνειρο», το οποίο για τον Χόπερ, καταλήγει στην επιστροφή στην φύση.

 

 

 

 

 

Ο Χόπερ ταξίδεψε τρεις φορές στην Ευρώπη μεταξύ 1906 και 1910 και έζησε για μεγάλο διάστημα στη Γαλλία. Εξέθεσε έργα του στην Armory Show ενώ μέχρι τα 1924 αφοσιώθηκε στη διαφήμιση και την εικονογράφηση. Από τη δεκαετία του 1930 ο Χόπερ ανέπτυξε ένα αυστηρό ρεαλιστικό ύφος αντιστεκόμενος στις κυρίαρχες επιδράσεις της αφηρημένης τέχνης και της ευρωπαϊκής πρωτοπορίας. Τα έργα του, φωτεινά τοπία, έρημες πόλεις, άντρες και γυναίκες μόνες σε διάφορους εσωτερικούς χώρους οι οποίοι αποπνέουν μια απόκοσμη ηρεμία, διακρίνονται για το μοντέρνο πνεύμα τους. Τον Χόπερ ενδιέφερε ιδιαίτερα η αλληλεπίδραση του ανθρώπου με το περιβάλλον.Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 84 ετών στη Νέα Υόρκη.

 

 

 

 

Η πανδημία έδωσε στο έργο του Έντουαρντ Χόπερ μια νέα σημασία. Μετά από 53 χρόνια αναβιώνουμε την έννοια της απομόνωσης του ατόμου. Υπάρχει όμως μια τεράστια διαφορά ανάμεσα στο έργο του καλλιτέχνη, καθώς προϋπήρχαν κοινωνικές αποστάσεις στις μεγαλουπόλεις και ήταν κατ’ επιλογήν. Από την άλλη, η κοινωνική αποξένωση που δημιούργησε αναγκαστικά το lockdown δεν ήταν στο χέρι μας.

 

 

 

 

 

Εάν μπορεί να ειπωθεί με λόγια, τότε δεν βρίσκω λόγο στο να το ζωγραφίσω“.

 

 

 

[email protected]

"The most beautiful experience we can have is the mysterious. It is the fundamental emotion that stands at the cradle of true art and true science". Albert Einstein