Home / Cozyhome  / Architecture  / Ένα βιβλίο για τις εμβληματικότερες κατοικίες του 20ού και 21ου αιώνα

Ένα βιβλίο για τις εμβληματικότερες κατοικίες του 20ού και 21ου αιώνα

Μία έκδοση για τους λάτρεις της αρχιτεκτονικής και του design.

Η έννοια της κατοικίας έχει αλλάξει ριζικά με το πέρασμα των αιώνων, φτάνοντας πια να σημαίνει πολλά παραπάνω από ένα “καταφύγιο” προς επιβίωση.

 

Η νέα εγκυκλοπαιδική έκδοση The Iconic House: Architectural Masterworks Since 1900″, by Dominic Bradbury ( Thames & Hudson) ρίχνει φως σε πάνω από 100 ιστορικές κατοικίες, σχεδιασμένες από σπουδαίους αρχιτέκτονες όπως οι Le Corbusier, Frank Lloyd Wright, Charles & Ray Eames, Oscar Niemeyer, Tadao Ando, David Adjaye κ.α. , οι οποίες έδωσαν ιδιαίτερες διαστάσεις και “σημάδεψαν” το design.

 

 

Δεν πρέπει να ξεχνάμε, άλλωστε, ότι από τον 20ό αιώνα και μετά η αρχιτεκτονική γνώρισε το απόγειό της, με κτίρια που μέσα στα τελευταία 118 χρόνια παρουσιάζουν πολύ διαφορετικά στυλ, διαμορφώνοντας τη σύγχρονη αρχιτεκτονική.

 

Βασιλική κατοικία στο  Greenwich του Λονδίνου, η οποία ανακατασκευάστηκε από τους Seely & Paget το 1936.

Η είσοδός της με Art Deco επιρροές σχεδιάστηκε από τον Σουηδό designer Rolf Engströmer.

 

Το δάσημο “Palais Bulles” σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Antti Lovag και χτίστηκε το 1989. Αποτελεί ένα από τα εμβληματικότερα  κτίρια στη γαλλική Ριβιέρα,

γνωστό για την ιδιαίτερη δόμησή του, καθώς δεν έχει καθόλου γωνίες. Ένας από τους διάσημους κατοίκους του ήταν και ο σχεδιαστής  Pierre Cardin.

 

Βγαλμένη σχεδόν από παραμύθι, η βίλα Majorelle των αρχιτεκτόνων Henri Sauvage και Louis Majorelle υπήρξε το πρώτο Art Nouveau κτίριο,

κατασκευασμένο στη γαλλική πόλη Nancy.

 

Το “Millán House”  του Paulo Mendes Da Rocha στο Σάο Πάολο χρονολογείται στα 1970 και είναι ένα αριστούργημα κατασκευασμένο από τσιμέντο.

 

Το βιβλίο μελετάει διεξοδικά τα 100 σημαντικότερα κτίρια, τα οποία κτίστηκαν κατά τη διάρκεια του 20ου και 21ου αιώνα, συνοδεία πλούσιου φωτογραφικού υλικού από τον Richard Powers, καθώς και κατόψεις αλλά και άλλες συμπληρωματικές εικόνες-ντοκουμέντα. Η πρώτη έκδοση του 2009 έχει εμπλουτιστεί με σπίτια που χτίστηκαν μέσα στην τελευταία δεκαετία, κάνοντας το συγκεκριμένο λεύκωμα ακόμα πιο απολαυστικό!

[email protected]

Οne quote, my point of view... “Let me live, love, and say it well in good sentences” Sylvia Plath