Home / Wellness  / Health  / Άγχος στα χρόνια του κορωνοϊού. Πώς να το αντιμετωπίσουμε;

Άγχος στα χρόνια του κορωνοϊού. Πώς να το αντιμετωπίσουμε;

Τρόποι να παραμείνουμε ψύχραιμοι και να ανταπεξέλθουμε στην πίεση.

Ναι, βιώνουμε όλοι μία πολύ ιδιάζουσα φάση, χωρίς να ξέρουμε τι μέλλει γενέσθαι, κάτι που αναμφίβολα δημιουργεί καταστάσεις ανεξέλεγκτου άγχους. Δεν είναι εύκολο να διαχειριστούμε την κατάσταση, σίγουρα, όμως, το άγχος και ο πανικός δεν είναι καλοί σύμβουλοι και μόνο χειρότερα μπορούν να κάνουν τα πράγματα.

 

Φοβόμαστε, είναι λογικό και αναμενόμενο, αφού αποτελεί μια φυσική αντίδραση του οργανισμού μας σε περιστάσεις, καθώς βρισκόμαστε σε μια περίσταση που ξεπερνά τα όρια της κανονικότητας.

 

Δεν υπάρχει λόγος να νιώθουμε άσχημα για οποιοδήποτε συναίσθημα μας “κατακλύζει”. Όταν, όμως, διαπιστώνουμε πως αυτό μας εμποδίζει από το να αντιδράσουμε και να πράξουμε με βάση την κοινή λογική, τότε καλό θα ήταν να επαναπροσδιορίσουμε την κατάσταση.

 

Ακολουθούν συμβουλές προς “ναυτιλλομένους”, ώστε το άγχος να μη γίνει βραχνάς της τρέχουσας καθημερινότητας.

 

1.Αποδεχτείτε το άγχος σας και μην προσπαθείτε να το αποφύγετε.

Υπάρχουν πολλές μορφές άγχους και σίγουρα το λεγόμενο υγιές άγχος είναι όχι μόνο αποδεκτό αλλά και απαραίτητο υπό συνθήκες, καθώς μας κινητοποιεί και πολλές φορές μας “θωρακίζει” σαν μέσο άμυνας. Όταν αρνούμαστε να αποδεχτούμε το άγχος μας, αυτό αντί να το περιορίζει αντίθετα το μεγαλώνει, φέρνοντας μη επιθυμητά αποτελέσματα.

 

2.Μη δημιουργείτε σενάρια που δεν υφίστανται.

Το άγχος συχνά μας οδηγεί στην παγίδα των δυσάρεστων σεναρίων, που τις περισσότερες φορές δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Συμβουλή; Μη διαβάζετε άκριτα ό,τι ανεβαίνει στο διαδίκτυο! Συμβουλευτείτε τις ιστοσελίδες των επίσημων Οργανισμών Υγείας και προς Θεού… Εκτός από τις αρνητικές, διαβάστε και τις θετικές εξελίξεις, προσπαθώντας να φιλτράρετε οποιαδήποτε πληροφορία.

 

 

3.Παραμείνετε σε κίνηση!

Ακόμη και στο σπίτι υπάρχουν πολλοί τρόποι να παραμείνουμε ενεργητικοί και να αθληθούμε. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι με την άθληση παράγονται ενδορφίνες και σεροτονίνη, που κρατάνε ανεβασμένη τη διάθεσή μας. Η yoga είναι, ίσως, ο καλύτερος τρόπος άσκησης αυτήν την περίοδο, καθώς ηρεμεί ταυτόχρονα σώμα και μυαλό. Αν ο καιρός το επιτρέπει, βγείτε στη βεράντα και αθληθείτε στον ήλιο. Στην παρούσα φάση είναι ένας καλός τρόπος να ανεβάσουμε την ψυχολογία μας.

 

 

4.Τηρήστε μια ισορροπημένη διατροφή και κοιμηθείτε επαρκώς.

Το ότι μένουμε μέσα στο σπίτι δε σημαίνει αδειάζουμε το ψυγείο… Σίγουρα το άγχος αυξάνει την όρεξη, όμως, τα αποτελέσματα των νυχτερινών επιδρομών δε θα μας βγουν σε καλό. Μια ισορροπημένη διατροφή πέρα από το ότι θα μας επιτρέψει να παραμείνουμε fit και υγιείς, έχει επίδραση και στη σωστή ψυχολογία μας, καθώς ό,τι τρώμε αντικατοπτρίζεται στη διάθεσή μας. Ο σωστός ύπνος είναι ακόμα ένα σημαντικό κομμάτι. Τουλάχιστον ένα εφτάωρο ποιοτικού ύπνου είναι το επιθυμητό, ώστε να μπορείτε να αντιμετωπίσετε το ημερήσιο πρόγραμμα στο σπίτι.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

[email protected]

Οne quote, my point of view... “Let me live, love, and say it well in good sentences” Sylvia Plath