Home / Family  / Άγανα, ένας (σχεδόν) αόρατος εχθρός

Άγανα, ένας (σχεδόν) αόρατος εχθρός

agana dog
O Δημήτριος Τσουκαλάς, DVM από το Ιατρείο Μικρών Ζώων, εξηγεί πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε σωστά τα άγανα, ένα από τα πιο συνηθισμένα προβλήματα της άνοιξης για τους σκύλους μας.

 

Κάθε άνοιξη τα άγανα είναι ένα από τα κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι σκύλοι μας, και κατ’ επέκταση κι εμείς. Τα άγανα είναι ουσιαστικά ξερά παράγωγα φυτών που μοιάζουν με αγκάθια ή/και στάχυα μικρού μεγέθους. Έχουν την ιδιότητα να προσκολλώνται σχεδόν παντού, τόσο στον σκύλο όσο και, αρκετά σπανιότερα, στη γάτα. Λόγω μεγέθους και σχήματος έχουν την τάση να εισέρχονται στο δέρμα, αλλά και στη μύτη, τα μάτια, τα αυτιά και το στόμα. Συχνότερα εντοπίζονται στα μεσοδακτύλια διαστήματα, δηλαδή στην περιοχή ανάμεσα στα δάκτυλά των ποδιών του σκύλου μας.

 

Η είσοδός τους σε οποιοδήποτε από αυτά τα σημεία συχνά οδηγεί σε φλεγμονή. Αυτή εκφράζεται με πόνο/ενόχληση και με πλήθος συμπτωμάτων, όπως γλείψιμο της περιοχής, δυσκολία στη βάδιση, κνησμός, ερεθισμός των ματιών και της μύτης, πταρμοί και βήχας, τάση για εμετό. Συχνά ο κηδεμόνας του σκύλου μπορεί να παρατηρήσει πρήξιμο της περιοχής. Δεν είναι σπάνιες και οι περιπτώσεις έκκρισης οροαιμορραγικού ή και αιμορραγικού υγρού από το σημείο στο οποίο έχει εισέλθει το άγανο.

 

Λόγω του σχήματός τους, η είσοδος των άγανων στον οργανισμό του σκύλου μπορεί να οδηγήσει σε πλήθος σοβαρών προβλημάτων, μιας και βρίσκονται σε “διαρκή” κίνηση μέσα στο κατοικίδιό μας. Δεν είναι λίγες οι φορές που έχουν αναφερθεί περιπτώσεις κατά τις οποίες το άγανο έφτασε σε όργανα, όπως οι πνεύμονες και η καρδιά.

 

 

Η αντιμετώπιση

Η αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος έχει, όπως και τα περισσότερα προβλήματα των κατοικιδίων μας, διττή προσέγγιση, προληπτικά και θεραπευτικά.

 

Προληπτικά, πρέπει μετά από κάθε βόλτα να ψάχνουμε με προσοχή το ζώο μας, ειδικά σε σημεία όπως η μύτη, το στόμα και τα μεσοδακτύλια διαστήματα. Στα μακρύτριχα σκυλιά είναι σημαντικό κάθε βόλτα να ακολουθείται από ενδελεχές βούρτσισμα του τριχώματος. Με τη βούρτσα/χτένα αφαιρούνται ακόμα και μικρού μεγέθους άγανα, που δεν είναι εύκολο να αφαιρεθούν με το χέρι.

 

Θεραπευτικά, αν γνωρίζουμε ή υποψιαζόμαστε πως ο σκύλος μας έχει άγανο, πρέπει απαραίτητα να επισκεφθούμε τον κτηνίατρό μας το συντομότερο δυνατό, ώστε να γίνει άμεσα η αφαίρεση του άγανου από το σημείο προσβολής. Συχνά, η αφαίρεση ενός άγανου μπορεί να γίνει σχετικά εύκολα από τον κτηνίατρό μας. Ωστόσο, πολλές φορές καθίσταται απαραίτητη η ηρέμηση ή και γενική αναισθησία του ζώου. Η άμεση προσκόμιση στον κτηνίατρο είναι θεμελιώδους σημασίας στο να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα έγκαιρα και με ασφάλεια. Μετά τη μηχανική ή χειρουργική αφαίρεση του άγανου, ο κτηνίατρος θα αποφασίσει αν χρειάζεται και κάποια φαρμακευτική αγωγή, ειδικά σε περιπτώσεις που έχει προκληθεί φλεγμονή στο σημείο εντόπισης.

 

Σε κάθε περίπτωση, όπως και στο σύνολο των θεμάτων που άπτονται της υγείας του κατοικιδίου μας, πρέπει να είμαστε σε άμεση και συνεχή επαφή με τον κτηνίατρό μας.

 

Τσουκαλάς Δημήτριος, DVM
Ιατρείο Μικρών Ζώων
Κ. Ρωσίδη 3, Θεσσαλονίκη
2310 412412
www.thessvets.gr

 

→ Δείτε ακόμη Πώς θα προφυλάξω τον σκύλο μου από την κάμπια του πεύκου;

[email protected]

Ο Δημήτρης Τσουκαλάς γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Μετά τις πανελλήνιες εξετάσεις βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη, όπου και αποφοίτησε από την Κτηνιατρική Σχολή του ΑΠΘ. Διατηρεί ιατρείο μικρών ζώων στην περιοχή της Καλαμαριάς.