Home / Wellness  / Health  / Το συγκλονιστικό cover του New Yorker για την υγειονομική κρίση

Το συγκλονιστικό cover του New Yorker για την υγειονομική κρίση

 

Το τεύχος του New Yorker για αυτή τη βδομάδα έχει τίτλο “Health Issue” και δημιουργήθηκε εν μέσω της πανδημίας covid-19. Ο Jeff Chien-Hsing Liao φωτογράφισε το Νοσοκομείο Elmhurst στο Queens, το οποίο έχει ένα τεράστιο αριθμό κρουσμάτων. Το εξώφυλλο σχεδιάστηκε από τον κομίστα Chris Ware, ο οποίος συνέργάζεται με το New Yorker από το 1999.

 

Ο ταλαντούχος κομίστας εξήγησε πως συνέλαβε την εικόνα:

“Πολλές φορές ζητώ από τη 15χρονη κόρη μου να μου πει το θέμα του επόμενου σκίτσου ή καρτούν μου, όχι μόνο γιατί αυτό με “βγάζει” από το γραφείο που δουλεύω, αλλά επειδή όπως τα περισσότερα παιδιά της γενιάς της, παρατηρεί όσα συμβαίνουν στον πλανήτη. Έτσι, σκιτσάροντας για το τεύχος που αφορά τη Δημόσια Υγεία, απευθύνθηκα σε εκείνη.

“Να είσαι σίγουρος ότι αυτό που θα κάνεις θα αφορά τις οικογένειες και τα παιδιά των ίδιων των γιατρών’, μου είπε.

Οι γονείς μιας φίλης της, είναι και οι δύο γιατροί. Η φίλη της κόρης μου ανέφερε πως η μητέρα της δεν πηγαίνει πια στη δουλειά, περιμένοντας τα αποτελέσματα του τεστ για τον covid-19.

Η τελευταία πραγματική δουλειά που έκανα, ήταν παράδοση αίματος στα νοσοκομεία, στις αρχές της δεκαετίας του ’90. Εκεί μιλούσα με τους ανθρώπους που δουλεύουν στον κλάδο της υγείας, λέγαμε για τις ταινίες που είδαν πρόσφατα, για τις οικογένειές τους. Έτσι, γυρνούσα σπίτι, και από τη μια αισθανόμουν ντροπή για τη μικρή φιλοδοξία μου να γίνω καλλιτέχνης, αλλά ευγνώμων που τουλάχιστον θα μπορούσα να πάω πίσω και να κοιμηθώ.

Την ώρα που μερικοί από εμάς ανησυχούμε για το τι έχει να μας δείξει το Netflix, ένας μεγάλος αριθμός άρθρων, εκθέσεων και συνεντεύξεων με τους γιατρούς, μας δείχνουν τι έχουν να αντιμετωπίσουν αυτοί οι άνθρωποι τις επόμενες εβδομάδες. Τα νοσοκομεία είναι σχεδόν δεδομένο πως θα γεμίσουν με ασθενείς. Αλληλέγγυοι συμπολίτες μας ράβουν στα σπίτια τους μάσκες για να “καλύψουν” την έλλειψη υλικών. Οι ίδιοι οι γιατροί απομονώνονται στα σπίτια τους για να μη μολύνουν τις οικογένειές τους. Όλα αυτά μοιάζουν με λεπτομέρειες σε ένα σενάριο σκοτεινής ταινίας. Σε τι είδους εφιάλτη θα ξυπνήσουμε;”.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Το New Yorker είναι ένα αμερικανικό, εβδομαδιαίο περιοδικό που περιλαμβάνει δημοσιογραφία, σχόλια, κριτικές, δοκίμια, μυθιστοριογραφία, σάτιρα, κινούμενα σχέδια και ποίηση. Ξεκίνησε ως εβδομαδιαίο το 1925. Σήμερα δημοσιεύεται 47 φορές ετησίως, με πέντε από αυτά τα θέματα να καλύπτουν διάρκεια δύο εβδομάδων.

Αν και οι αναθεωρήσεις και οι εκδηλώσεις συχνά επικεντρώνονται στην πολιτιστική ζωή της Νέας Υόρκης το περιοδικό έχει ένα ευρύ κοινό έξω από τη Νέα Υόρκη και διαβάζεται διεθνώς. Είναι γνωστό για τα εικονογραφημένα και συχνά επίκαιρα εξώφυλλα του, τα σχόλια του για τον λαϊκό πολιτισμό και την εκκεντρική Americana, την προσοχή του στη σύγχρονη μυθοπλασία με τη συμπερίληψη σύντομων ιστοριών και λογοτεχνικών ανασκοπήσεων, τον αυστηρό έλεγχο των γεγονότων και την επεξεργασία αντιγράφων της δημοσιογραφίας της για τα πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Περισσότερες πληροφορίες: https://www.newyorker.com/culture/cover-story/cover-story-2020-04-06

 

[email protected]

"The most beautiful experience we can have is the mysterious. It is the fundamental emotion that stands at the cradle of true art and true science". Albert Einstein