Home / Wellness  / Health  / Τα ευεργετικά οφέλη του καφέ

Τα ευεργετικά οφέλη του καφέ

Γιατί ένα φλιτζάνι καφέ σου κάνει καλό. 

Για πολλούς από μας, και ίσως την συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων, ο καλύτερος τρόπος για να ξεκινήσει η ημέρα είναι με ένα φλιτζάνι ζεστό καφέ. Ο καφές εκτός από το αναζωογονητικό του άρωμα, την υπέροχη γεύση και την ικανότητα να μας ξυπνάει, έχει πολλά οφέλη για την υγεία.

 

Σου φτιάχνει την διάθεση.

Σύμφωνα με έρευνες η κατανάλωση καφέ, ενισχύει την παραγωγή ντοπαμίνης στον εγκέφαλο. Ο καφές φαίνεται πως μας κάνει περισσότερο χαρούμενους, καθώς μπορεί να καταπολεμήσει την κατάθλιψη. Σε μια μελέτη του 2011, που διεξήχθη από το πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, οι γυναίκες που έπιναν 4 ή περισσότερα φλιτζάνια καφέ ημερησίως είχαν 20% χαμηλότερο κίνδυνο κατάθλιψης.

Κάνει καλό στην υγεία σου.

Οι κόκκοι καφέ περιέχουν πολλά θρεπτικά συστατικά, που είναι απαραίτητα για την καλή λειτουργία του οργανισμού. Ένα φλιτζάνι καφέ περιέχει ριβοφλαβίνη (βιταμίνη Β2) που είναι πολύ σημαντική για τη διατήρηση υγιούς νευρικού συστήματος. Ακόμη, περιέχει μαγνήσιο, μαγγάνιο, κάλιο αλλά και παντοθενικό οξύ. Το παντοθενικό οξύ (βιταμίνη B5), μειώνει το άγχος και ενισχύει την νοητική επίδοση.

 

 

Είναι αντιοξειδωτικός.

Ο καφές είναι μια πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών και συμβάλλει σημαντικά στην αποτοξίνωση του οργανισμού. Τα αντιοξειδωτικά βοηθούν στην προστασία των κυττάρων από την οξείδωση και μπορούν να βελτιώσουν την υγεία της καρδιάς αλλά και να μειώσουν τον κίνδυνο λοιμώξεων και ορισμένων μορφών καρκίνου.

Συμβάλλει στην μακροζωία.

Μερικά φλιτζάνια καφέ την ημέρα, γεμίζουν με ενέργεια τον οργανισμό και ταυτόχρονα σε βοηθούν να ζεις περισσότερο. Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, η κατανάλωση του μειώνει τον κίνδυνο θανάτου, ιδιαίτερα σε άτομα που πάσχουν από διαβήτη τύπου ΙΙ. Πιο συγκεκριμένα, ο καφές μειώνει τον κίνδυνο θανάτου στους άνδρες κατά 20% και στις γυναίκες κατά 26%, με τα ποσοστά να ανεβαίνουν στο 30% στους διαβητικούς.

Απομακρύνει τον πονοκέφαλο.

Ένα φλιτζάνι καφέ φαίνεται πως ανακουφίζει τις ημικρανίες και καταστέλλει τα συμπτώματα του πονοκεφάλου. Η καφεΐνη συστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία, αποτρέποντας την αγγειακή διαστολή, που έχει ως αποτέλεσμα τον πονοκέφαλο.

[email protected]

Αληθινό παιδί του Ιούλη, λατρεύω τη θάλασσα και το θερινό σινεμά, ενώ αν με ρωτήσεις ποιος είναι ο αγαπημένος μου προορισμός, θα σου απαντήσω “η Βαρκελώνη” - χωρίς δισταγμό! Στην ταινιοθήκη μου σίγουρα θα βρεις τα άπαντα του Almodovar, αλλά και επιλεγμένες ταινίες της χρυσής εποχής του Hollywood, όπως το “Όσα παίρνει ο άνεμος”!