Home / Good Life  / Art & Culture  / Ταξίδι στον κόσμο των παιχνιδιών!

Ταξίδι στον κόσμο των παιχνιδιών!

Μια ευχάριστη έκπληξη περιμένει όσους βρεθούν αυτές τις ημέρες στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος. Ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών σε συνέχεια της μακροχρόνιας και επιτυχημένης συνεργασίας του με το Μουσείο Μπενάκη,  παρουσιάζει την έκθεση Του Κόσμου τα Παιχνίδια!  από τις συλλογές του Μουσείου Μπενάκη Παιχνιδιών.

 

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι την Κυριακή 28 Ιουνίου 2020, ενώ φιλοξενείται στον εκθεσιακό χώρο «Τέχνη & Περιβάλλον», που βρίσκεται στο επίπεδο αναχωρήσεων του αεροδρομίου, είσοδος 3.

 

 

Παιχνίδια από τις συλλογές του Μουσείου ταξιδεύουν τους επισκέπτες του αεροδρομίου σε χώρες κοντινές αλλά και μακρινές. Κούκλες με τοπικές φορεσιές, μεταφορικά μέσα, παιχνίδια παραδοσιακά, χειροποίητα, αλλά και βιομηχανικά, μας συστήνονται και μας διηγούνται την ιστορία τους. Μέσα από αυτό το ταξίδι από τον 19ο έως τα τέλη του 20ού αιώνα διαπιστώνουμε πως, πέρα από την ψυχαγωγία, τα παιχνίδια αποτελούν κομμάτι του ψηφιδωτού της ιστορίας και της εξέλιξης του πολιτισμού.

 

 

 

 

Η έκθεση

Το ταξίδι ξεκινά με σκηνικό την επιφάνεια του παγκόσμιου χάρτη, όπου φωτογραφίες παιχνιδιών καλούν τον ταξιδιώτη να γνωρίσει ή να αναγνωρίσει τη χώρα προέλευσής τους, ενώ κούκλες με πολύχρωμες φορεσιές μας παρουσιάζουν τον τόπο τους.

Το οπτικό υλικό σε μορφή video, παραγωγής της AbFab Productions, προσφέρει στον επισκέπτη μια γρήγορη περιήγηση σε αγαπημένα παιχνίδια μικρών και μεγάλων από όλες τις γωνιές της γης και ξυπνά μνήμες και ερεθίσματα για γνώση δημιουργώντας μια ευχάριστη διάθεση, ενώ αεροπλάνα, αυτοκίνητα, καράβια αλλά και διαστημόπλοια μας μεταφέρουν μέχρι και το φεγγάρι!

 

 

 

 

Το Μουσείο Μπενάκη Παιχνιδιών στο Παλαιό Φάληρο

 

Το Μουσείο Μπενάκη Παιχνιδιών με πυρήνα τη συλλογή της Μαρίας Αργυριάδη, η οποία συγκαταλέγεται στις δέκα καλύτερες της Ευρώπης, άνοιξε τις πόρτες του στο κοινό το 2017.

Η συλλογή περιλαμβάνει πάνω από 20.000 παιχνίδια, βιβλία, έντυπο υλικό και αντικείμενα της παιδικής ηλικίας, προερχόμενα από την Ελλάδα, την Ευρώπη, την Αμερική, την Αφρική και από χώρες της Ανατολής. Ξεκινώντας από την αρχαιότητα και φτάνοντας μέχρι το 1970 περίπου, η συλλογή έχει ως στόχο την κάλυψη, τη μελέτη και την παρουσίαση όλων των εκφράσεων και πτυχών του θέματος “Παιδί και Παιχνίδι”.

Στεγάζεται σε κτήριο της περιόδου 1897-1900 και η αρχιτεκτονική μορφολογία του περιέχει στοιχεία κυρίως γοτθικού ρυθμού με αναφορές στον ευρωπαϊκό μεσαίωνα, αλλά και στοιχεία baroque και art nouveau. Δωρήθηκε στο Μουσείο Μπενάκη το 1976 από τη Βέρα Κουλούρα σύμφωνα με την επιθυμία του συζύγου της Υδραίου ευεργέτη και πλοίαρχου Αθανάσιου Κουλούρα.

 

Μουσείο Μπενάκη Παιχνιδιών: Λεωφόρος Ποσειδώνος 14 & Τρίτωνος 1, 175 61  Παλαιό Φάληρο.

 

 

Μουσείο Μπενάκη Συντονισμός : Σοφία Χανδακά                                                                         

Επιστημονική Επιμέλεια:  Μαίρη Βέργου, Νόρα-Ιωάννα Χατζοπούλου                               

Καλλιτεχνική Επιμέλεια & Σχεδιασμός: Παύλος Θανόπουλος,                                                    

Βίντεο: AbFab Productions                                           

 Γραφιστικές εφαρμογές: Πίνδαρος Χαρισιάδης                                       

Συντήρηση παιχνιδιών: Τμήμα Συντήρησης Μουσείου Μπενάκη                                

Φωτογράφιση παιχνιδιών: Λεωνίδας Κουργιαντάκης, Ιωάννου Μωραΐτου

Επικοινωνία: Νικολέττα Μέντη                            

Γραφείο Τύπου: Αθηνά Ησαΐα             

 

 

 Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών Επιμέλεια-Συντονισμός: Χαρά-Ελένη Μητσοτάκη, Τομεάρχης Δημοσίων Σχέσεων & Πολιτισμού

Ψηφιακές εκτυπώσειςApolyto Creative Spot  

Τεχνική Υποστήριξη: Plan B                     

Photo credits: Ηλίας Γεωργουλέας

 

Είσοδος ελεύθερη

filiokem@gmail.com

"The most beautiful experience we can have is the mysterious. It is the fundamental emotion that stands at the cradle of true art and true science". Albert Einstein