Home / Family  / Πυροτεχνήματα και κατοικίδια

Πυροτεχνήματα και κατοικίδια

dog fireworks
Σε όλο τον πλανήτη η αλλαγή του χρόνου συνοδεύεται από πλήθος πυροτεχνημάτων. Πώς, όμως, επηρεάζει αυτό το έθιμο τους τετράποδους φίλους μας;

 

Έφτασαν επιτέλους οι τελευταίες ημέρες του 2020… Μιας χρονιάς που η συντριπτική πλειοψηφία του πλανήτη θα ήθελε όχι μόνο να ξεχάσει, αλλά να διαγράψει τελείως από την ιστορία και τη μνήμη της. Οι λόγοι προφανείς και σίγουρα δεν θα τους αναλύσουμε εδώ…

Η μετάβαση στο πολυαναμενόμενο και φορτωμένο με ελπίδα για κάτι καλύτερο 2021 συνοδεύεται από κάποιους παραδοσιακούς εορτασμούς.

Πέρα από τη διακόσμηση των σπιτιών μας και των πόλεων/χωριών που ζει ο καθένας μας, η στιγμή της αλλαγής του χρόνου είναι κάτι που, αν μη τι άλλο, πρέπει να εορταστεί.

Και μπορεί φέτος, οι συνθήκες να μην μας επιτρέπουν να γιορτάσουμε όπως θα θέλαμε, εντούτοις οι τοπικοί φορείς, αλλά και κάποιοι ιδιώτες, θα φροντίσουν και φέτος να σηματοδοτήσουν την αλλαγή του χρόνου με κρότο -κυριολεκτικά και μεταφορικά.

Ένα έθιμο που προσωπικά ποτέ δεν κατάλαβα, αλλά ξέρω πως για πολλούς ανθρώπους είναι συνώνυμο της χαράς και της γιορτής. Όπως καταλάβατε, αναφέρομαι στα βεγγαλικά και τα πυροτεχνήματα.

Απ’ άκρη σ’ άκρη της χώρας (αλλά και του πλανήτη) η αλλαγή του χρόνου συνοδεύεται από πλήθος πυροτεχνημάτων, που σκοπό έχουν να φωτίσουν ουρανό και ψυχές.

 

 

dog afraid

 

Πώς, όμως, επηρεάζει αυτό το έθιμο τους τετράποδους φίλους μας;

Σίγουρα, όχι καλά. Τα κατοικίδια ανέχονται έντονους και απότομους θορύβους σε κάποιες σπάνιες περιπτώσεις (όπως π.χ. τα εκπαιδευμένα κυνηγετικά σκυλιά). Τα περισσότερα, όμως, δεν περνάνε καλά, για να το διατυπώσουμε απλά και λαϊκά.

Είναι συχνές οι περιπτώσεις σκυλιών που εξαφανίστηκαν από τα σπίτια τους τρομαγμένα, που κρύφτηκαν όπου μπορούσαν, πιστεύοντας πως θα βρουν καταφύγιο.

Δυστυχώς, δεν είναι σπάνιες οι περιπτώσεις ζώων που έχασαν τη ζωή τους από τον τρόμο που ένιωσαν από τον καταιγισμό των βεγγαλικών στην αλλαγή του χρόνου.

 

Τι μπορούμε να κάνουμε για να τα προστατεύσουμε από αυτήν την κατάσταση;

Το ιδανικό θα ήταν να ζούμε σε περιοχή που δεν ακολουθείται το έθιμο των πυροτεχνημάτων. Επειδή, όμως, κάτι τέτοιο -ειδικά στα αστικά κέντρα- είναι σχεδόν απίθανο, μπορούμε να κάνουμε κάποιες κινήσεις που θα κάνουν την παραμονή της Πρωτοχρονιάς ήρεμη, τόσο για εκείνα, όσο και για εμάς.

Αρχικά, ποτέ μα ποτέ δεν αφήνουμε τον σκύλο μας στην αυλή μόνο του και δεμένο. Ούτως ή άλλως αυτό απαγορεύεται αυστηρά από τον νόμο, αλλά επειδή συνεχίζει να γίνεται, παρά το παράνομο του θέματος, τουλάχιστον το βράδυ της αλλαγής του χρόνου (αλλά και της Ανάστασης, το Πάσχα) δεν αφήνουμε τον σκύλο μας μόνο του στην αυλή, πόσω δε μάλλον δεμένο.

Οι μέρες αυτές είναι οικογενειακές, ο σκύλος μας είναι μέλος της οικογένειάς μας, οπότε ας του ανοίξουμε την πόρτα του σπιτιού μας, ώστε να κάνει μαζί μας ρεβεγιόν.

Για το δέσιμο με λουρί οι λόγοι είναι προφανείς. Για το να είναι μόνος του στην αυλή, είναι πολλές οι περιπτώσεις που η αδρεναλίνη του τρόμου έχει οδηγήσει σκύλους να ξεπερνάνε οποιαδήποτε περίφραξη στην προσπάθειά τους να “γλιτώσουν”.

Για τους σκύλους που έχουν την τύχη να διαβιούν εντός οικίας, τα πράγματα είναι πιο απλά.

Η συντροφιά των ανθρώπων τους, ένα χάδι, χαλαρές κι απλές κινήσεις, έλλειψη έντασης είναι αυτά που πρέπει να περιγράφουν τη ζωή του σκύλου μας, τόσο καθημερινά, αλλά ειδικά σε μέρες μεγάλης έντασης και stress, όπως η αλλαγή του χρόνου.

 

Καλή Χρονιά σε όλους!

 

Τσουκαλάς Δημήτριος, DVM
Ιατρείο Μικρών Ζώων
Κ. Ρωσίδη 3, Θεσσαλονίκη
2310 412412
www.thessvets.gr

tsoukalasdimitrios@gmail.com

Ο Δημήτρης Τσουκαλάς γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Μετά τις πανελλήνιες εξετάσεις βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη, όπου και αποφοίτησε από την Κτηνιατρική Σχολή του ΑΠΘ. Διατηρεί ιατρείο μικρών ζώων στην περιοχή της Καλαμαριάς.