Home / Good Life  / Art & Culture  / “Πρόσωπα + Προσωπεία” σε Αθήνα και Μελβούρνη

“Πρόσωπα + Προσωπεία” σε Αθήνα και Μελβούρνη

Ο φωτογράφος Νίκος Βαβδινούδης μιλάει για τη βραβευμένη έκθεσή του φωτογραφίας που παρουσιάζεται ταυτόχρονα στην Αθήνα και την Μελβούρνη της Αυστραλίας.

Με μια αξιοζήλευτη διεθνή πορεία και πολλές διακρίσεις στις αποσκευές της, η βραβευμένη έκθεση φωτογραφίας του Νίκου Βαβδινούδη “Faces + Masks”, “Πρόσωπα + Προσωπεία” παρουσιάζεται αυτόν τον καιρό στην Αθήνα, στην Γκαλερί Ευριπίδη, σε επιμέλεια Μάριου Τeriade Eλευθερίαδη ενώ ετοιμάζεται να ανοίξει τις πύλες της και στο Ελληνικό μουσείο της Μελβούρνης, στο πλαίσιο του Virgin Australia Melbourne Fashion Festival.

Η έκθεση, που καταγράφει το πανάρχαιο δρώμενο των Κωδωνοφόρων της Ανατολικής Μακεδονίας, έχει κερδίσει το ενδιαφέρον κοινού και κριτικών ξεπερνώντας τα στενά σύνορα της Ελλάδας -μεταξύ άλλων έχει ταξιδέψει σε Ζυρίχη, Γενεύη, Μάλτα και Πεκίνο- και έχει διακριθεί στον διαγωνισμό Τravel Photographer of the Year (TPOTY) στην κατηγορία People & Cultures Portfolio – TRIBES (2η θέση) ανάμεσα σε χιλιάδες συμμετοχές απ όλο τον κόσμο.

Ζητήσαμε από τον καταξιωμένο Θεσσαλονικιό φωτογράφο να μας μιλήσει για το συγκεκριμένο φωτογραφικό έργο του, να μας παρουσιάσει το backstage των φωτογραφίσεων και να μοιραστεί μαζί μας τα σχέδιά του για το μέλλον.

Πως ξεκίνησαν όλα

Είχα παρακολουθήσει ως επισκέπτης τους κωδωνοφόρους και κρατήσα ως εντύπωση την αρχέγονη αίσθηση του εθίμου. Η φωτογραφική αποτύπωση των συγκεκριμένων εθίμων γινόταν αποκλειστικά κατά την διάρκεια του δρώμενου. Προσωπικά θέλησα να φωτογραφήσω τους ανθρώπους και όχι το δρώμενο. Προσέγγισα, λοιπόν, τους προέδρους των τοπικών συλλόγων. Χάρη στη βοήθεια τους έγιναν οι φωτογραφήσεις πραγματικότητα και τους ευχαριστώ για το ενδιαφέρον που έδειξαν από την πρώτη στιγμή”.

Που, πότε και γιατί
Απαιτήθηκαν συνολικά δύο χρόνια για να ολοκληρωθεί όλη η εργασία. Οι φωτογραφήσεις πραγματοποιήθηκαν στους οικισμούς του νομού Δράμας, Μοναστηράκι, Ξηροπόταμος, Πετρούσα, Πύργοι, Καλή Βρύση, Παγωνέρι, Βώλακας και στην Νικήσιανη του νομού Καβάλας. Χρησιμοποιήθηκαν, κατά περίπτωση, φυσικά σκηνικά εντάσοντας τους φωτογραφιζόμενους στο οικείο περιβάλλον. Στις υπόλοιπες φωτογραφίες ο τεχνητός φωτισμός και το σκηνικό λειτουργούν ως προβολέας θέτοντας σε πρώτο πλάνο τον άνθρωπο που κρύβεται πίσω από την μεταμφίεση. Η αφαίρεση της μάσκας εκπλήσσει τον θεατή και γεφυρώνει με απρόβλεπτο τρόπο τον άνθρωπο με τον εκάστοτε ρόλο”.

Η σκηνοθεσία και οι ιδιαιτερότητες
“Κατα την διάρκεια της φωτογράφησης έπρεπε να αντιμετωπίσω αστάθμητους παράγοντες. Aντιμετώπισα αρκετές δυσκολίες κατά τη δημιουργία αυτής της εργασίας. Σίγουρα η φωτογράφιση στο φυσικό περιβάλλον απαιτεί καλή οργάνωση, όπως το σωστό στήσιμο των πανιών, έτσι ώστε φυσικά φαινόμενα, όπως ο αέρας και η βροχή, να μην επηρεάσουν το τελικό αποτέλεσμα. Η μεγάλη επαγγελματική εμπειρία ήταν το εφόδιο για την αίσια έκβαση των θεμάτων που προέκυπταν. Η συγκεκριμένη εργασία είναι σκηνοθετημένη φωτογραφία (staged photography), στην οποία ήθελα να περάσω τη δική μου ματιά, αποφεύγοντας τη λαογραφική καταγραφή. Πρόθεση μου ήταν να “δω” τον άνθρωπο πίσω από την στολή, ενταγμένο στο ευρύτερο φυσικό περιβάλλον των οικισμών, την προσωπικότητα πίσω από τα κούστουμια”. Το παιχνίδι του στησίματος με τις μορφές πίσω από τα πανιά, χωρίς τη χρήση του
photoshop, θυμίζει το θέατρο σκιών, ένα ακόμα στοιχείο της ελληνικής παράδοσης. Οι ανθρώπινες μορφές παίζουν με το γύρω περιβάλλον και δημιουργούν διάλογο με αυτό”.

Σχέδια για το μέλλον
“Σίγουρα η παράδοση της χώρας μας είναι ανεξάντλητη.Το επόμενο project αφορά τη φωτογράφηση ενός εθίμου σε ακριτική περιοχή, στο πλαίσιο και και στο ύφος των φωτωγραφιών των κωδωνοφόρων. Προς το παρόν απολαμβάνω το ταξίδι της συγκεκριμένης εργασίας, το οποίο δεν έχει τελειώσει ακόμα.

INFO: Η έκθεση στη Γκαλερί Ευριπίδη θα διαρκέσει έως τις 24 Μαρτίου 2017. Στις 9 Μαρτίου θα “ανοίξει” παράλληλα η ατομική έκθεση του Νίκου Βαβδινούδη στo Ελληνικό μουσείο στην Μελβούρνη της Αυστραλίας.

Mini CV

ΝΙΚΟΣ ΒΑΒΔΙΝΟΥΔΗΣ (NIKOS VAVDINOUDIS ) – STUDIO VD.GR
Εργάζεται ως φωτογράφος στην Θεσσαλονίκη από το 1992 και κατάγεται από τα Σανά Χαλκιδικής. Εξειδικεύεται στην αρχιτεκτονική φωτογραφία, στο πορτραίτο και στη φωτογραφία τροφίμων. Συνεργάζεται με μουσεία, κατασκευαστικές και εκδοτικές εταιρίες, αρχιτεκτονικά γραφεία, βιομηχανίες και ξενοδοχεία. Μαθήτευσε στο studio Αθυρίδη και από το 1999 διατηρεί το www.studiovd.gr με τον Χρήστο Δημητρίου.
Εργα του έχουν βραβευθεί σε φωτογραφικούς διαγωνισμούς ενώ έχει λάβει μέρος σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις φωτογραφικού έργου.

 

 

evikallini@cozyhome.gr

Mπήκα στο χώρο των περιοδικών στην αυγή του millennium. Σπούδασα αρχαιολογία και digital marketing, το πρώτο γιατί με γοητεύουν οι αρχαίοι πολιτισμοί, το δεύτερο γιατί με συναρπάζει η τεχνολογία. Αρθρογραφώ με πάθος για οτιδήποτε δημιουργικό, που αποπνέει υψηλή αισθητική. Πιστεύω πως η ομορφιά, σε κάθε έκφανση της, μπορεί να σώσει τον κόσμο. Αν και προέρχομαι από τη γενιά που μεγάλωσε με τη μυρωδιά του χαρτιού, στάθηκε αδύνατον να μην ερωτευτώ την ταχύτητα της digital εποχής. Η πρόκληση, άλλωστε, είναι πάντα ένα βήμα μπροστά μας. Και το μπροστά είναι μονόδρομος.