Home / Wellness  / Health  / Ποιες είναι οι θαυματουργές δράσεις της βιταμίνης C;

Ποιες είναι οι θαυματουργές δράσεις της βιταμίνης C;

Ποιες είναι οι θαυματουργές δράσεις της βιταμίνης C;
Bιταμίνη C: Γιατί είναι τόσο σημαντική και σε ποιες τροφές θα τη βρούμε; 

Ποια τα οφέλη της πολύτιμης για εμάς βιταμίνης C είναι πολύτιμη για την υγεία μας. Οι τρεις πιο σημαντικές της ιδιότητες είναι ότι μας βοηθά να μένουμε νέοι, να αποβάλουμε τις τοξίνες και να είμαστε πιο γεροί. Πιο αναλυτικά: 

 

Αντιγηραντική δράση.

Η βιταμίνη C καταπολεμά τη γήρανση, καθώς ευθύνεται για τη σύνθεση του κολλαγόνου και της ελαστίνης της επιδερμίδας, ενώ προστατεύει την επιδερμίδα από τις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου. Ως αποτέλεσμα είναι πολύ σημαντική γιατί λειαίνει τις ρυτίδες, ενισχύει την ελαστικότητα και τη λάμψη της επιδερμίδας.

Αντιοξειδωτική δράση.

Ο detox χαρακτήρας της βιταμίνης C, μας αναζωογονεί, απομακρύνει τις βλαβερές ουσίες και εξουδετερώνει αποτελεσματικά τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες σύμφωνα με τις μέχρι τώρα επιστημονικές μελέτες φαίνεται να ευθύνονται για πολύ σοβαρές ασθένειες όπως ο καρκίνος. 

Ισχυρότερο ανοσοποιητικό σύστημα.

Η βιταμίνη C ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, βοηθά στην καταπολέμηση των μολύνσεων, στην προστασία ενάντια στους παθογόνους οργανισμούς και τέλος στην καταστροφή των βακτηρίων. Τέλος, ενεργοποιεί την άμυνα του οργανισμού κατά των ιών με αποτέλεσμα να συστήνεται η πρόσληψή της κυρίως τους μήνες που είμαστε επιρρεπείς σε ιώσεις. 

 

 

Ποια τρόφιμα όμως έχουν τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε βιταμίνη C; 

 

Ποιες είναι οι θαυματουργές δράσεις της βιταμίνης C;

 

 

Φραγκοστάφυλα.

Το φραγκοστάφυλο έχει υψηλότατη περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, με τα 100 γρ να προσφέρουν 200mg, ενώ είναι ακόμη πλούσια σε μεταλλικά άλατα, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά. 

 

Ακτινίδιο. 

Ανήκουν στην κατηγορία των φρούτων που σου αρέσει ή δεν το θέλεις καθόλου. Πάντως το ακτινίδιο παρέχει στον οργανισμό 137mg βιταμίνης C, ενώ παράλληλα κάνει καλό στη διαδικασία της πέψης και στην ενυδάτωση της επιδερμίδας και είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α και Ε και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β.

 

Λεμόνι.

Το λεμόνι έχει μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε βιταμίνη C σε σύγκριση με το πορτοκάλι! Τα 100 γρ χαρίζουν 58mg βιταμίνης, ενώ παράλληλα είναι η ιδανική προσθήκη στο φαγητό μας για να ενισχύσουμε τη γεύση και την ίδια στιγμή τον μεταβολισμό μας. 

 

Παπάγια. 

Τα 100 γρ. παπάγιας μας προσφέρουν απλόχερα 62 mg βιταμίνης C, ενώ σύμφωνα με πλήθος ερευνών το εξωτικό αυτό φρούτο κάνει τα οστά μας πιο γερά και το δέρμα μας πιο λαμπερό. Καθόλου άσχημα.

 

Κόκκινες και κίτρινες πιπεριές.

Ένα φλιτζάνι ωμής κόκκινης πιπεριάς περιέχει 190mg βιταμίνης C, ενώ η ίδια ποσότητα πράσινης πιπεριάς περιέχει σχεδόν 120mg, σημαντική διαφορά. Ακόμη, οι κίντρινες πιπεριές 155mg βιταμίνης C, καθόλου άσχημα!

 

Μπρόκολο. 

Το μπρόκολο αποτελεί μια σημαντική πηγή της βιταμίνης C με τα 100 γρ να προσφέρουν 87 mg της βιταμίνης. Ακόμη, είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και κατάλληλο για όσους θέλουν να ελέγχουν το βάρος τους καθώς οι θερμίδες του είναι σχεδόν μηδαμινές. 

 

 

 

 

 

 

[email protected]

Αληθινό παιδί του Ιούλη, λατρεύω τη θάλασσα και το θερινό σινεμά, ενώ αν με ρωτήσεις ποιος είναι ο αγαπημένος μου προορισμός, θα σου απαντήσω “η Βαρκελώνη” - χωρίς δισταγμό! Στην ταινιοθήκη μου σίγουρα θα βρεις τα άπαντα του Almodovar, αλλά και επιλεγμένες ταινίες της χρυσής εποχής του Hollywood, όπως το “Όσα παίρνει ο άνεμος”!