Home / Cozyhome  / Architecture  / Οι T.SQUAREARCHITECTS σχεδίασαν ένα υπερσύγχρονο διαγνωστικό κέντρο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης

Οι T.SQUAREARCHITECTS σχεδίασαν ένα υπερσύγχρονο διαγνωστικό κέντρο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης

Το αρχιτεκτονικό γραφείο T.SQUAREARCHITECTS ολοκλήρωσε πρόσφατα το οδοντιατρικό – ακτινολογικό κέντρο OPSIS Γναθοπροσωπική- Διαγνωστική, το μοναδικό ακτινολογικό κέντρο στη Β. Ελλάδα κι ένα από τα ελάχιστα σε όλη τη χώρα, που εξειδικεύεται αποκλειστικά στη διαγνωστική των παθήσεων των δοντιών, στόματος, γνάθων και προσώπου.

 

 

 

Οι μοναδικές ιατρικές υπηρεσίες του στεγάζονται σε ένα από τα πιο εντυπωσιακά νεοκλασικά κτίρια, στο ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για το Μέγαρο της ΦΑΑΘ (Φιλόπτωχος Αδελφότητα Ανδρών Θεσσαλονίκης), το οποίο βρίσκεται στη βορειοδυτική πλευρά του Ιερού ναού της Αγίας Σοφίας, και δημιουργήθηκε από τον σπουδαίο αρχιτέκτονα Ξενοφώντα Παιονίδη τη δεκαετία του 1920.

 

 

Ο χώρος του ιατρείου καλύπτει περίπου 240 τ.μ, και έχει σχεδιαστεί με σκοπό να φιλοξενήσει τις εξειδικευμένες υπηρεσίες που παρέχει το οδοντιατρικό κέντρο, μέσα σε ένα περιβάλλον ευχάριστο και φιλόξενο, με τον μέγιστο σεβασμό στην ιστορικότητα του κτιρίου. Το εσωτερικό απαρτίζεται από έναν διευρυμένο χώρο υποδοχής, τους χώρους μελέτης, τα εργαστήρια, τα γραφεία του προσωπικού, αλλά και από άλλους χώρους με βοηθητικές λειτουργίες.

 

 

 

Καθώς το κτίριο του Μεγάρου έχει κηρυχθεί διατηρητέο, τα εξωτερικά κουφώματα και η κεντρική πόρτα της εισόδου έχουν συντηρηθεί και διατηρηθεί. Στο εσωτερικό του ιατρείου κυριαρχούν οι λευκές και γκρι αποχρώσεις, το μάρμαρο, τόσο στο δάπεδο όσο και σε επιμέρους επενδύσεις, αλλά και το ξύλο. Εισερχόμενος κάποιος στο ιατρείο συναντά ένα επιβλητικό γραφείο υποδοχής σε λευκή απόχρωση, επενδυμένο με μάρμαρο Carrara και τον χώρο αναμονής των ασθενών. Έντονη είναι η παρουσία της διαφάνειας, η οποία επιτρέπει την οπτική επικοινωνία με την αίθουσα υπολογιστών (PC Room) και τον χώρο μελέτης (Reading Room). Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται η οπτική συνέχεια του χώρου, καθώς επίσης και η μέγιστη αξιοποίηση του φυσικού φωτός.

 

 

 

 

Στον χώρο αναμονής επιλέχθηκε να γίνει ένας διαχωρισμός ανάμεσα σε ένα ανοιχτό καθιστικό και έναν μικρότερο χώρο για πιο ιδιωτική χρήση, που πιθανότατα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από μια οικογένεια. Ο διαχωρισμός γίνεται με μια βιβλιοθήκη, η οποία αποτελείται από λευκά διαγώνια στοιχεία.

 

 

Στον ανοιχτό χώρο αναμονής έχει σχεδιαστεί ένας ευρύχωρος καναπές και οι τοίχοι έχουν επενδυθεί με τσιμεντοκονία, ενώ το πιο ιδιωτικό καθιστικό έχει τοποθετηθεί μέσα σε μια ημικυκλική εσοχή, η οποία με τη σειρά της έχει επενδυθεί με ξύλινα κατακόρυφα στοιχεία, δημιουργώντας μια ζεστή, προστατευμένη γωνιά.

 

Σημαντικό στοιχείο του σχεδιασμού αυτού του χώρου αποτελούν τα γραμμικά στοιχεία της οροφής, τα οποία απαντώνται επίσης στους
τοίχους, όπου και ενισχύονται με κρυφό φωτισμό. To προσωπικό μεταβαίνει στο ιατρείο από διαφορετική είσοδο, η οποία καταλήγει σε έναν διάδρομο, επενδυμένο με ξύλο σε φυσική απόχρωση δρυός, με διακοσμητικές οριζόντιες σκοτίες σε μαύρη απόχρωση, που έρχονται σε αντίθεση και διακόπτουν τη μονοτονία του ξύλου. Tόσο τα φύλλα των ντουλαπών όσο και οι πόρτες που βρίσκονται στον διάδρομο
οδηγώντας στα εργαστήρια και στους βοηθητικούς χώρους, έχουν επενδυθεί με τον ίδιο τρόπο, δίνοντας έτσι στον χώρο την αίσθηση ενός ενιαίου κανάβου.

 

Σημαντική έμφαση κατά τον σχεδιασμό δόθηκε στις πόρτες εντός του ιατρείου, οι οποίες διατηρήθηκαν στο ύψος των προγενέστερων κουφωμάτων, (ξεπερνάει τα 2,5μ.) ένα στοιχείο που προσδίδει επιβλητικότητα στον χώρο. Ο διάδρομος αυτός αποτελεί τον πυρήνα του ιατρείου, και συνδέει τον χώρο υποδοχής με τα εργαστήρια, αλλά και τους βοηθητικούς χώρους.

 

Στους χώρους των εργαστηρίων επικρατούν λευκοί τόνοι, ενώ στα γραφεία του προσωπικού οι τοίχοι έχουν επενδυθεί με ξύλο και κατακόρυφα γραμμικά στοιχεία φωτισμού. Τα έπιπλα είναι κατασκευασμένα από ξύλο σε φυσική απόχρωση δρυός – ίδιο με την επένδυση του τοίχου- και μαύρες λεπτομέρειες, δημιουργώντας τελικά στον χώρο μια ζεστή και φιλόξενη ατμόσφαιρα.

 

 

 

Τέλος, ανάμεσα στα εργαστήρια και στους χώρους προσωπικού έχει σχεδιαστεί ένα αίθριο, για αποκλειστική χρήση από το προσωπικό.
Το οδοντιατρικό – ακτινολογικό κέντρο OPSIS Γναθοπροσωπική – Διαγνωστική, διαθέτει όλα όσα αναζητά κανείς από έναν υπερσύγχρονο ιατρικό χώρο, που συνδυάζει αρμονικά τις πιο εξελιγμένες ιατρικές υπηρεσίες με την υψηλή αισθητική.

 

 

Φωτογραφίες: Νίκος Παπαδόπουλος

 

Credits:

Αρχιτεκτονική μελέτη: T.SQUAREARCHITECTS (Χριστίνα Αλεξοπούλου, Έλενα Σίτη, Φένια Δούκα, Αγγελική Ματάμη, Ναταλία Ζιούτα).
Κατασκευή έργου: Στέλιος Αλεξόπουλος (Διπλ.Πολιτικός Μηχανικός/ Anais Construction)
Εξωτερικός συνεργάτης: Νικολέτα Δαρίδου (Αρχιτέκτων – Μηχανικός)

Κατασκευές επίπλων: Αργυρόπουλος Furniture Design
Φωτισμός: Petridis Lighting
Κουζίνες: Plano Home

 

 

www.tsquarearchitects.gr

mariamylona@cozyhome.gr

Οne quote, my point of view... “Let me live, love, and say it well in good sentences” Sylvia Plath