Home / Good Life  / Art & Culture  / Οι 10 σημαντικότερες γυναίκες καλλιτέχνιδες όλων των εποχών

Οι 10 σημαντικότερες γυναίκες καλλιτέχνιδες όλων των εποχών

Δεν ήταν λίγες οι φορές που η θέση τους στο καλλιτεχνικό κύκλο δέχθηκε ισχυρές επιθέσεις και αμφισβητήσεις. Οι γυναίκες έχουν διανύσει ένα μακρύ και δύσκολο δρόμο στο μονοπάτι της τέχνης. Για να σταθούν ισότιμα και να κερδίσουν τη θέση που τους αξίζει τις τελευταίες δεκαετίες, όπως το να έχουν μεγαλύτερη εκπροσώπηση σε μουσεία, γκαλερί και διεθνείς εκθέσεις. Ας δούμε τις γυναίκες που ξεχώρισαν και εμπνέουν ακόμη και σήμερα με τα έργα τους.

 

 

 

1.Artemisia Gentileschi  (1593 – 1653)

 

 

Η Artemisia Gentileschi ήταν Ιταλίδα ζωγράφος του μπαρόκ, θεωρούμενη ως μία από τους καλύτερους καλλιτέχνες της εποχής της. Έγινε αυλική ζωγράφος, ευνοούμενη των Μεδίκων και ήταν η πρώτη γυναίκα που έγινε μέλος της Ακαδημίας των Τεχνών της Σχεδίασης.

 

 

 

2. Louise Élisabeth Vigée Le Brun (1755- 1842)

 

 

Η Ελιζαμπέτ Λουίζ Βιζέ γνωστή και ως Μαντάμ Λεμπρέν, υπήρξε εξέχουσα ζωγράφος προσωπογραφιών στη Γαλλία στα τέλη του 18ου αιώνα, της μετα- Ροκοκό εποχής και εκπρόσωπος του νεοκλασσικισμού.

 

 

 

3. Frida Kahlo (1907 – 1954)

 

 

Η Frida Kahlo ήταν Μεξικανή ζωγράφος. Τα έργα της έχουν επιρροές από τη λαϊκή τέχνη, τους πολιτισμούς που αναπτύχθηκαν στο Μεξικό,τον Ρεαλισμό και τον Υπερρεαλισμό. Αρκετά έργα της είναι αυτοπροσωπογραφίες, μέσα από τις οποίες εκφράζεται ο προσωπικός πόνος και η σεξουαλικότητά της.

 

 

 

4. Louise Bourgeois (1911 – 2010)

 

 

Η Louise Bourgeois ήταν Γαλλίδα εικαστικός, πολιτογραφημένη Αμερικανίδα γνωστή για τα μοναδικά γλυπτά της. Αν και δεν ανήκει σε κάποιο συγκεκριμένο κίνημα, θεωρείται εκπρόσωπος του αφηρημένου εξπρεσιονισμού, του σουρεαλισμού και της φεμινιστικής τέχνης. Η επιρροή της στις επόμενες γενιές καλλιτεχνών, κυρίως γυναικών, υπήρξε καταλυτική.

 

 

 

5. Agnes Martin (1912 – 2004)

 

 

Η Αμερικανίδα μινιμαλίστρια ζωγράφος του αφηρημένου εξπρεσιονισμού γεννήθηκε στον Καναδά. Τα γνωστά έργα της με τα τετράγωνα, τα σχολαστικά πλέγματα και τις επαναλαμβανόμενες ρίγες ήταν σπουδές στην αναζήτηση της τελειότητας.

 

 

 

6. Yayoi Kusama (1929 – )

 

 

Μία από τις σημαντικότερες καλλιτέχνιδες του 21ου αιώνα κατάγεται από την Ιαπωνία. Το έργο της Kusama έχει επιρροές από την εννοιολογική τέχνη, το μινιμαλισμό, τον φεμινισμό, τον σουρεαλισμό, την art brut και την pop art.

 

 

7. Bridget Riley (1931-)

 

 

Η Βρετανή Bridget Riley είναι μια αφηρημένη ζωγράφος που ξεχώρισε στην Οπ Αρτ με τις μεγάλες φαντασμαγορικές αφαιρέσεις.

 

 

 

8. Μarina Αbramovic (1946-)

 

 

Η Μαρίνα Αμπράμοβιτς είναι Σέρβα καλλιτέχνης. Δραστηριοποιείται στην Performance Art, σε μια ακροβατική του σώματος και της ψυχής, από τα μέσα της δεκαετίας του 1970.

 

 

 

9. Jenny Holzer (1950- )

 

 

Η αμερικανίδα εικαστικός Jenny Holzer είναι μια από τις εκπροσώπους της νεο-εννοιολογικής τέχνης. Τα έργα της παρουσιάζονται συχνά με τη μορφή τεράστιων επιγραφών με ένα κεντρικό σλόγκαν : «Προστάτεψέ με από αυτό που θέλω», «Η κατάχρηση εξουσίας δεν αποτελεί έκπληξη», «Ολα τα πράγματα συνδέονται διακριτικά», «Το χρήμα δημιουργεί γούστο».

 

 

 

10. Guerrilla Girls (1985- )

 

 

 Οι Guerrilla Girls δημιουργήθηκαν το 1985 για να καταγγείλουν τον ανδροκρατούμενο κόσμο της τέχνης, με αφορμή μια μεγάλη έκθεση στο ΜοΜΑ της Νέας Υόρκης, όπου οι γυναίκες καλλιτέχνιδες υποεκπροσωπούνταν κραυγαλέα. Από τότε και μέχρι σήμερα, με τις χαρακτηριστικές τους μάσκες γορίλα, αυτές οι μαχητικές, ανώνυμες φεμινίστριες συνεχίζουν να στοχοποιούν το σεξισμό, το ρατσισμό και τη διαφθορά στην πολιτική, την τέχνη και την ποπ κουλτούρα.

 

 

 

 

 

filiokem@gmail.com

"The most beautiful experience we can have is the mysterious. It is the fundamental emotion that stands at the cradle of true art and true science". Albert Einstein