Home / Cozyhome  / Cozy Meets  / Οι χρυσοί “κανόνες”της Deborah Berke!

Οι χρυσοί “κανόνες”της Deborah Berke!

Cozyvibe Deborah Berke architecture

Συνέντευξη με την ιδρύτρια της νεοϋορκέζικης φίρμας Deborah Berke Partners, με αφορμή την κυκλοφορία του καινούριου βιβλίου της “House Rules” από τις εκδόσεις Rizzoli.

H Deborah Berke είναι μια διεθνώς αναγνωρισμένη αρχιτέκτονας και η πρώτη γυναίκα κοσμήτορας στην Αρχιτεκτονική Σχολή του Yale. Στη συνέντευξη που ακολουθεί, -η οποία πραγματοποιήθηκε με αφορμή την έκδοση του βιβλίου της House Rules”, όπου “αναλύει” τους χρυσούς κανόνες που υιοθετεί στους χώρους που σχεδιάζει αλλά και στους χώρους που η ίδια ζει- μιλήσαμε μαζί της για αρχιτεκτονική, φεμινισμό, νέα project, περιβαλλοντολογικό σχεδιασμό και πολλά άλλα ενώ στο τέλος μας αποκάλυψε μερικά από τα πράγματα που αγαπά στην καθημερινότητά της και τα οποία αποτελούν γι’ αυτήν πηγή έμπνευσης!

Cozyvibe Deborah Berke architecture

Rockefeller Arts Center at SUNY Fredonia Fredonia, New York, Image Credit: Chris Cooper. Architecture Credit: Deborah Berke Partners.

 

Τον περασμένο Ιούλιο ανακηρυχθήκατε κοσμήτορας στην Αρχιτεκτονική Σχολή του Πανεπιστημίου του Yale, μια θέση που σας κάνει την πρώτη γυναίκα επικεφαλής στη συγκεκριμένη σχολή. Πώς αισθάνεστε γι’ αυτό;
Συγκινημένη. Ευχαριστημένη. Είναι τιμή που μου έχουν εμπιστευθεί τη λειτουργία του σχολείου. Έχω διδάξει εκεί για τριάντα χρόνια, αλλά το να γίνω κοσμήτορας είναι μια νέα πρόκληση για μένα, κάτι που είναι πάντα αναζωογονητικό.

Στις μέρες μας όλο και περισσότερες γυναίκες καταλαμβάνουν σημαντικές θέσεις στον πολιτικό, ακαδημαϊκό και επιχειρηματικό στίβο. Έχουμε το παράδειγμα της Hillary Clinton που, αν εκλεγεί, θα είναι η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Αμερικής. Πιστεύετε ότι ζούμε την επιστροφή ενός νέου είδους φεμινισμού ή κάτι άλλο;

Ο φεμινισμός ποτέ δεν έφυγε μακριά. Οι γυναίκες δούλευαν και ηγούνταν σε πολλούς τομείς για δεκαετίες, και τώρα λαμβάνουν θέσεις ισχύος, προβολής και εξουσίας. Η αλλαγή συμβαίνει αργά και στη συνέχεια ξαφνικά. Η αρχιτεκτονική βρισκόταν πίσω από πολλά άλλα επαγγέλματα, αλλά νομίζω κι εγώ ότι αλλάζει προς το καλύτερο. Και επιθυμώ να συνεχίσω αυτό.

Πρόσφατα το γραφείο σας κέρδισε τον διεθνή διαγωνισμό για το Women’s Building. Πρόκειται για μια πρώην φυλακή γυναικών στο Manhattan της Νέας Υόρκης που θα μετατραπεί σε ένα μέρος ακτιβισμού και ποικίλων δράσεων. Ποιο είναι το όραμά σας για τον νέο χώρο;

Το WomensBuilding θα στεγάσει τις μη κερδοσκοπικές οργανώσεις που εργάζονται όλες προς τον ίδιο στόχο, της ενδυνάμωσης των γυναικών και των κοριτσιών. Έχουμε σχεδιάσει πολλούς χώρους εργασίας, έτσι ώστε το κτίριο, αντί να είναι μια θερμοκοιτίδα επιχειρήσεων, να αποτελεί ένα φυτώριο για αλλαγή. Επίσης θα “αγκαλιάζει” το κοινό μέσα από προγράμματα, κοινωνικές υπηρεσίες, καθώς και πολιτιστικές και εκπαιδευτικές εκδηλώσεις. Το υπάρχον κτίριο είναι αρκετά σκοτεινό και σημαδεμένο από την ιστορία του εγκλεισμού και της καταπίεσης. Στόχος μας είναι να μετατρέψουμε αυτό το μέρος, σε έναν χώρο απελευθέρωσης και χειραφέτησης.

Cozyvibe House Rules Deborah Berke

Μιλήστε μας λίγο για το βιβλίο σας, “House Rules, An architects Guide to Modern Life”, που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Rizzoli. Ποιοι είναι οι οκτώ κανόνες που ακολουθείτε για να δημιουργήσετε ένα γαλήνιο καταφύγιο σύγχρονης ζωής;

Οι “κανόνες”, οι οποίοι είναι περισσότερο σαν κατευθυντήριες γραμμές, καλύπτουν τα πάντα, από το πώς να τοποθετήσετε ένα σπίτι σε μια έκταση που σας ανήκει μέχρι την αποθήκευση και την οργάνωση, το πώς θα οργανώσετε τα δωμάτια το ένα σε σχέση με το άλλο. Οι αναγνώστες σας θα πρέπει να αγοράσουν το βιβλίο για να μάθουν ακριβώς τι είναι! Οι ιδέες είναι απλές, αλλά μερικές είναι ίσως λίγο αντιφατικές. Ελπίζω πάντως, ότι το βιβλίο είναι χρήσιμο, πηγή έμπνευσης και λίγο ασεβές. Δε νομίζω ότι η αρχιτεκτονική πρέπει να τρομάζει τον κόσμο. Πρέπει να είναι ελκυστική.

Έχετε πει σε συνέντευξή σας ότι ένα σπίτι, όπως ένα άτομο, έχει πολλά επίπεδα. Ποιο είναι το μυστικό για να συνδυάσει κανείς αρμονικά σε έναν χώρο διαφορετικές ανάγκες και γούστα;

Τα σπίτια αντανακλούν το ποιοι είμαστε, αλλά επίσης διαμορφώνουν τις ζωές μας. Οι άνθρωποι ζουν καλύτερα όταν κατοικούν σε χώρους που υποστηρίζουν τα ενδιαφέροντά τους. Μια μεγάλη βιβλιοθήκη για τον λάτρη του βιβλίου. Μια πλούσια, καλά εξοπλισμένη κουζίνα για τον αφοσιωμένο μάγειρα.Μέρη για να συγκεντρώνεται η οικογένεια αλλά και μέρη για ξεκούραση, για να μένει κανείς μόνος. Η αρχιτεκτονική πρέπει να τιμά τις τελετουργίες της καθημερινής ζωής.

Ιδρύσατε την αρχιτεκτονική και σχεδιαστική φίρμα Deborah Berke Partners πριν από 34 χρόνια. Η εταιρεία έχει βάση στη Νέα Υόρκη και δραστηριοποιείται σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο. Κατά τη διάρκεια όλων αυτών των ετών, ποιο από τα κτίρια που σχεδιάσατε είναι πολύ σημαντικό για εσάς και γιατί;

Τα πιο σημαντικά κτίρια είναι πάντα αυτά που δουλεύουμε τώρα, αποτελώντας μια συναρπαστική στιγμή για εμάς. Ολοκληρώνουμε ένα νέο κέντρο τέχνης εδώ στη Νέα Υόρκη, τα κεντρικά γραφεία μιας μεγάλης, νέας επιχείρησης στην Ιντιάνα, κάποια νέα ξενοδοχεία που θα ανοίξουν φέτος, καθώς και διάφορα υπέροχα σπίτια και διαμερίσματα. Έτσι δουλεύουμε σε πολλές κλίμακες και σε ποικίλα αντικείμενα του επαγγέλματος, το οποίο βρίσκουμε πολύ ενδιαφέρον.

Cozyvibe House Rules Deborah Berke

Darby Lane House, East Hampton, New York. Architecture Credit: Deborah Berke Partners. Image Credit: Catherine Tighe.

 

Ένα από τα project σας εν εξελίξει είναι το SUNY Fredonia Rockefeller Arts Center στη Νέα Υόρκη. Ο στόχος εδώ είναι να σχεδιαστεί μια σημαντική προσθήκη αλλά και να ανακαινιστεί το πρώτο κτίριο που σχεδιάστηκε το 1968 από τον αρχιτέκτονα I.M. Pei. Πείτε μας περισσότερα για τον νέο σχεδιασμό.

Αγαπώ να μετατρέπω παλαιά κτίρια σε χώρους σύγχρονης ζωής και αγαπώ την απλότητα των δομών του Pei στην πανεπιστημιούπολη. Γι’ αυτό σχεδίασα φόρμες και ισχυρούς όγκους με βάση το λεξιλόγιο του Pei, αλλά χρησιμοποίησα μέταλλο και γυαλί αντί για μπετόν, για να κάνω το κτίριο ελαφρύτερο και πιο φιλόξενο. Εκτός από το νέο αμφιθέατρο και τα στούντιο, δημιουργήσαμε επίσης, μια νέα είσοδο που ενισχύει τη σύνδεση του κτιρίου με την πανεπιστημιούπολη.

Τα τελευταία χρόνια οι άνθρωποι έχουν εξοικειωθεί με λέξεις, όπως η “βιωσιμότητα” και η “περιβαλλοντική αρχιτεκτονική”. Γιατί είναι σημαντικό η σύγχρονη αρχιτεκτονική να ενσωματώνει αυτές τις αρχές;

Λοιπόν, νομίζω όλοι έχουμε πλέον καταλάβει ότι η αρχιτεκτονική έχει σημαντικό αντίκτυπο στο περιβάλλον, καθώς η κλιματική αλλαγή συμβαίνει μπροστά στα μάτια μας. Έτσι, οι αρχιτέκτονες έχουν την ευθύνη να αποκριθούν σε αυτή την πραγματικότητα, και ευτυχώς, η βιωσιμότητα και η προσαρμοστικότητα έχουν γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της εφαρμοσμένης αρχιτεκτονικής.

Ποια είναι η σχεδιαστική φιλοσοφία σας;

Σχεδιάζουμε κτίρια με διαχρονική αξία που βελτιώνουν τη ζωή των χρηστών τους. Η δουλειά μας είναι γνωστή για την απλότητα, τη σαφήνεια, την προσεγμένη χρήση των υλικών, καθώς και την ευαισθησία που δείχνουμε στα τοπία και τα τοπικά πλαίσια στα οποία χτίζουμε.

Cozvibe Miller House

Darby Lane House East Hampton, New York. Architecture Credit: Deborah Berke Partners. Image Credit: Catherine Tighe.

 

Από πού αντλείτε την έμπνευσή σας;

Κοιτάζω την πόλη γύρω μου και αντλώ έμπνευση από δρόμους, γέφυρες, σήραγγες και κτίρια όλων των ηλικιών και στυλ. Συχνά σκέφτομαι τη δουλειά και την εφευρετικότητα που διοχετεύτηκαν για τη δημιουργία αυτού του τόπου. Η Νέα Υόρκη είναι ατέλειωτα συναρπαστική για μένα. Τα ίδια ενδιαφέροντα καθοδηγούν την αγάπη μου για άλλες πόλεις, κυρίως για μικρότερες, οι οποίες συχνά παραβλέπονται. Δουλεύουμε σε όλη τη χώρα και μου άρεσε πολύ που γνώρισα πόλεις, όπως η Ιντιανάπολις στην πολιτεία της Ιντιάνα και το Λέξινγκτον στο Κεντάκι.

Ποια είναι τα αγαπημένα σας υλικά;

Προσωπικά μου αρέσει να δουλεύω με φθηνά υλικά και να τα χρησιμοποιώ με έναν τρόπο που αναδεικνύει τις καλύτερες φυσικές ιδιότητές τους. Το πλακάκι μπορεί να δείχνει υπέροχο, όπως το μάρμαρο. Όλα όμως εξαρτώνται από το πώς κάποιος το χρησιμοποιεί. Η κλίμακα είναι επίσης σημαντική. Αλλάζοντας την κλίμακα ενός υλικού, για παράδειγμα, μπορεί ένα παραδοσιακό στοιχείο, όπως ένα πάτωμα σε στιλ ψαροκόκαλο, να μετατραπεί σε πιο σύγχρονο.

Σας βοήθησε η αρχιτεκτονική να γίνετε καλύτερος άνθρωπος;

Ξέρετε, το στερεότυπο του αρχιτέκτονα ως ιδιοφυΐα στην κορυφή, είναι για μένα πραγματικά γελοίο. Πιστεύω ότι η αρχιτεκτονική δεν είναι τίποτα χωρίς τους ανθρώπους. Νομίζω ότι οι καλοί αρχιτέκτονες πραγματικά νοιαζόμαστε για τους πελάτες μας και θέλουμε να κάνουμε ωραίους χώρους, που να τους εξυπηρετούν καλά και να δημιουργούμε μέρη που βελτιώνουν τις ζωές όλων μας. Θεωρώ πως η αρχιτεκτονική έχει να κάνει με το να γνωρίζεις ανθρώπους, να ακούς και να χρησιμοποιείς αυτήν την κατανόηση, ως σημείο εκκίνησης για να σχεδιάσεις. Ο στόχος είναι να δημιουργήσεις κάτι σημαντικό για κάποιον άλλο. Ο σχεδιασμός που θα προκύψει μπορεί να είναι έντονος ή απαλός, πάντα όμως πρέπει να πηγάζει από την κατανόηση του ανθρώπινου σκοπού.

Υπάρχει κάτι που ονειρεύεστε να σχεδιάσετε στο μέλλον;

Κάποια μέρα ελπίζω να σχεδιάσω έναν χώρο λατρείας, μια εκκλησία ή έναν ναό. Είναι βέβαιο πως επηρεάστηκα από την έντονη ομορφιά της εκκλησίας που πήγαινα ως παιδί, και θα ήθελα πολύ να σχεδιάσω έναν χώρο για στοχασμό και προσευχή.

 cozyvibe womb chair

Gracie Square Maisonette, seen here with a vintage Saarinen Womb Chair, New York. Architecture and Design Credit: Deborah Berke Partners. Image Credit: Jason Schmidt.

 

Deborah’s Favorites

Αγαπημένη θέα: Μου αρέσει να ταξιδεύω. Έτσι, η αγαπημένη μου θέα είναι αυτήν που δεν έχω δει ακόμα.

Αγαπημένο μνημείο: Το γραφείο μας είναι κοντά στο Empire State Building, το οποίο σχεδιάστηκε από την εταιρεία Shreve, Lamb & Harmon. Είχαμε την ευκαιρία να εργαστούμε σε δύο άλλα κτίριά τους, συμπεριλαμβανομένου του Womans Building. Έτσι, το να βλέπω το Empire State Building μου θυμίζει αυτή τη σύνδεση με εκείνους τους αρχιτέκτονες του παρελθόντος, και το προνόμιο που έχουμε να τιμήσουμε το έργο τους, καθιστώντας το κατάλληλο για νέες χρήσεις και για τη σύγχρονη ζωή.

Αγαπημένο μουσείο: Είμαι προφανώς προκατειλημμένη, αλλά ο πρόσφατα ανακαινισμένος χώρος Yale Art Gallery είναι υπέροχος και νομίζω το καλύτερο μουσείο πανεπιστημίου στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι εκθέσεις είναι ακαδημαϊκές αλλά πάντα ενδιαφέρουσες, ενώ η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη. Σας παροτρύνω όλους να έρθετε στο New Haven να το δείτε.

Ο αρχιτέκτονας που με εμπνέει:

Υπάρχουν τόσοι πολλοί, αλλά επιστρέφω ξανά και ξανά στον Eero Saarinen. Το έργο του ήταν τόσο ποικίλο, και ο ίδιος απίστευτα παραγωγικός στη σύντομη ζωή του. Είναι πραγματικά ένα εκπληκτικό σύνολο έργου!

Αγαπημένος σχεδιαστής εσωτερικών χώρων:
Μένοντας στον Saarinen, αγαπώ τις συνεργασίες του με τον Alexander Girard, ιδιαίτερα το
Miller House στο Κολόμπους της Ιντιάνα.

Το βιβλίο στο οποίο πάντα επιστρέφω: Πρόσφατα έγραψα ένα σύντομο κομμάτι για το “Αρχιτεκτονική χωρίς αρχιτέκτονες” του Bernard Rudofsky και πώς προσφέρει μαθήματα σχεδιασμού σε αυτή την περίοδο της κλιματικής αλλαγής.

Η καλύτερη διαχρονική αγορά: Έχω μία vintage καρέκλα Saarinen Womb Chair που αγαπώ. Είναι υπέροχη για να διαβάζεις.

Η αγαπημένη γωνιά στο σπίτι: Η κορυφή της σκάλας, όπου βρίσκεται η Womb Chair.

Η μεγαλύτερη σχεδιαστική “εμμονή”: Παραδέχομαι ότι είμαι λιγάκι φρικιό της τακτοποίησης αλλά επίσης θεωρώ πολύτιμα ορισμένα πράγματα. Γι’ αυτό και πραγματικά πιστεύω στον καλά οργανωμένο και άφθονο αποθηκευτικό χώρο. Όπως έχω γράψει στο “House Rules”, μέτρα όλα τα πράγματα αλλά δείχνε μόνο μερικά.

*Deborah Berke Portrait Image Credit: Winnie Au.

 

evikallini@cozyhome.gr

Mπήκα στο χώρο των περιοδικών στην αυγή του millennium. Σπούδασα αρχαιολογία και digital marketing, το πρώτο γιατί με γοητεύουν οι αρχαίοι πολιτισμοί, το δεύτερο γιατί με συναρπάζει η τεχνολογία. Αρθρογραφώ με πάθος για οτιδήποτε δημιουργικό, που αποπνέει υψηλή αισθητική. Πιστεύω πως η ομορφιά, σε κάθε έκφανση της, μπορεί να σώσει τον κόσμο. Αν και προέρχομαι από τη γενιά που μεγάλωσε με τη μυρωδιά του χαρτιού, στάθηκε αδύνατον να μην ερωτευτώ την ταχύτητα της digital εποχής. Η πρόκληση, άλλωστε, είναι πάντα ένα βήμα μπροστά μας. Και το μπροστά είναι μονόδρομος.