Home / Wellness  / Diet & Fitness  / Μελομακάρονο VS Κουραμπιές!

Μελομακάρονο VS Κουραμπιές!

μελομακάρονα_κουραμπιέδες

Βρισκόμαστε μία ανάσα πριν τα Χριστούγεννα, που σημαίνει ότι έχει έρθει η ώρα για να λύσουμε το αιώνιο ερώτημα: Μελομακάρονα ή Κουραμπιέδες;

 

Στο άρθρο αυτό θα εξερευνήσουμε τα δύο γλυκίσματα από διατροφική σκοπιά και θα δούμε ποιό προσφέρει περισσότερα οφέλη στον οργανισμό μας.

 

Είσαι έτοιμος; Φύγαμε!

 

Μελομακάρονο

μελομακάρονο

 

Η βασική συνταγή του μελομακάρονου παρασκευάζεται εύκολα και απαιτεί λίγα υλικά.

Πρώτη και καλύτερη η ζύμη του αποτελείται από αλεύρι, ζάχαρη, ελαιόλαδο και χυμό πορτοκαλιού.

Παρακάτω θα δούμε αναλυτικά τί μας προσφέρει το κάθε υλικό από μόνο του.

Αλεύρι

Το αλεύρι αποτελεί μια πολλή καλή πηγή βιταμινών του συμπλέγματος B, γεγονός που συμβάλλει στη σωστή λειτουργία του νευρικού συστήματος και του εγκεφάλου μας. Επιπλέον, είναι πλούσιο σε κάλιο και φώσφορο απαραίτητα στοιχεία για την υγιής ανάπτυξη των οστών και των δοντιών.

Ελαιόλαδο

Τα περίφημα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα που βρίσκονται μέσα στο ελαιόλαδο καθώς και οι αντιοξειδωτικές βιταμίνες, ιδίως βιταμίνης Ε, αποτελούν από μόνα τους μια βόμβα θρεπτικότητας.

Το ελαιόλαδο περιέχει θρεπτικά συστατικά που καταπολεμούν τη φλεγμονή όπως, το ελαϊκό οξύ και επιπλέον προλαμβάνει την εμφάνιση αρτηριοσκλήρωσης και άλλων καρδιαγγειακών παθήσεων.

Μέλι

Tο μέλι είναι μια τροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικά, ουσίες που έχουν συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο καρδιακών προσβολών, εγκεφαλικών επεισοδίων και ορισμένων τύπων καρκίνου. Μπορούν επίσης να προωθήσουν την υγεία των ματιών.

Η κατανάλωση μελιού μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της αρτηριακής πίεσης, σημαντικό παράγοντα κινδύνου για τις καρδιακές παθήσεις. Τέλος, το τρόφιμο αυτό φαίνεται να έχει θετική επίδραση στα επίπεδα χοληστερόλης.

Πιο αναλυτικά, οδηγεί σε μειώσεις της συνολικής και «κακής» χοληστερόλης LDL ενώ αυξάνει την «καλή» χοληστερόλη HDL.

Καρύδια

Τα καρύδια έχουν υψηλότερη αντιοξειδωτική δράση και πολύ πιο υγιή λιπαρά ωμέγα-3 από οποιοδήποτε άλλο καρπό. Επιπλέον, περιέχουν θρεπτικά συστατικά που μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία του εγκεφάλου από βλάβη που οφείλεται σε φλεγμονή.

Η κατανάλωση καρυδιών συμβάλλει στην θρέψη των ευεργετικών βακτηρίων που ζουν στο έντερο μας. Αυτό προάγει την υγεία του εντέρου  και μπορεί να βοηθήσει στη μείωση εμφάνισης ασθένειας.

Μπαχαρικά

H κανέλα είναι ένα από τα πιο νόστιμα και πιο υγιεινά μπαχαρικά στον πλανήτη. Μπορεί να μειώσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, να μειώσει τους παράγοντες κινδύνου καρδιακών παθήσεων και έχει πληθώρα άλλων εντυπωσιακών οφελών για την υγεία.

Έχει αποδειχθεί μέσα από μελέτες ότι αυξάνει σημαντικά την ευαισθησία στην ορμόνη ινσουλίνη και ότι μειώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα νηστείας, αποτελώντας ιδανική αντιδιαβητική λύση.

Τα γαρύφαλλα έχουν πολλά οφέλη για την υγεία, όπως η διατήρηση του σακχάρου στο αίμα και η παρεμπόδιση της ανάπτυξης βακτηρίων. Αποτελεί σημαντική πηγή μαγγανίου, απαραίτητο μέταλλο για τη διατήρηση της λειτουργίας του εγκεφάλου και την οικοδόμηση ισχυρών οστών.

 

Κουραμπιές

 

Ο κουραμπιές είναι ένα χαρακτηριστικό γλύκισμα ευρύτατα διαδεδομένο σε όλη την Ελλάδα που κατατάσσεται στα πατροπαράδοτα γλυκίσματα και παρασκευάζεται τα Χριστούγεννα.

Το όνομά του οφείλεται εκ του τουρκικού “Kurabiye” γλύκισμα από αλεύρι, βούτυρο, αυγό και άχνη ζάχαρης.

Βούτυρο

Το βούτυρο αποτελείται κυρίως από λίπη, όπως κορεσμένα, μονοακόρεστα και γαλακτοκομικά trans λιπαρά.Έχει πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά οξέα (περίπου 70%) και έχει αρκετή ποσότητα μονοακόρεστων λιπαρών οξέων (περίπου 25%). Το βουτυρικό, που ανήκει στα κορεσμένα, έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τη φλεγμονή στο πεπτικό σύστημα και έχει έχει χρησιμοποιηθεί ως θεραπεία για τη νόσο του Crohn.

Το βούτυρο είναι γενικά υγιές – και χαμηλό σε λακτόζη – αλλά μπορεί να συμβάλει στην αύξηση του βάρους όταν καταναλώνεται σε περίσσεια. Το βούτυρο είναι επίσης πλούσιο σε διάφορες βιταμίνες, συμπεριλαμβανομένων των Α, D, E, B12 και K2.

Εάν το βούτυρο αντικατασταθεί από φυτική μαλακή μαργαρίνη τότε τα λιπαρά του κουραμπιέ θα μεταμορφωθούν σε πολύ καλή φυσική πηγή των απαραίτητων πολυακόρεστων ω-3 & ω-6 λιπαρών οξέων.

Ζάχαρη

Η λευκή ζάχαρη δεν έχει καθόλου θρεπτικά συστατικά, ενώ παράλληλα προσφέρει “κενές” θερμίδες. Βέβαια, εάν αντικατασταθεί από μαύρη ζάχαρη (παρόλο που η θερμιδική αξία παραμένει ίδια) ,υπάρχει μια μικρή ποσότητα βιταμινών και ιχνοστοιχείων που μπορείς να επωφεληθείς.

Αμύγδαλα

Τα αμύγδαλα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε υγιή μονοακόρεστα λίπη, φυτικές ίνες, πρωτεΐνες και διάφορα σημαντικά θρεπτικά συστατικά. Το μαγνήσιο και η βιταμίνη Ε είναι δύο από αυτά καθώς συμβάλλουν στη μείωση των επιπέδων αρτηριακής πίεσης και χοληστερόλης.

Αυγό

Τα αυγά αποτελούν πηγή υψηλής βιολογικής αξίας ζωικής πρωτεΐνης και περιέχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα που χρειάζονται οι άνθρωποι.Επιπλέον,ολόκληρα τα αυγά είναι πλούσια σε χολίνη. Η χολίνη χρησιμοποιείται για την οικοδόμηση κυτταρικών μεμβρανών και παίζει μεγάλο ρόλο στην παραγωγή και διάδοση μορίων στον εγκέφαλο, μαζί με διάφορες άλλες λειτουργίες.

 

Μελομακάρονα και κουραμπιέδες λοιπόν έχουν πάνω κάτω τις ίδιες θερμίδες, αν και αξίζει να αναφέρουμε κάπου εδώ ότι η ακριβής θερμιδική τους σύσταση εξαρτάται από τη συνταγή. Δεν ισχύει όμως το ίδιο και για την θρεπτική τους αξία.

Φαίνεται ότι τα μελομακάρονα έχουν να μας προσφέρουν πολλά περισσότερα από διατροφική σκοπιά καθώς περιέχουν λιπαρά που είναι ωφέλιμα για τον οργανισμό, με καρδιοπροστατευτική δράση.

 

Αντίθετα, το ζωικό βούτυρο που περιέχεται στους κουραμπιέδες είναι πλούσιο σε κορεσμένα λίπη και μεγάλη κατανάλωσή του έχει συσχετιστεί με διάφορα προβλήματα υγείας.

 

Επίσης, το μέλι με τα καρύδια στα μελομακάρονα προσφέρουν βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνες που σχετίζονται με την καλή λειτουργία του νευρικού μας συστήματος.

 

Εν κατακλείδι, τα δεδομένα που έχουμε έως σήμερα ευνοούν τα μελομακάρονα για τη θρεπτική τους αξία, οι θερμίδες όμως και των δύο γλυκισμάτων είναι ίδιες. Επομένως, η τελική απόφαση είναι δική σου.

 

Εσύ ποιό θα διαλέξεις;

 

** Και μην ξεχνάς αυτή την περίοδο της καραντίνας παραμένουμε online μαζί σου με εξίσου αποτελεσματικές συνεδρίες εξ αποστάσεως και σου προσφέρουμε 20% έκπτωση σε όποιο πακέτο κι αν διαλέξεις!

 

Το άρθρο “Μελομακάρονο VS Κουραμπιές” συντάχθηκε από την ομάδα της Restart Diet – Διαιτολόγοι – Διατροφολόγοι και δημοσιεύτηκε πρώτη φορά στο CozyVibe.
Ακολουθήστε το Restart Diet σε Instagram , Facebook & στο προσωπικό τους  Site  για οδηγίες αναφορικά με τη διατροφή σας, βίντεο με συνταγές & λύσεις για την οργάνωση της δίαιτάς σας!

 

restartdiet@gmail.com

ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΙ ΓΕΝΟΥΣ ΘΗΛΥΚΟΥ * Η Γεωργία: η κόρη του ‘‘ας κάνουμε ένα meeting’’! Διαιτολόγος Διατροφολόγος, ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης / Master practitioner in eating disorders, ΚΕΑΔΔ / Msc στην αθλητική διατροφή, Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος (in progress) * Η Γιώτα: η κόρη της πατέντας! Β. Διαιτολόγος Διατροφολόγος / Master practitioner in eating disorders, ΚΕΑΔΔ * Η Ναταλία: η κόρη της οργάνωσης! Διαιτολόγος Διατροφολόγος, ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης / FODMAP/ IBSmanagement dietitian, King’s College London * Η Ευγενία: η κόρη του ‘‘πρώτα όμως cafe’’! Διαιτολόγος Διατροφολόγος, Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος