Home / Family  / Μαγειρική και παιδί: μεγαλώνοντας μικρούς μάγειρες

Μαγειρική και παιδί: μεγαλώνοντας μικρούς μάγειρες

Πως τα μαθήματα μαγειρικής βοηθούν στην ανάπτυξη των παιδιών.  

Η μαγειρική είναι αγάπη, απόλαυση, διασκέδαση και χαρά όμως ταυτόχρονα η ενασχόληση με την μαγειρική για τα παιδιά μπορεί να τα εξοπλίσει με μια σειρά από σημαντικές δεξιότητες που θα τα ακολουθούν και στην ενήλικη ζωή της.  Τα μαθήματα μαγειρικής εκτός από διασκεδαστική και δημιουργική δραστηριότητα μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξη των μικρών chef με πολλούς τρόπους. Ετοιμάστε λοιπόν τους μαγειρικούς σκούφους και τις κουτάλες και ξεκινήστε το μαγειρικό ταξίδι!

 

Ενίσχυση της αυτοπεποίθησης.

Η μαγειρική είναι μια δημιουργική απασχόληση που ευχαριστεί πολύ τα παιδιά και τα βοηθά να αισθάνονται πιο σίγουρα για τον εαυτό τους.  Η δημιουργία είναι μια διαδικασία που εφοπλίζει το παιδί με αυτοπεποίθηση και μπορεί να αυξήσει την αυτοεκτίμηση του καθώς οι μικροί chef φέρουν εις πέρας δημιουργικές εργασίες και να επιβραβευτούν από την οικογένεια για τα μαγειρικά αποτελέσματά τους.

 

Two cheerful chef kids in kitchen

 

Ανάπτυξη του αισθήματος ευθύνης.

Μέσα από τα μαθήματα μαγειρικής τα παιδιά έχουν την δυνατότητα να δημιουργήσουν με την βοήθεια των μεγαλύτερων και σταδιακά μόνα τους γευστικά πιάτα για τα οποία είναι εκείνα υπεύθυνα.  Οι μαγειρικές απόπειρες των παιδιών τους εξοπλίσουν με το αίσθημα ευθύνης καθώς τα παιδιά πρέπει να ολοκληρώσουν μια δραστηριότητα και να ικανοποιήσουν με τις γευστικές παρασκευές τους το κοινό τους.

 

Επαφή με μαθηματικές έννοιες.

Κατά την διάρκεια των μαθημάτων μαγειρικής τα παιδιά έρχονται σε επαφή με μαθηματικές έννοιες όπως είναι η μέτρηση, την οποίες εφαρμόζουν στην πράξη και τελικά κατανοούν. Οι συνταγές περιέχουν γραμμάρια, λίτρα και άλλες μονάδες μέτρησης τις οποίες τα παιδιά μαθαίνουν και πρέπει να μετρήσουν ώστε να φτιάξουν τα πιάτα τους. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε εργαλεία μέτρησης όπως είναι η ζυγαριά, το ποτήρι ή το κουτάλι και να ενθαρρύνετε το παιδί να μετρήσει τις ποσότητες υλικών που θα χρησιμοποιήσει στις παρασκευές του.

 

Μαθήματα σωστής διατροφής.

Μέσα από τα μαθήματα μαγειρικής τα παιδιά μπορούν να δοκιμάσουν νέα και υγιεινά τρόφιμα, που σε άλλες περιπτώσεις μπορεί να απέρριπταν. Σύμφωνα με μελέτες, τα παιδιά φαίνεται πως είναι περισσότερο θετικά να γευτούν κάτι νέο όταν εμπλέκονται σε βιωματικές δραστηριότητες όπως η μαγειρική. Επιπλέον, τα μαθήματα μαγειρικής είναι μια σπουδαία ευκαιρία για διατροφική εκπαίδευση και δημιουργία σωστής διατροφικής συνείδησης.

[email protected]

Αληθινό παιδί του Ιούλη, λατρεύω τη θάλασσα και το θερινό σινεμά, ενώ αν με ρωτήσεις ποιος είναι ο αγαπημένος μου προορισμός, θα σου απαντήσω “η Βαρκελώνη” - χωρίς δισταγμό! Στην ταινιοθήκη μου σίγουρα θα βρεις τα άπαντα του Almodovar, αλλά και επιλεγμένες ταινίες της χρυσής εποχής του Hollywood, όπως το “Όσα παίρνει ο άνεμος”!