Home / Cozyhome  / Architecture  / Η μεταμόρφωση ενός αχυρώνα σε ονειρεμένο ξενοδοχείο!

Η μεταμόρφωση ενός αχυρώνα σε ονειρεμένο ξενοδοχείο!

Noa Gfell αχυρώνα
Το αρχιτεκτονικό studio noa* μεταμορφώνει έναν αχυρώνα (!) και ένα παλιό εστιατόριο σε ένα ονειρεμένο ξενοδοχείο!

 

Noa Gfell

 

Η μεταμόρφωση ενός αχυρώνα και ενός παραδοσιακού νότιο-Τιρολέζικου εστιατορίου σε ένα ονειρεμένο ξενοδοχείο ήταν το “στοίχημα” που κέρδισε το ιταλικό αρχιτεκτονικό studio Network of Architecture (noa*).

Το ξενοδοχείο Gfell βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το χωριό Fiè allo Sciliar, στην κορυφή μιας πλαγιάς που προσφέρει θέα σε παρθένα δάση και λιβάδια. Μέσω της αποκατάστασης, ο ιδιοκτήτης ήθελε να δημιουργήσει κορυφαίας ποιότητας καταλύματα, ικανά να αναδείξουν την ιδιαιτερότητα της τοποθεσίας.

 

Noa Gfell αχυρώνα

 

“Θα μπορούσαμε να έχουμε προσθέσει ένα επιπλέον επίπεδο”, εξηγεί ο αρχιτέκτονας Andreas Profanter, συνεργάτης του noa*. “Ωστόσο, επιλέξαμε μια λιγότερο επεμβατική και πιο φιλική προς το περιβάλλον λύση, τοποθετώντας το νέο τμήμα μέσα στον λόφο. Επομένως, το νέο ξενοδοχείο προσφέρει σε όλους τους επισκέπτες του ένα εντυπωσιακό πανόραμα. Μάλιστα, ένας παλιός αχυρώνας έχει ανακαινιστεί ως επιπλέον χώρος για το Gfell”.

 

Noa Gfell Noa Gfell

 

Ο αχυρώνας ξαναγεννιέται

Είναι σημαντικό ότι η πρόσβαση στους νέους χώρους γίνεται μέσω ενός παλιού αχυρώνα που βρίσκεται δίπλα στο εστιατόριο. Το εξωτερικό του κτιρίου έχει διατηρήσει την παραδοσιακή του εμφάνιση, χάρη στις προσεκτικές εργασίες αποκατάστασης. Ωστόσο, το εσωτερικό έχει μετατραπεί πλήρως, για να φιλοξενήσει τη ρεσεψιόν, ένα σαλόνι και αίθουσα πρωινού σε έναν μεγάλο, ανοιχτό χώρο.

Στο εσωτερικό, όλα τα δωμάτια παίρνουν φως από το μεγάλο παράθυρο με θέα στην κοιλάδα. Είναι δομημένα απρόσκοπτα κάτω από τη μεγάλη ξύλινη δοκό, η οποία ξαναχτίστηκε από το μηδέν, σύμφωνα με την τοπική αρχιτεκτονική παράδοση του Νότιου Τιρόλο. Ακόμη και το δάπεδο στοχεύει στην αναπαραγωγή της ανώμαλης επιφάνειας του αρχικού αχυρώνα.

Στη μέση υπάρχει ένα εντυπωσιακό τζάκι με στήλη, που ερμηνεύει ξανά την αλπική εστία. Γύρω του περιστρέφονται οι διαφορετικοί λειτουργικοί χώροι. Τα ξύλινα πάνελ τύπου Brise soleil μαλακώνουν την ηλιακή ακτινοβολία τις πιο ζεστές ώρες της ημέρας. Έξω, το κτίριο ανοίγει σε μια μεγάλη βεράντα, που προσφέρει στους επισκέπτες ανεμπόδιστη θέα στην κοιλάδα.

 

Noa Gfell restaurant

 

Υπόγειο και βιώσιμο

Το νέο κτίριο αναπτύσσεται σε δύο υπόγεια επίπεδα, τα οποία ακολουθούν τη φυσική πλαγιά της γης. Το noa* ορίζει τη φιλοξενία ως έναν συνεχή διάλογο με τη φύση, την οποία αναδεικνύει σε απόλυτη πρωταγωνίστρια. Στο ξενοδοχείο υπάρχουν 17 νέα δωμάτια και ένα κέντρο ευεξίας με σάουνα και χώρο χαλάρωσης.

Και στα δύο επίπεδα (-1 και -2), όλα τα δωμάτια είναι εκπληκτικά όσον αφορά τα χαρακτηριστικά και το μέγεθός τους. Το μοντέλο είναι αυτό της σουίτας, με μια ξύλινη αίθουσα εισόδου να οδηγεί σε έναν φωτεινό, ανοιχτό χώρο 25 τ.μ. Ο χώρος του μπάνιου είναι ανοιχτός, σχεδιασμένος με πέτρα, που διασπά τη χρωματική ομοιομορφία του σκληρού ξύλου.

 

bedroombath room

 

Όλα τα έπιπλα είναι ειδικά σχεδιασμένα σε απαλούς και φυσικούς τόνους. Ωστόσο, το πιο σημαντικό στοιχείο κάθε δωματίου είναι το τεράστιο γυάλινο παράθυρο, έξω από το οποίο απλώνεται μια συναρπαστική θέα. “Δεν υπάρχει τίποτα μπροστά μας! Μόνο πευκοδάση, λιβάδια και βουνά”, σημειώνει ο αρχιτέκτονας Profanter. Τα δωμάτια συμπληρώνονται από βεράντα, με ξύλινο δάπεδο που παρέχει περισσότερο χώρο διαβίωσης.

 

veranda

 

Ο χώρος ευεξίας, που βρίσκεται επίσης στο επίπεδο -1, διαθέτει την ίδια υπέροχη θέα με τα δωμάτια. Απλώνεται σε ξύλινες βεράντες όπου οι επισκέπτες μπορούν να κάνουν ηλιοθεραπεία ή απλά να χαλαρώσουν τους θερμότερους μήνες. Στο εσωτερικό, έξι καμπίνες δημιουργούν πλήρως ξύλινα επενδυμένα μίνι δωμάτια για ατομική χρήση, επιτρέποντας στους επισκέπτες ησυχία και ηρεμία Ειδικά σχεδιασμένες ξαπλώστρες ολοκληρώνουν τη διακόσμηση.

 

sauna

relax

 

Μια “ανοιχτή συνομιλία”

Το εστιατόριο Schönblick με την τυπική αλπική κουζίνα του συνεχίζουν να φιλοξενούνται στο προϋπάρχον κτίριο. Ωστόσο, μετά την ανακαίνισή του, το εστιατόριο συνδέεται με τους νέους χώρους του Gfell και οι επισκέπτες του ξενοδοχείου αποκτούν άμεση πρόσβαση σε αυτό μέσω ανελκυστήρα.

 

Noa Gfell

restaurant

 

Φυσικές επιλογές στο εσωτερικό

Το noa* ασχολήθηκε ενεργά με τον σχεδιασμό του νέου ξενοδοχείου σε όλα τα επίπεδα, από τη σύλληψη και την εφαρμογή της αρχιτεκτονικής, έως το σχεδιασμό των εσωτερικών χώρων και των επίπλων.

“Ο εσωτερικός σχεδιασμός αντιμετωπίστηκε με μεγάλη προσοχή”, εξηγεί η interior designer Barbara Runggatscher, η οποία συντονίζει το έργο. “Χρησιμοποιήσαμε φυσικά υλικά και υφάσματα, για να συνθέσουμε ένα χαλαρωτικό περιβάλλον. Επιλέξαμε τον πιο σκοτεινό τόνο στο σκληρό ξύλο και το συνδυάσαμε με ουδέτερες ταπετσαρίες από σκληρές ίνες. Ένα μεγάλο μέρος της διακόσμησης σχεδιάστηκε ειδικά για να παρέχει μέγιστη άνεση και εξατομικευμένες λύσεις”.

Το κύριο υλικό που χρησιμοποιήθηκε για την εσωτερική διακόσμηση και την επίπλωση ήταν το ξύλο. Όσον αφορά στα υφάσματα, οι σχεδιαστές προτίμησαν φυσικές υφές και τόνους. Τέλος, προσοχή στις αισθητικές και λειτουργικές πτυχές του έργου φωτισμού οδήγησε σε ad hoc φωτιστικά σώματα.

 

Noa Gfell

 

Φωτογραφίες: ©AlexFilz || Courtesy of noa*

 

noa*
Facebook: @networkofarchitecture
Instagram: networkofarchitecture
 

elenimichailidou@cozyhome.gr

“I must be a mermaid, Rango. I have no fear of depths and a great fear of shallow living.” Anais Nin