Home / Wellness  / Diet & Fitness  / Δεν μπορείς να κοιμηθείς; Δες πώς η διατροφή μπορεί να σε βοηθήσει

Δεν μπορείς να κοιμηθείς; Δες πώς η διατροφή μπορεί να σε βοηθήσει

Υπάρχει αλληλεπίδραση μεταξύ ύπνου και διατροφής; Υπάρχει, είναι περίπλοκη, και θα προτείνουμε παρακάτω τα θρεπτικά συστατικά που βρίσκονται στις ιδανικότερες τροφές, για να απολαύσεις έναν ποιοτικό ύπνο.

 

Ο βαθμός στον οποίο η διατροφή και τα θρεπτικά συστατικά μπορούν να ενισχύσουν τον ύπνο παραμένει ασαφής, παρ’ όλα αυτά υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν μια σχέση μεταξύ θρεπτικών ουσιών και ύπνου. Κάποια από τα καθημερινά τρόφιμα και ροφήματα που υπόσχονται να σου προσφέρουν την πολυπόθητη ξεκούραση είναι:

 

 

Γάλα

Μια καλά ισορροπημένη διατροφή, που περιλαμβάνει γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα, θεωρείται αποτελεσματική για τη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου. Τα άτομα που καταναλώνουν επαρκείς ποσότητες γάλακτος πληρούν τις ημερήσιες απαιτήσεις για την καθημερινή πρόσληψη ασβεστίου, και τείνουν να έχουν καλύτερες συνήθειες ύπνου. Ακόμη, ενισχυμένα γάλατα του εμπορίου με τρυπτοφάνη, φαίνεται να έχουν ιδιαίτερα ευεργετικά αποτελέσματα.

 

Τσάι χαμομηλιού

Συγκεκριμένα, το τσάι χαμομηλιού περιέχει απιγενίνη. Αυτό το αντιοξειδωτικό συνδέεται με ορισμένους υποδοχείς στον εγκέφαλό σου που μπορεί να προωθήσουν με τη σειρά τους την υπνηλία και να μειώσουν την αϋπνία.

Μια μελέτη του 2011 σε ενήλικες διαπίστωσε ότι εκείνοι που κατανάλωναν χαμομήλι δύο φορές την ημέρα για 28 ημέρες αποκοιμήθηκαν 15 λεπτά γρηγορότερα και ξύπνησαν λιγότερες φορές το βράδυ σε σύγκριση με εκείνους που δεν κατανάλωναν το εκχύλισμα.

 

Φρούτα

Τα ξινά κεράσια και τα ακτινίδια προάγουν τον ύπνο! Πιο αναλυτικά, ο φρέσκος χυμός κεράσι, εάν καταναλωθεί δύο φορές ημερησίως οδηγεί σε μείωση της αϋπνίας. Επίσης η κατανάλωση 2 ακτινίδιων μία ώρα πριν κοιμηθείς μπορεί να βελτιώσει τόσο την διάρκεια όσο και την ποιότητα του ύπνου σου.

 

 

Η λειτουργία του ύπνου φαίνεται ότι δεν ρυθμίζεται μόνο χάρη σε “μαγικά” τρόφιμα αλλά και στο σύνολο ορισμένων θρεπτικών συστατικών.

 

Για την ακρίβεια, υπάρχει σύνδεση μεταξύ της πρόσληψης μακροθρεπτικών συστατικών και του ύπνου. Τα μακροθρεπτικά περιεχόμενα μιας διατροφής ή ενός βραδινού γεύματος φαίνεται να τροποποιούν τη διάρκεια του ύπνου.

 

  • Υδατάνθρακες και λίπη

Αυτά τα δύο μακροθρεπτικά στοιχεία, τουλάχιστον σε μεγάλες ποσότητες, μπορούν να ρυθμίσουν την ποιότητα του ύπνου επηρεάζοντας την αναλογία του REM και non-REM ύπνου.

  • Πρωτεΐνες

Συγκεκριμένα, το απαραίτητο αμινοξύ “τρυπτοφάνη” είναι ο πιο υποσχόμενος υποψήφιος προαγωγής ύπνου, τουλάχιστον σε φαρμακολογικές δόσεις.

  • Βιταμίνες Β και μαγνήσιο

Οι διατροφικές ανεπάρκειες του μαγνησίου ή των βιταμινών του συμπλέγματος Β μπορεί να επηρεάσουν τον ύπνο, καθώς υπάρχουν ενδείξεις μιας μέτριας επίδρασης στην ποιότητα του ύπνου παρά στη διάρκεια του. Βοηθάνε επίσης, στην έκκριση της μελατονίνης, που με τη σειρά της βοηθάει στη διατήρηση του ύπνου τόσο σε παιδιά όσο και σε ενήλικες.

 

 

Εν τέλει, είναι γεγονός πως η ποσότητα και η ποιότητα του ύπνου έχουν τεράστια επίδραση στην καθημερινή σου ζωή. Ο διαταραγμένος ύπνος επηρεάζει την εργασία, τη συγκέντρωση και την ικανότητα αλληλεπίδρασης με άλλους. Τi θα έλεγες λοιπόν να δοκιμάσεις να εντάξεις πιο συχνά τις παραπάνω τροφές στη διατροφή σου;

 

Tο άρθρο “Δεν μπορείς να κοιμηθείς; Δες πώς η διατροφή μπορεί να σε βοηθήσει” συντάχθηκε από την ομάδα της Restart Diet – Διαιτολόγοι – Διατροφολόγοι και δημοσιεύτηκε πρώτη φορά στο CozyVibe.
Ακολουθήστε το Restart Diet σε InstagramFacebook & στο προσωπικό τους Site για οδηγίες αναφορικά με τη διατροφή σας, βίντεο με συνταγές & λύσεις για την οργάνωση της δίαιτάς σας!

restartdiet@gmail.com

ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΙ ΓΕΝΟΥΣ ΘΗΛΥΚΟΥ * Η Γεωργία: η κόρη του ‘‘ας κάνουμε ένα meeting’’! Διαιτολόγος Διατροφολόγος, ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης / Master practitioner in eating disorders, ΚΕΑΔΔ / Msc στην αθλητική διατροφή, Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος (in progress) * Η Γιώτα: η κόρη της πατέντας! Β. Διαιτολόγος Διατροφολόγος / Master practitioner in eating disorders, ΚΕΑΔΔ * Η Ναταλία: η κόρη της οργάνωσης! Διαιτολόγος Διατροφολόγος, ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης / FODMAP/ IBSmanagement dietitian, King’s College London * Η Ευγενία: η κόρη του ‘‘πρώτα όμως cafe’’! Διαιτολόγος Διατροφολόγος, Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος