Home / Family  / Βιβλίο και παιδί: πως θα ενθαρρύνετε τους μικρούς αναγνώστες

Βιβλίο και παιδί: πως θα ενθαρρύνετε τους μικρούς αναγνώστες

Πως θα κάνετε το παιδί σας να αγαπήσει το βιβλίο.

 

Η αξία του παιδικού βιβλίου είναι αδιαμφισβήτητη για την ανάπτυξη του παιδιού. Το βιβλίο δεν διασκεδάζει μόνο το παιδί αλλά συμβάλλει στην πνευματική, αισθητική και ψυχική του καλλιέργεια. Το παιδικό βιβλίο είναι μέσο διαπαιδαγώγησης, είναι τρόπος έκφρασης, μέσο που κινητοποιεί την φαντασία και απευθύνεται στις ιδιαίτερες ανάγκες του παιδιού. Μέσα από το βιβλίο το παιδί μπορεί να αντιληφθεί καλύτερα τον εαυτό του, τους γύρω του και να μάθει τον κόσμο. Σε μια εποχή που τα οπτικοακουστικά μέσα και η τεχνολογία κυριαρχούν πως μπορούμε να φέρουμε τα παιδιά μας πιο κοντά στα βιβλία;

 

Βιβλιοθήκη στο σπίτι.

Ένα σπίτι στο οποίο υπάρχουν πολλά είδη εντύπων, όπως περιοδικά, εφημερίδες, χάρτες και φυσικά βιβλία, είναι σίγουρα ένα περιβάλλον που ευνοεί την επαφή  του παιδιού με το βιβλίο. Έπειτα, ένας ακόμη τρόπος για να κινητοποιήσετε το παιδί ώστε να αγαπήσει την ανάγνωση είναι να τοποθετήσετε τα παιδικά βιβλία σε μέρη που μπορούν να τα φτάσουν τα παιδιά. Με τον τρόπο τα παιδιά μπορούν πιο εύκολα να τα περιεργαστούν σε ένα πρώτο βήμα και σιγά σιγά να μαγευτούν από τις ευφάνταστες ιστορίες τους.

 

 

Διαβάστε και διασκεδάστε μαζί!

Οι γονείς συνηθίζουν να διαβάζουν ιστορίες στα παιδιά τους, γεγονός που ενθαρρύνει τα παιδιά να αγαπήσουν τα βιβλία. Όμως είναι πολύ σημαντικό όταν τους διαβάζετε μια ιστορία να την απολαμβάνετε και εσείς. Όταν οι γονείς διασκεδάζουν με τις ιστορίες τα παιδιά το αντιλαμβάνονται, με αποτέλεσμα να προκαλείται περισσότερο το ενδιαφέρον τους. Ακόμη, είναι σημαντικό να διαβάζετε μαζί με το παιδί το βιβλίο ώστε να συμμετέχει και το παιδί ενεργά στην ιστορία και να μην χάσει το ενδιαφέρον του. Προσπαθήστε μαζί να απολαμβάνετε τα βιβλία και να είστε συνταξιδιώτες στα μαγικές διαδρομές τους, που προσφέρουν στα παιδιά την είσοδο σε νέους κόσμους και ανακαλύψεις.

 

Διαβάστε το βιβλίο πριν δείτε την ταινία.

Πολύ συχνά βλέπουμε ιστορίες να μεταφέρονται στην μεγάλη οθόνη, καθώς ο κινηματογράφος εμπνέεται συνεχώς από τον κόσμο του βιβλίου.  Πριν όμως δείτε μια ταινία βασισμένη σε ένα βιβλίο, παροτρύνετε το παιδί να διαβάσει το βιβλίο. Έπειτα διοργανώστε μια νύχτα σινεμά και συζητήστε με το παιδί τις εντυπώσεις του. Υπήρχαν διαφορές στο βιβλίο με την ταινία; Πως είχε φανταστεί το παιδί τους πρωταγωνιστές της ιστορίας; Με τον τρόπο αυτό θα παρακινήσετε τους μικρούς αναγνώστες να αγαπήσουν τα βιβλία.  

 

 

 

[email protected]

Αληθινό παιδί του Ιούλη, λατρεύω τη θάλασσα και το θερινό σινεμά, ενώ αν με ρωτήσεις ποιος είναι ο αγαπημένος μου προορισμός, θα σου απαντήσω “η Βαρκελώνη” - χωρίς δισταγμό! Στην ταινιοθήκη μου σίγουρα θα βρεις τα άπαντα του Almodovar, αλλά και επιλεγμένες ταινίες της χρυσής εποχής του Hollywood, όπως το “Όσα παίρνει ο άνεμος”!