Home / Lifestyle  / Έλλη Λυραράκη: Η γυναίκα που κατέκτησε το Παρίσι

Έλλη Λυραράκη: Η γυναίκα που κατέκτησε το Παρίσι

Έλλη Λυραράκη: Η γυναίκα που κατέκτησε το Παρίσι
Η Έλλη Λυραράκη και τα Made in Greece mules της που εντυπωσίασαν την Ευρώπη. 

Η Έλλη Λυραράκη έχει εντυπωσιάσει με τις ξεχωριστές δημιουργίες Ελλάδα κι εξωτερικό. Διεθνή έντυπα έγραψαν για εκείνη, έγινε ντοκιμαντέρ για την γαλλική τηλεόραση και κατάφερε με την εξαιρετική δουλειά της να στρέψει το ενδιαφέρον στην Ελλάδα και στην Κρήτη. Είναι μια γυναίκα που εμπνέει όχι μόνο για την υψηλή αισθητική της, ούτε γιατί βρέθηκε από τα Χανιά στο Παρίσι, παρουσιάζοντας την Made in Greece συλλογή της στην Εβδομάδα Μόδας Υψηλής Ραπτικής, αλλά κι επειδή αναδεικνύει τον ελληνικό πολιτισμό, προβάλλοντάς τον με έναν τρόπο σύγχρονο και πολύ γοητευτικό. 

Η υπέροχη και πολυγράμων Έλλη Λυραράκη, καλλιτεχνική φύση, σπούδασε μουσική και διακόσμηση εσωτερικών χώρων και αργότερα ασχολήθηκε με την ζωγραφική. Μας μιλά για την πορεία της, τη συλλογή της Alagonia – Minoan Steps στην οποία υπέκυψε η Ευρώπη, μας υπενθυμίζει ποια ήταν η θέση της γυναίκας στον Μινωικό Πολιτισμό και μας ενημερώνει για την τελευταία της ready to wear  κολεξιόν για τον χειμώνα. 

 

 

Έλλη Λυραράκη: η γυναίκα που έκανε την Ευρώπη να υποκλιθεί στον Μινωικό Πολιτισμό.

 

«Κατάγομαι από ένα μικρό χωριό της Κρήτης κοντά στην Κνωσό. Όλες μου οι αναμνήσεις σαν παιδί είναι από αυτό το υπέροχο μέρος! Όταν λοιπόν με προσκάλεσαν στην Εβδομάδα Μόδας Υψηλής ραπτικής στο Παρίσι, σκέφτηκα ότι μου δινόταν μια καταπληκτική ευκαιρία όχι μόνο να παρουσιάσω εκεί τη δουλειά μου αλλά κι αυτό που αντιπροσωπεύει εμένα, την καταγωγή μου, τις μνήμες μου, την ιστορία μου και την επιθυμία μου να τιμήσω τον τόπο που άλλαξε και καθόρισε τη ζωή μου.
Έτσι αποφάσισα πολύ απλά να αποτυπώσω τον πρώτο Ευρωπαϊκό πολιτισμό, τον Μινωικό, στην κολεξιόν μου.
Να φέρω σε επαφή τους ανθρώπους όλου του κόσμου με αυτόν τον μοναδικό πολιτισμό! Κάπως έτσι ήρθε στο μυαλό μου η δημιουργία της συλλεκτικής σειράς υποδημάτων και κοσμημάτων Alagonia – Minoan Steps

 

Έλλη Λυραράκη: Η γυναίκα που κατέκτησε το Παρίσι

Οι αναφορές στον Μινωικό Πολιτισμό είναι εμφανείς. “Εμπνευσμένα από ένα αγγείο που βρίσκεται στο αρχαιολογικό μουσείο Ηρακλείου. Τα κέρατα είναι χρυσά και το κεφάλι είναι από την ημιπολύτιμη πέτρα λαπις-λαζουλι. Μια πέτρα που χρησιμοποιούσαν οι Μινωίτες για να στολίζουν τα δικά τους κοσμήματα.”

“Ο Ταύρος και η Ελιά. Αυτά τα υπέροχα παπούτσια είναι εμπνευσμένα από την τοιχογραφία που βρίσκεται στη βορεινή είσοδο του Παλατιού της Κνωσού.”

Έλλη Λυραράκη: Η γυναίκα που κατέκτησε το Παρίσι

“Ταυροκαθάψια. Τα ταυροκαθάψια ήταν άθλημα της μινωικής εποχής στο οποίο ο αθλητής εκτελούσε άλματα πάνω σε έναν ταύρο. Αντίθετα με την ταυρομαχία δεν απαιτούσε τον φόνο των ταύρων. Ο σκοπός του ήταν να αναδείξει την τόλμη και την ευλυγισία των αθλητών. Τα παπούτσια αυτά είναι εμπνευσμένα από την τοιχογραφία που υπάρχει στο παλάτι της Κνωσού. “

“Φούστα της Μινωίτισσας. Τα παπούτσια αυτά είναι εμπνευσμένα από την φούστα της Μινωίτισσας που είχε χρώμα και βολάν όπως έχει αποτυπωθεί πάνω σε αγαλματίδια από φιγούρες γυναικών στο Μουσείο της Κνωσού. Καταπληκτική και πρωτοποριακή μόδα της εποχής.”

 

Είναι εκπληκτικό ότι από την Κρήτη ξεκινά η ιστορία της Ευρώπης.

Αυτό είναι που με συναρπάζει και με συγκινεί στον Μινωικό πολιτισμό. Οι Μινωίτες είχαν ανεπτυγμένο πολιτισμό και τέχνη. Μου αρέσει να μελετώ τα χρώματα και τα σχήματα που χρησιμοποιούσαν. Την αρμονία τους!
Θαυμάζω το πώς αυτοί οι άνθρωποι συνδύασαν τόσο αρμονικά την τεχνογνωσία, το εμπόριο, τους θαλάσσιους δρόμους, τη γεωμετρία και τη γραφή τόσο νωρίς. Διακρίνεις στην τέχνη τους τον σεβασμό που έτρεφαν για την φύση, κάτι που λείπει από εμάς σήμερα.

Αναφερόμαστε σε έναν πολιτισμό 3500 ετών πριν από την εποχή μας και παρατηρώ τη θέση της γυναίκας εκείνη την εποχή.

Οι γυναίκες στις τοιχογραφίες της Κνωσού εντυπωσιάζουν με την εμφάνισή τους. Τις παρατηρώ και διακρίνω τη δύναμή τους!
Ήταν άξιες σεβασμού.
Κατείχαν θέσεις εξουσίας.
Συμμετείχαν στις κοινωνικές συγκεντρώσεις ισότιμα με τους άνδρες.
Ήταν όμορφες. 
Είχαν μόδα και εντυπωσιάζομαι από αυτήν!
Φορούσαν φούστες με χρωματιστά βολάν.
Φορούσαν κορσέ.
Φορούσαν κοσμήματα.
Βάφονταν και χτενίζονταν με φροντίδα όπως και οι γυναίκες της εποχής μας!

 

 

Εμπνέομαι από τα πάντα.

Από τα υλικά, τα σχήματα, τα ταξίδια σε σύγχρονους αλλά και σε αρχαίους πολιτισμούς όπως είναι ο μινωικός πολιτισμός. Από τη φύση! Η φύση είναι ανεξάντλητη πηγή έμπνευσης και παίζει τεράστιο ρόλο στη ζωή μου. Για αυτό άλλωστε κι επέλεξα να ζω μόνιμα στην Κρήτη.
Με εμπνέουν όμως και οι άνθρωποι.
Παρατηρώ τις γυναίκες γύρω μου και τις ακούω.
Ακούω τις ανάγκες τους.
Αλλά πάνω από όλα ακούω το ένστικτό μου!
Ζούμε σε μια εποχή ιδιαίτερων αναγκών και προκλήσεων.
Τίποτα δεν είναι όπως το είχαμε συνηθίσει.

 

Έλλη Λυραράκη: Η γυναίκα που κατέκτησε το Παρίσι

Elegant κοσμήματα από τη συλλογή Alagonia.

 

Το να παρουσιάσω την κολεξιόν μου στην Εβδομάδα Μόδας Υψηλής Ραπτικής στο Παρίσι ήταν μία μοναδική ευκαιρία.

Νιώθω ευγνώμων για αυτή την εμπειρία. Άνθρωποι από όλον τον κόσμο είδαν τη δουλειά μου και μέσα από αυτήν γνώρισαν τον πολιτισμό μας! Είναι συναρπαστικό να βλέπεις να αναγνωρίζεται η δουλειά σου σε όλα αυτά τα διεθνή έντυπα. Αυτό που έζησα στο Παρίσι ήταν πολύ συγκινητικό. Καταλαβαίνω ότι η Μινωική συλλογή έγραψε ιστορία και μου άνοιξε πόρτες σε ένα μέλλον που ποτέ δεν είχα φανταστεί!

 

Κάνω όνειρα όπως όλοι οι άνθρωποι οφείλουμε να κάνουμε, όμως δεν είμαι ονειροπόλα. Πώς αλλιώς όμως μπορείς να επιβιώσεις σε ένα τόσο σκληρό κόσμο χωρίς όνειρα; Έχω λοιπόν και όνειρα και στόχους!
Περιμένω να έρθει ο σωστός χρόνος για αυτά που θέλω να κάνω κι εκμεταλλεύομαι τον ενδιάμεσο χρόνο προσπαθώντας να βελτιώσω την τέχνη μου, να αυξήσω τις γνώσεις μου ώστε όταν έρθει το πλήρωμα του χρόνου, όταν οι συνθήκες έχουν ωριμάσει μέσα μου να υλοποιήσω τους στόχους μου όσο μπορώ καλύτερα. Δεν μου αρέσει να βιάζω τα πράγματα και τις καταστάσεις. Όλα τα πράγματα θέλουν το χρόνο τους ».

Έχω καταλήξει πια στο ότι ένας άνθρωπος πρέπει να έχει όνειρα, πρέπει να έχει στόχους και πρέπει να πιστεύει στον εαυτό του.
Και τότε μπορεί να καταφέρει τα πάντα!

 

 

Το ολυμπιακό σανδάλι και το κόσμημα που σχεδίασε για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο 2020 και αναβλήθηκαν για το 2021.

 

 

Κάθε σύγχρονη τάση φέρει μέσα της το χθες και το προχθές του.
Αυτό λέγεται γονίδιο και πολιτισμός.
Την κουβαλάμε την παράδοσή μας μέσα στο DNA μας και την εξελίσσουμε.

 

 

Έλλη Λυραράκη: Η γυναίκα που κατέκτησε το Παρίσι

Η Έλλη Λυραράκη είναι η δημιουργός που παντρεύει αριστοτεχνικά το παρελθόν και την παράδοση με το σήμερα.

Έλλη Λυραράκη: Η γυναίκα που κατέκτησε το Παρίσι

 

 

H τελευταία μου ready to wear collection για τον χειμώνα του 2021 περιλαμβάνει μοκασίνια, μποτάκια και γόβες από vintage μπροκάρ ζακάρ, βελούδα και δέρματα. Προτιμώ τα άνετα, μαλακά κι ευκολοφόρετα παπούτσια.

 

Μου αρέσει να φτιάχνω παπούτσια για όλες τις ηλικίες, για μαμάδες και κόρες. Για γυναίκες που θέλουν να φοράνε ιδιαίτερα παπούτσια που τις κάνουν να αισθάνονται όμορφες και ξεχωριστές. 

Στο εργαστήριο μας μπορεί όμως μια κυρία να φτιάξει και κατά παραγγελία τα παπούτσια που επιθυμεί. Μου αρέσει εφόσον μπορώ να ευχαριστώ τις γυναίκες με τα σχέδια μου.

 

Έλλη Λυραράκη: Η γυναίκα που κατέκτησε το Παρίσι

H Έλλη Λυραράκη κατέκτησε την Ευρώπη με τις δημιουργίες της.

Έλλη Λυραράκη: Η γυναίκα που κατέκτησε το Παρίσι

 

 

 

Οι δημιουργίες μου χαρακτηρίζονται από χρώμα, στυλ, πρωτοτυπία.

Και όπως λένε οι κυρίες που προτιμούν τα σχέδια μου:
Είναι ιδιαίτερα, διαφορετικά, διαχρονικά, πολύ άνετα, έχουν χαρακτήρα.
Μου αρέσει να ακούω τις πελάτισσές μου να τα περιγράφουν ως παπούτσια – κοσμήματα!

Μου αρέσει που τα παπούτσια μου αναγνωρίζονται ως τα παπούτσια της Έλλης.

 

 

H Έλλη Λυραράκη είναι Art Ambassador της Ελλάδας, προωθώντας τη χώρα μας στο πλαίσιο της πολιτιστικής διπλωματίας, παρουσιάζοντας με άλλους διακεκριμένους Έλληνες καλλιτέχνες την ξεχωριστή τους δουλειά σε όλο τον κόσμο.

 

Η τέχνη για μένα είναι ανάγκη, είναι ζωή. Μου είναι απαραίτητη όπως είναι το οξυγόνο και η αγάπη! Είμαι κι αισθάνομαι καλλιτέχνης.
Άφησα την τέχνη, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια

Να με ελευθερώσει
Nα με διαμορφώσει
Να με χαλαρώσει
Να με εξελίξει
Να λειτουργεί ως θεραπεία στη ζωή μου!

Έχω γίνει βέβαια και πιο αφηρημένη. Πιο ευαίσθητη αλλά και πιο ήρεμη. Πιο ανθρώπινη. Πιο ευαίσθητη. Πιο ανοικτή σε όλους τους ανθρώπους. Και πραγματικά τους ευχαριστώ πολύ όλους αυτούς που μοιράζονται μαζί μου αυτή μου την ανάγκη να εκφράζομαι μέσα από την τέχνη μου!

 

 

 

 

Τα σχέδιά μου για το μέλλον είναι πολλά. Συμμετέχω σε διάφορα project κι εδώ και στο εξωτερικό. Δυστυχώς όμως όλα αυτά πάγωσαν λόγω covid 19. Αυτή τη στιγμή αυτό που προέχει είναι η υγεία μας και σε αυτό πρέπει όλοι να εστιάσουμε.

 

 

 

 5Χ5

Χανιά ή Παρίσι; Χανιά. 
Χειμώνας ή Καλοκαίρι; Καλοκαίρι. Φως, όπου έχει φως!
Highheels ή flat: Flat, για να νιώθω τη γη, για να είμαι σταθερή!
Αγαπημένος μου σχεδιαστής: Δεν έχω κάποιον ιδιαίτερο. Θαυμάζω όμως όλους όσους δημιουργούν υψηλή ραπτική, είναι καλλιτέχνες!
Αγαπημένος μου πίνακας: Το χέρι του Θεού, Μιχαήλ Άγγελος! (Το έχει ανάγκη τώρα περισσότερο από ποτέ η ανθρωπότητα)

[email protected]

Αληθινό παιδί του Ιούλη, λατρεύω τη θάλασσα και το θερινό σινεμά, ενώ αν με ρωτήσεις ποιος είναι ο αγαπημένος μου προορισμός, θα σου απαντήσω “η Βαρκελώνη” - χωρίς δισταγμό! Στην ταινιοθήκη μου σίγουρα θα βρεις τα άπαντα του Almodovar, αλλά και επιλεγμένες ταινίες της χρυσής εποχής του Hollywood, όπως το “Όσα παίρνει ο άνεμος”!