Home / Cozyhome  / Architecture  / Total Eclipse Of The Past…

Total Eclipse Of The Past…

 

Μία διώροφη ιδιόκτητη κατοικία στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης, κατασκευασμένη τη δεκαετία του ’90, αναδιαμορφώθηκε πλήρως. Aποτάσσοντας το αναχρονιστικό της design, έδωσε τη θέση του σε ένα σύγχρονο και λειτουργικό περιβάλλον, που εξυπηρετεί τις ανάγκες μιας πενταμελούς οικογένειας, προσφέροντας συνθήκες και χώρους άνετης συνύπαρξης.

 

 

Η αναβάθμιση του χώρου αποσκοπούσε από την αρχή στη δημιουργία ενός σπιτιού σε ανοιχτή κάτοψη, με άμεση συνδιαλλαγή των χώρων και απόλυτη λειτουργικότητα, ώστε να γίνει πλήρης εκμετάλλευση των παλιών μη λειτουργικών και ακανόνιστων χώρων.

 

Με βασικά χρώματα το λευκό και το ανοιχτόχρωμο ξύλο και μικρές πινελιές από γκρι, γαλάζιο αλλά και ροζ-λιλά, η ανανεωμένη κατοικία, που περιλαμβάνει στα 470 τμ της υπόγειο, αλλά και σοφίτα, αποπνέει φρεσκάδα και μοντέρνα αισθητική, σε συνδυασμό με άνεση και φιλόξενη ατμόσφαιρα.

 

 

Η ανοιχτόκαρδη πλέον κουζίνα -μετά την καθαίρεση δαπέδων, τοίχων και ψευδοροφών- υποδέχεται τους ιδιοκτήτες από το πιο κεντρικό και εμφανές σημείο του σπιτιού, δίπλα από την τραπεζαρία σε σχήμα Γ.

 

Ξύλινες διαχωριστικές κατασκευές από φυσικό δρυ ορίζουν το χώρο της κουζίνας, ενώ ένας ευθύγραμμος πάγκος με επένδυση από πλακίδια σε όψη μαρμάρου αποτελεί το σημείο συνάντησης της οικογένειας. Τα ιδιαίτερα πλακίδια σε συνδυασμό με το ξύλο δρυός αποτελούν τα κυρίαρχα υλικά της κουζίνας, συνδυάζοντας την καθαρότητα με τη ζεστασιά στο χώρο.

 

 

Η τραπεζαρία διαμορφώνεται ως ένας ημι-προστατευμένος χώρος, τόσο από την κουζίνα όσο και από την είσοδο του σπιτιού. Στην πλευρά της τραπεζαρίας κατασκευάστηκε ένα διαχωριστικό τοιχείο επενδυμένο με μεγάλες πλάκες σε όψη γκρι πέτρας, στο οποίο αναρτάται μια επιμήκης κονσόλα σε φυσικό ξύλο δρυός, που εξυπηρετεί ως αποθηκευτικός χώρος.

 

Ο τυφλός τοίχος της τραπεζαρίας επενδύθηκε επίσης με τεχνητά πλακίδια, ώστε να διατηρείται μια άμεση σχέση με την κουζίνα, προσδίδοντας παράλληλα πολυτέλεια στο χώρο, ενώ επιπλέον κρυφοί αποθηκευτικοί χώροι δημιουργήθηκαν εντός των ξύλινων διαχωριστικών κατασκευών.

 

 

Οι άξονες κίνησης από την είσοδο προς τους εσωτερικούς χώρους έγιναν ευανάγνωστοι, μέσω της ευθυγράμμισης των δύο επιπέδων της παλαιότερης ημικυκλικής διαμόρφωσης.

 

Το σαλόνι που βρίσκεται στη χαμηλότερη στάθμη και σε άμεση επαφή με τον εξωτερικό χώρο, ακολουθεί το μοντέρνο χαρακτήρα των υπόλοιπων χώρων καθημερινής διαβίωσης. Το τζάκι παρέμεινε στην αρχική του θέση και επενδύθηκε με πλακίδια σε γκρι απόχρωση, ενώ η γωνία αριστερά του επενδύθηκε με φυσικό ξύλο δρυός, ώστε να διαμορφωθεί ένας ανοιχτός χώρος γραφείου.

 

Το δάπεδο του ισογείου, στο σύνολό του, επιστρώθηκε με ημιμασίφ πλάκες δρυός, ενοποιώντας τους επιμέρους χώρους.

 

 

Το λευκό ως κυρίαρχο χρώμα στις τοιχοποιίες λειτουργεί σαν ένας ουδέτερος καμβάς αναδεικνύοντας τις επενδύσεις και τον εξοπλισμό της κατοικίας, ενώ το γκρι χρώμα της σκάλας και του τοίχου της εισόδου, σηματοδοτεί τα εν λόγω αρχιτεκτονικά στοιχεία και δημιουργεί αντιθέσεις.

 

Credits

Αρχιτεκτονική μελέτη εσωτερικού χώρου: Petros Fragopoulos interior designer www.petrosfragopoulos.gr
Βασικός μελετητής: Φραγκόπουλος Πέτρος – Interior designer
Μελετητική ομάδα: Κυρούδη Μαρία – Αρχιτέκτων μηχανικός
Καραγιάννη Πασχαλιά – interior designer
Φραγκοπούλου Αναστασία – Πολιτικός Μηχανικός

Μάρμαρα, είδη υγιεινής: Kiskinidis living made easy
Κουρτίνες: RECENT
Χειροποίητα χαλιά: FESSA – ΜΑΡΘΑ ΓΡΑΜΜΕΝΙΔΟΥ
Φωτισμός: Bright Special Lighting S.A.

Φωτογραφίες: Γιώργος Σφακιανάκης www.gsfak.com

 

annygalinou@cozyhome.gr

Journalist, blogger, dreamer... Believe you can. And you're halfway there!