Home / Cozyhome  / Architecture  / Theatro cafe-bar: A…Drinking Act!

Theatro cafe-bar: A…Drinking Act!

Με αφορμή την “επαναφορά” του ιστορικού cafe-bar, “Θέατρο”, στο κέντρο της Κομοτηνής, τέσσερα χρόνια μετά το τέλος της λειτουργίας του, το αρχιτεκτονικό γραφείο Minas Kosmidis [Architecture in Concept] ανέλαβε τον επαναπροσδιορισμό του και τον σχεδιασμό από την αρχή ενός νέου ουσιαστικά χώρου, με σύγχρονη και εντελώς φρέσκια δυναμική. Ολοκληρώνοντας την 16χρονη πορεία του στην Κομοτηνή, το Theatro επανασυστήνεται στο κοινό του με “νέο” όνομα και νέο αέρα.

 

Στόχος του επιχειρηματία ήταν να υπενθυμίσει την ιστορία του cafe-bar στον κόσμο της πόλης και παράλληλα να ταράξει τα νερά, δημιουργώντας μία εντελώς καινούρια πρόταση διασκέδασης. Βασική του επιδίωξη ήταν να καθιερώσει το Theatro ως το νέο meeting point του κέντρου της Κομοτηνής, όπου κάποιος μπορεί να απολαύσει επιλεγμένες ποικιλίες καφέ, αλλά και πρωτότυπα cocktails καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

 

 

Αντλώντας έμπνευση από το ίδιο του το όνομα, το αρχιτεκτονικό γραφείο Minas Kosmidis [Architecture in Concept] προσανατολίστηκε στη δημιουργία μίας θεατρικής ατμόσφαιρας, που να περιρρέεται σε όλους τους χώρους του καταστήματος.

 

Οι καμάρες και οι θόλοι στις οροφές, όπως και η ασπρόμαυρη ταπετσαρία στο πάνω μέρος του τοίχου παραπέμπουν σε αρχιτεκτονικά στοιχεία των Ρωμαϊκών θεάτρων. Αντίστοιχα, τα ταμπλαδωτά ξύλινα panels, με τα οποία επενδύθηκε σημαντικό μέρος των κατακόρυφων επιφανειών, σε ισορροπία με τα θολωτά ανοίγματα, που αποκαλύπτουν την floral ταπετσαρία από πίσω, αποτελούν μία ξεκάθαρη
παραπομπή σε θεατρικό σκηνικό.

 

Η χρήση του ξύλου και τα ζεστά χαλιά σε κάποια σημεία του cafe-bar, σε συνδυασμό με μια χρωματική παλέτα που περιλαμβάνει το καφέ, το πράσινο αλλά και το θερμό μπορντό χρώμα -το οποίο βρίσκει ευρεία χρήση σε επιφάνειες του χώρου- συμβάλουν στη δημιουργία μίας ιδιαίτερα θερμής και cozy ατμόσφαιρας.

 

 

Με αρχικό γνώμονα τη λειτουργικότητα, έπρεπε αρχικά να αντιμετωπιστούν η στενή πρόσοψη του καταστήματος, η έλλειψη φυσικού φωτισμού στο εσωτερικό και η περιπλοκότητα της κάτοψης. Εκμεταλλευόμενοι τα όμορα οικόπεδα, οι αρχιτέκτονες άνοιξαν τους εξωτερικούς τοίχους σε στρατηγικά σημεία, ώστε να επιτραπεί η είσοδος του φυσικού φωτός, τοποθετώντας πίσω από τα ανοίγματα ογκώδεις γλάστρες με ψηλά φυτά, που διαγράφονται αχνά από το ημιδιάφανο γυαλί.

 

Αμέσως μετά την είσοδο διαμορφώθηκε ο προθάλαμος, στον οποίο αναπτύσσονται πάγκοι εκατέρωθεν του κεντρικού διαδρόμου με μικρά ελεύθερα coffee tables. Προχωρώντας στον εσωτερικό χώρο, γύρω από τις ελεύθερες κολώνες του κτιρίου, διαμορφώθηκε το επιβλητικό και ευρύχωρο κεντρικό bar, που πλαισιώνεται από ψηλά σκαμπό, σε έναν συνδυασμό έντονου πράσινου δέρματος και βελούδου. Στο βάθος, ένα κεντρικό common table, που έχει ως background φυτά αλλά και άπλετο φυσικό φως μέσα από τα νέα ανοίγματα προσφέρει ιδιωτικότητα σε όσους το επιθυμούν. Φυσικό φως διαχέεται και στο κέντρο του Theatro μέσα από δυο μεγάλα ημιδιαφανή παράθυρα, που εκτίονται από το δάπεδο έως την οροφή.

Credits:

DESIGN: MINAS KOSMIDIS [ARCHITECTURE IN CONCEPT]
PROJECT: «THEATRO» café – bar
PLACE: Κομοτηνή
AREA: 280 m2
COMPLETION TIME: Οκτώβριος 2018
LIGHTING DESIGN: MINAS KOSMIDIS [ARCHITECTURE IN CONCEPT]
PHOTOSHOOTING: IOANNA ROUFOPOULOU
ΕΠΙΠΛΑ: ENKA MOISIADIS
ΧΑΛΙΑ: MARTHA FESSA GRAMMENIDOU
ΥΦΑΣΜΑΤΑ – ΤΑΠΕΤΣΑΡΙΕΣ: RECENT

 

annygalinou@cozyhome.gr

Journalist, blogger, dreamer... Believe you can. And you're halfway there!