Home / Good Life  / Art & Culture  / Teodosio Sectio Aurea: Ένας ανατρεπτικός καλλιτέχνης!

Teodosio Sectio Aurea: Ένας ανατρεπτικός καλλιτέχνης!

Ένας από τους λίγους καλλιτέχνες παγκοσμίως, που δημιουργεί με την τεχνική του shadow art!

Aνατρεπτικός, πληθωρικός και άκρως ταλαντούχος. Λίγα μόνο από τα επίθετα που χαρακτηρίζουν την ξεχωριστή προσωπικότητα του καλλιτέχνη -και ανθρώπου- Teodosio Sectio Aurea. Αυτοδίδακτος στο shadow art, δίνει νέα πνοή σε κλασικά έργα σπουδαίων ζωγράφων, ενώ δηλώνει μεσολαβητής μεταξύ φαντασίας και πραγματικότητας. Ας τον γνωρίσουμε!

 

 

Πότε νιώσατε για πρώτη φορά ότι η τέχνη είναι το “καταφύγιό” σας; Ήταν κάτι που αγαπούσατε από μικρή ηλικία;

Η αγάπη μου για την τέχνη και η κλίση μου προς αυτήν άρχισε να φαίνεται ήδη από την παιδική μου ηλικία. Ωστόσο, σαν καλλιτέχνης “ξύπνησα” το 2013, στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης. Σε αυτή τη δύσκολη περίοδο έτυχε να βρω τη μικρή προσωπική αποστολή μου, τον λόγο για τον οποίο υπάρχω στον κόσμο, και αυτός ο λόγος είναι φυσικά η τέχνη! Βιώνοντας μία τόσο έντονη καλλιτεχνική αφύπνιση, ανακάλυψα μέσα μου μία τεράστια πηγή ενέργειας, που δεν εξαντλείται ποτέ και χαίρομαι πολύ γι’αυτό. So, in Art we trust!

 

 

Τι σημαίνει για εσάς τέχνη και τι πρωτοπορία;

Θα μπορούσα να παραλληλίσω την τέχνη με ένα ινδικό Mandala, αφού αποτελεί έναν τέλειο σχεδιασμό που συνδυάζει χρώματα, έκφραση, αγάπη, ξέσπασμα, τρέλα, τρόπο ζωής, εξέλιξη, επανάσταση, θυμό αλλά και μοναξιά. Ο κάθε ένας από εμάς βλέπει κάτι διαφορετικό σε αυτό το τέλειο Mandala, και συνεπώς το “χτίζει” με έναν δικό του τρόπο. Όπως έχει πει και ο μεγάλος Καζαντζάκης, “έχεις τα πινέλα, έχεις τα χρώματα, ζωγράφισε τον παράδεισο και μπες μέσα”.

 

 

 

Είστε αυτοδίδακτος στην τεχνική του shadow art. Τι ακριβώς είναι και πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε με το συγκεκριμένο αντικείμενο;

Το shadow art είναι ένα πολύ ιδιαίτερο είδος τέχνης, καθώς χρησιμοποιεί το φως ως εργαλείο για τη γέννηση μίας καλλιτεχνικής μορφής, μέσα από τη σκιά απλών αντικειμένων. Με πολλή εξάσκηση και αφοσίωση, έχω καταφέρει να δημιουργήσω πίνακες, γλυπτά, διακοσμητικά αντικείμενα και έργα φωτισμού. Είμαι ένας από τους λίγους καλλιτέχνες στον κόσμο που δημιουργεί με τη συγκεκριμένη τεχνική, και κάθε φορά που κατασκευάζω ένα έργο τέχνης προσπαθώ να δείξω την ελκυστική πλευρά της πραγματικότητας, αυτή δηλαδή που δε βλέπουμε με την πρώτη ματιά, αλλά είναι πάντα γύρω μας. Κάθε γλυπτό έχει και μία φιλοσοφική σύνδεση με τη σκιά του, όπως, λόγου χάρη, ένα κλαδί ελιάς Ανδαλουσίας που “ζωγραφίζει” επάνω στον τοίχο μία χορεύτρια φλαμένγκο. Πάντοτε μου άρεσε η αντίθεση φωτός-σκιάς και η πλάνη που μπορεί να δημιουργήσει στην αντίληψή μας το παιχνίδι με τις σκιές. Έτσι, αποφάσισα να το δοκιμάσω και το αποτέλεσμα ήταν άκρως εντυπωσιακό. Νομίζω το συνειδητοποίησα αρκετά έντονα όταν ολοκλήρωσα τη δημιουργία της Guernica με φως και σκιά. Ήταν ένα από τα πρώτα μου έργα, σίγουρα από τα πιο δύσκολα, αλλά και από τα πιο δυνατά.

 

Μέσα από την τέχνη της Σκιάς “αναβιώνετε” γνωστά αριστουργήματα σπουδαίων ζωγράφων όπως Ντα Βίντσι, Πικάσο κ.α. Ποιοι είναι οι καλλιτέχνες που έχουν επηρεάσει περισσότερο τα έργα σας;

Ίσως ο αγαπημένος μου καλλιτέχνης είναι ο μεγάλος Λεονάρντο Ντα Βίντσι, τον οποίο θεωρώ ως έναν “μανιακό” της τέχνης. Επίσης, έχω επηρεαστεί έντονα από άλλους σπουδαίους ζωγράφους όπως ο Νταλί, ο Πόλλοκ, ο Καντίνσκι και ο Βαν Γκογκ, αφού ο καθένας από αυτούς διαθέτει το δικό του στυλ και αποτυπώνει το προσωπικό του όραμα μέσα από τα έργα του.

 

 

 

Τι εννοείτε όταν δηλώνετε μεσολαβητής μεταξύ φαντασίας και πραγματικότητας;

Θεωρώ ότι κάθε καλλιτέχνης είναι μεσολαβητής, αφού συνομιλεί με την πραγματικότητα και την τέχνη, χτίζει μία γέφυρα μεταξύ τους και επικοινωνεί στο κοινό μία διαφορετική οπτική του κόσμου μας. Για να παραφράσω τα λόγια του Νίκολα Τέσλα, εκτελώ τον ρόλο του μεσολαβητή των ιδεών που προέρχονται από κάποια πηγή ενέργειας, όπως το σύμπαν.


Πρόσφατα παρουσιάσατε την ατομική έκθεσή σας “He[art] Touch” στο Ωνάσειο, με γλυπτά από ανακυκλώσιμα υλικά και θέμα την ανθρώπινη καρδιά. Τελικά η τέχνη “ακουμπά” σε πανανθρώπινες αξίες της ζωής και πώς μπορεί να επικοινωνήσει τα ανάλογα μηνύματα;

Η έκθεση “He[art] Touch” πήγε πάρα πολύ καλά, όχι μόνο επειδή έμεινα προσωπικά ευχαριστημένος από τις δημιουργίες μου, αλλά επειδή άρεσε πολύ και στον κόσμο που την επισκέφτηκε. Κάθε καρδιά προήλθε από μία διαφορετική ιδέα και υιοθέτησε ένα διαφορετικό στυλ κατά τη δημιουργία της. Η ομορφιά τους έγκειται στο ότι, ενώ κατασκευάστηκαν από υλικά που εκ πρώτης όψεως φαίνονται άχρηστα, όπως σύρματα, κομμάτια λαμαρίνας και ανταλλακτικά αυτοκινήτων, μέσα από την τέχνη απέκτησαν πνοή και ζωή και έτσι τους δόθηκε η ευκαιρία να μεταδώσουν ένα μήνυμα στον κόσμο. Συνεπώς, πιστεύω πραγματικά ότι η τέχνη συνδέεται με πανανθρώπινες αξίες, αφού κάθε έργο δίνει στο κοινό την ευκαιρία να προβληματιστεί πάνω σε αυτές, να εμπνευστεί, να ονειρευτεί, και να ελπίζει για κάτι καλύτερο.

 

 

Μοιραστείτε μαζί μας μερικά από τα επικείμενα σχέδιά σας. Τι ονειρεύεστε για το μέλλον;

Τα όνειρά μου για το μέλλον μπορούν να συνοψιστούν στα εξής: δημιουργία, δημιουργία, και πάλι δημιουργία! Ήδη προετοιμάζομαι πυρετωδώς για μία νέα σειρά εκθέσεων σε διάφορα νησιά της Ελλάδας, ενώ ταυτόχρονα ετοιμάζω μία έκθεση με σκιές στην Αθήνα, η οποία θα πραγματοποιηθεί στη διάρκεια του χειμώνα. Πέρα από αυτό, έχω ξεκινήσει να σχεδιάζω μία σειρά εκθέσεων σε χώρες του εξωτερικού, μαζί με ένα πολύ δυνατό project, το οποίο θα “παντρέψει” τη γλυπτική με την τέχνη του φωτισμού. Οπότε, stay tuned!

 

 

More info: www.teodosio.gr , info@teodosio.gr

mariamylona@cozyhome.gr

Οne quote, my point of view... “Let me live, love, and say it well in good sentences” Sylvia Plath