Home / Cozyhome  / Cozy Meets  / Studiovd.gr: Τα μυστικά της αρχιτεκτονικής φωτογραφίας

Studiovd.gr: Τα μυστικά της αρχιτεκτονικής φωτογραφίας

cozy meets studio vd
Οι Νίκος Βαβδινούδης και Χρήστος Δημητρίου “αιχμαλωτίζουν” στον φακό τους την ομορφιά της αρχιτεκτονικής.

Αποτελούν ένα από τα διασημότερα φωτογραφικά δίδυμα, με σημαντικές δουλειές σε Ελλάδα και εξωτερικό. Ο Νίκος Βαβδινούδης και ο Χρήστος Δημητρίου διατηρούν από το 1999 το studiovd.gr , με εξειδίκευση, κυρίως στο κομμάτι της αρχιτεκτονικής φωτογραφίας. Μας μιλούν για τα μυστικά της,  τη σημασία μιας άψογης συνεργασίας και φιλίας, που κρατάει χρόνια, καθώς και για τους μακροπρόθεσμους στόχους τους.

 

 

Η αρχιτεκτονική φωτογραφία αποτελεί έναν από τους βασικούς τομείς στους οποίους δραστηριοποιείστε ως φωτογραφικό studio. Ποια είναι τα βασικά γνωρίσματα που τη διαφοροποιούν από άλλα είδη και ποια προσόντα απαιτούνται από την πλευρά του φωτογράφου, για τη σωστή αποτύπωση ενός αρχιτεκτονικού έργου;

Η αρχιτεκτονική φωτογραφία είναι συνδυασμός αρκετών παραγόντων και όχι μια απλή καταγραφή ενός έργου. Είναι απαραίτητη η συνεργασία του αρχιτέκτονα με τον φωτογράφο, έτσι ώστε να συζητηθεί η πρόθεση και το όραμα του πρώτου. Ένα άλλο κομμάτι είναι η τεχνική κατάρτιση, η οποία μαζί με την σύνθεση του κάδρου και τη χρήση του φωτός που θα αναδείξει τις αρετές του έργου, ολοκληρώνουν μία άρτια αρχιτεκτονική φωτογραφία.   

 

 

Συνεργάζεστε με τα μεγαλύτερα ελληνικά αρχιτεκτονικά γραφεία. Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να προσαρμόζεστε στο εκάστοτε αρχιτεκτονικό στυλ, ώστε να βγει το ανάλογο αποτέλεσμα που απαιτείται;

Η εμπειρία στον συγκεκριμένο τομέα της φωτογραφίας, είναι το κλειδί που διευκολύνει την συνεργασία για έργα υψηλών απαιτήσεων, όπως επίσης και η αισθητική σύμπλευση με τους συνεργάτες μας.

 

cozy meets studio vd

PATSIOS architecture + construction THESSALONIKI

 

cozy meets studio vd

Minas Kosmidis – Architecture in Concept, CYPRUS

 

cozy meets studio vd

Skarlakidis Architecture Studio, HALKIDIKI

 

 Makridis associates architects, ATHENS

 

Πόσο σημαντικό είναι το κομμάτι της εξειδίκευσης για έναν φωτογράφο; Πώς επιλέξατε την αρχιτεκτονική φωτογραφία ως κομμάτι της δικής σας εξειδίκευσής;

Η εξειδίκευση στην αρχιτεκτονική μας επέλεξε. Από την αρχή της πορείας μας στην φωτογραφία ως βοηθοί, ασχοληθήκαμε εκτενώς με περιοδικά, ξενοδοχεία, βιομηχανίες. Στη δεκαετία του ’90, όταν η φωτογραφία γινόταν ακόμα με φιλμ, οι δεδομένοι περιορισμοί του μέσου ωθούσαν τον φωτογράφο στην εμβριθή κατανόηση των τεχνικών και του φωτισμού για το αρτιότερο δυνατό αποτέλεσμα. Η διαδικασία της φωτογράφισης από το στήσιμο και τον φωτισμό, μέχρι να πάρουμε τα slide στα χέρια μας ήταν άκρως γοητευτική.

Μεταξύ άλλων, καθώς η αρχιτεκτονική είναι πεδίο εφαρμογής τεχνολογιών αιχμής της τρέχουσας αισθητικής και της εναρμόνισης με την περιβαλλοντική φροντίδα, είναι συναρπαστικό που έχουμε τη δυνατότητα να παρακολουθούμε όλες αυτές τις εξελίξεις από κοντά, μέσω της φωτογραφίας.

 

 

Είστε δύο φωτογράφοι με κοινή πορεία αλλά και διαφορετική καλλιτεχνική ματιά. Πού έγκειται το μυστικό της επιτυχίας σας ως φωτογραφικό δίδυμο;

Η αμοιβαία εκτίμηση, όσο κλισέ κι αν ακούγεται, είναι η βάση της συνεργασίας μας στα 20 χρόνια που δουλεύουμε μαζί. Η εμπιστοσύνη στο επαγγελματικό κομμάτι και η φιλική σχέση στο ανθρώπινο, έδωσε στον καθένα μας τη δυνατότητα να αναπτύξει την προσωπική του πορεία στη φωτογραφία.

 

cozy meets studio vd

Andreas Petropoulos Architecture.Interior, ΚALAMATA

 

cozy meets studio vd

Karalasos operaday architects, SOFIA

 

cozy meets studio vd

Ubu plan, THESSALONIKI

 

Urban Soul project, PARIS

 

Στην Ελλάδα της κρίσης δίνεται αρκετός χώρος στις τέχνες, όπως η φωτογραφία; Με τη μακρόχρονη εμπειρία που διαθέτετε, τι συμβουλές θα δίνατε σε έναν νέο φωτογράφο, που κυνηγά” σήμερα το όνειρό του;

Ο άνθρωπος που έχει αποφασίσει, ορμώμενος από εσωτερικό κίνητρο, να γίνει φωτογράφος, θα γίνει φωτογράφος ανεξάρτητα από κρίσεις. Μιλώντας από προσωπική εμπειρία, η προσήλωσή στον στόχο πέρα από ωράρια και η εκπαιδευτική περίοδος σε επαγγελματικό περιβάλλον, προσφέρουν στον μέλλοντα φωτογράφο μια ισχυρή βάση ως ξεκίνημα. Πέρα από το αμιγώς φωτογραφικό κομμάτι, είναι απαραίτητο να διευρύνει τους ορίζοντες και τα ενδιαφέροντά του, σε τομείς όπως οι τέχνες, η τεχνολογία, η ιστορία, τα ταξίδια, καθώς όλα αυτά θα αποτυπωθούν τελικά στις φωτογραφίες του.

 

 

Έχετε αποσπάσει πολλές σημαντικές βραβεύσεις σε προσωπικό επίπεδο. Υπάρχει κάποια διάκριση που ξεχωρίζετε και αν ναι, γιατί; Που στοχεύετε στο άμεσο μέλλον ως

φωτογραφικό δίδυμο;

Οι βραβεύσεις είναι ευπρόσδεκτες, καθώς αντανακλούν την αποδοχή του κοινού και των ειδικών, είναι η ανταπόδοση στον κόπο και την ενέργεια που “επενδύθηκε” σ’ αυτές τις φωτογραφικές δουλειές.

Στόχος μας είναι να διατηρήσουμε την υψηλή ποιότητα των φωτογραφικών υπηρεσιών που προσφέρουμε, και σε πρακτικό επίπεδο, ευελπιστούμε ότι η ανανέωση της ιστοσελίδας μας θα συνοδευτεί με μία έκθεση πάνω στην επαγγελματική και προσωπική πορεία μας.

 

cozy meets studio vd

Aspasia Taka Architects, HALKIDIKI

 

cozy meets studio vd

Ark4lab of architecture, THESSALONIKI

 

cozy meets studio vd

Bogdanos Architecture, ALBANIA 

 

Schema 4 architects, ATHENS

 

 

Ανακαλύψτε τη δουλειά τους στο  www.studiovd.gr

Fb: studiovd.gr

mariamylona@cozyhome.gr

Οne quote, my point of view... “Let me live, love, and say it well in good sentences” Sylvia Plath