Home / Lifestyle  / Στρατής Ταυλαρίδης: Η Τέχνη της χαρτοκοπτικής

Στρατής Ταυλαρίδης: Η Τέχνη της χαρτοκοπτικής

stratis tavlaridis cozyvibe made in greece
Συνομιλήσαμε με τον ανερχόμενο, νεαρό εικαστικό, ο οποίος μας μύησε στον μαγικό κόσμο του paper-cut!

Νέος, ταλαντούχος, με μια δική του, μοναδική φιλοσοφία περί Τέχνης, η οποία ξεφεύγει από τετριμμένα κλισέ, ο Στρατής Ταυλαρίδης βρίσκεται στην πιο δημιουργική φάση της καριέρας του. Ατομικές εκθέσεις και πολλές συμμετοχές σε ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό κοσμούν ήδη το βιογραφικό του, με τον ίδιο να μην επαναπαύεται ποτέ και να αναζητά συνεχώς το επόμενο πρότζεκτ που θα εξελίξει το ταλέντο και το καλλιτεχνικό έργο του. Ο νεαρός Θεσσαλονικιός εικαστικός -και μόνιμος κάτοικος Αθηνών πλέον- βρίσκεται εν μέσω προετοιμασίας της επόμενης solo έκθεσής του στην γκαλερί CAN στο Κολωνάκι και μίλησε στο www.cozyvibe.gr για τον πολύ ενδιαφέροντα κλάδο με τον οποίο ασχολείται, το paper-cut, την επιτυχημένη πορεία του -παρά την ελληνική οικονομική κρίση-, τις πηγές έμπνευσής τους και τα σχέδιά του για το μέλλον. Το μέλλον σίγουρα προμηνύεται λαμπρό!

stratis tavlaridis cozyvibe made in greece

Τι κάνεις αυτήν την περίοδο;

Βρίσκομαι σε μια πολύ δημιουργική φάση έχοντας μόλις ξεκινήσει ένα νέο κύκλο δουλειάς που αναπτύσσεται γύρω από το μεταναστευτικό. Φυσικά το έργο κρατάει το ύφος και τα χαρακτηριστικά του με έντονα τα στοιχεία των διακοσμητικών μοτίβων, της επανάληψης και της χειρωναξίας αλλά ολοκληρώνεται μέσα από μία ευρύτερη θεματική που έχει αναφορές σε σκηνές και γεγονότα της καθημερινότητας.

Εδώ και λίγους μήνες το εργαστήριο που δουλεύω βρίσκεται στο ΡΟΜΑΝΤΣΟ ακριβώς δίπλα από την Ομόνοια. Ο παλμός σε αυτήν τη γειτονιά είναι δυνατός και η ατμόσφαιρα είναι ετερογενής, πολυπολιτισμική. Καθημερινά από εδώ περνάνε εκατοντάδες άνθρωποι που έχουν βρεθεί ή εγκλωβιστεί στην Ελλάδα και η Αθήνα είναι για εκείνους η πύλη σε μία καλύτερη ζωή. Είναι δύσκολο να βήσει κανείς από το μυαλό του την ενέργεια που συναντά σε αυτά τα βλέμματα. Διασχίζω καθημερινά το δρόμο για να φτάσω στο εργαστήριο και αυτή η ενέργεια που εισπράττω τη βλέπω ασυναίσθητα να μεταβολίζεται και στο έργο μου. Προσπαθώ να δουλεύω στο στούντιο καθημερινά και όσο το δυνατόν περισσότερες ώρες και όσο λείπω από τον χώρο ανυπομονώ να ξαναγυρίσω.

stratis tavlaridis cozyvibe made in greece stratis tavlaridis cozyvibe made in greece

Ασχολείσαι με έναν ιδιαίτερο κλάδο των εικαστικών. Τι σε εμπνέει σε αυτό;

Η σχέση μου με το χαρτί και συγκεκριμένα το paper cut ξεκινάει το 2010. Το χαρτί σαν υλικό μου προσφέρει τρομερή ευελιξία και μου δίνει τη δυνατότητα να εξελίσσω και να μεταλλάσσω την τεχνική μου συνεχώς. Όλα μου τα έργα είναι φτιαγμένα στο χέρι με ιαπωνικά χαρτιά λίγων γραμμάριων τα οποία κόβω με χειρουργικό νυστέρι. Η έμπνευση μου ξεκινάει από την καθημερινότητα και την ίδια τη διαδικασία, την απόλυτη συγκέντρωση που χρειάζεται, την τάξη, την οργάνωση, την αρμονία, ακόμη και το χρόνο που απαιτείται (αρκετές εργατοώρες) για να ολοκληρωθεί το κάθε διάτρητο έργο.

Βρίσκεσαι σε μια ανοδική πορεία, όσον αφορά την καριέρα σου. Τι είναι αυτό που σε δυσκόλεψε περισσότερο μέχρι να φτάσεις στο σημείο που είσαι τώρα;

Αισθάνομαι τυχερός και είμαι πολύ ευχαριστημένος για όσα έχω καταφέρει μέχρι τώρα. Από τον Σεπτέμβριο του 2016 δείχνω τη δουλειά μου στη γκαλερί CAN (www.cangallery.com) και μέσα στην επόμενη χρονιά θα έχουμε και την ατομική μου έκθεση που θα είναι μια ευκαιρία να δείξω μικρά και μεγάλης κλίμακας έργα από τη νέα σειρά. Φυσικά και η συγκυρία την οποία βιώνουμε είναι αρκετά δύσκολη, ως νέος όμως και ως δημιουργός νιώθω ότι οφείλω να είμαι αισιόδοξος και να κοιτάζω το μέλλον θετικά. Μπορεί η οικονομία, ο πολιτισμός ακόμη και οι ανθρώπινες αξίες σήμερα να βρίσκονται σε κρίση, αισθάνομαι όμως ευτυχισμένος που ακόμη και στις πιο δύσκολες περιόδους της ζωής μου είχα την τύχη να γυρίζω το βλέμμα μου στην τέχνη ως διέξοδο αλλά και ως θεραπεία. Έχω πάντοτε στο μυαλό μου τους στοίχους του Κ. Π. Καβάφη

Κι αν δεν μπορείς να κάμεις την ζωή σου όπως την θέλεις,

τούτο προσπάθησε τουλάχιστον

όσο μπορείς: μην την εξευτελίζεις

μες στην πολλή συνάφεια του κόσμου,

μες στες πολλές κινήσεις κι ομιλίες.

(1933)

stratis tavlaridis cozyvibe made in greece stratis tavlaridis cozyvibe made in greece

Πού μεγάλωσες και τι σε παρακίνησε να ακολουθήσεις το δρόμο της Τέχνης; 

Μεγάλωσα σε ένα χωριό της ανατολικής Θεσσαλονίκης, τα Νέα Μάλγαρα. Εκεί όταν τελείωνα το δημοτικό σχολεία συνάντησα το δάσκαλο μου, ο οποίος αντιλήφθηκε τις μαθησιακές μου δυσκολίες και ουσιαστικά με απάλλαξε από τα καθήκοντα ενός τυπικού μαθητή παρακινώντας με να δουλέψω σε έναν τομέα που αισθανόμουν πιο άνετα, τη ζωγραφική. Αυτό τόνωσε την αυτοπεποίθηση μου και μου έδωσε ξαφνικά έναν σημαντικό ρόλο μέσα στον “μικρόκοσμο” της τάξης.

Η έμπνευση και η καθοδήγηση από εκπαιδευτικούς που έτυχε να γνωρίσω συνεχίστηκε και στην εφηβική μου ηλικία. Το Τεχνικό Λύκειο Γραφιστικών Εφαρμογών το οποίο παρακολούθησα στη συνέχεια υπήρξε για εμένα ένας παράδεισος δημιουργικότητας. Εκεί μία σπουδαία ομάδα από καθηγητές με παρακίνησε να μην σταματήσω να κάνω αυτό που με εκφράζει υποδεικνύοντάς μου ουσιαστικά το δρόμο για τη Σχολή Καλών Τεχνών. Σε αυτήν την αναζήτηση βέβαια είχα την τύχη να έχω πάντα πλάι μου τους γονείς μου οι οποίοι με στήριζαν σε κάθε μου επιλογή.

stratis tavlaridis cozyvibe made in greece stratis tavlaridis cozyvibe made in greece

Στη σχολή ήταν αυτό που φανταζόσουν; Τι διαφορετικό αντιμετώπισες;

Το 2008 πέρασα στη Σχολή Καλών Τεχνών της Θεσσαλονίκης. Εκεί ήρθα σε επαφή με ένα απαρχαιωμένο σύστημα εισαγωγής και στη συνέχεια με ένα πρόγραμμα σπουδών που δεν με ικανοποιούσε. Θα ήθελα να δω τις σχολές να εμπλουτίζουν το πρόγραμμά τους με νέα πιο σύγχρονα μαθήματα και νέους ανθρώπους με γνώσεις και όρεξη για πειραματισμό. Σε όλα αυτά τα χρόνια σπουδών φυσικά υπήρξαν και οι φωτεινές εξαιρέσεις που μπορούν να εμπνεύσουν, αρκεί να τους εντοπίσεις. Ουσιαστικά μόνοι μας ανακαλύπτουμε και τους δασκάλους μας.

Στην ουσία θα ήταν ίσως πιο σωστό να πω πως δάσκαλοι στην τέχνη μου σταθήκαν κυρίως καλλιτέχνες εκτός σχολής. Ο Νίκος Αλεξίου π.χ. που είχα την χαρά και τύχη να συναντήσω για λίγο αλλά που το καλλιτεχνικό του βλέμμα και βάρος άσκησε τεράστια επιρροή επάνω μου και η Ελένη Γιαννιώτη η οποία με τον τρόπο της κι εκείνη διαμόρφωσε σε ένα βαθμό τη σκέψη μου. Οπότε μπορεί τα χρόνια της φοίτησης μου στη Σχολή Καλών Τεχνών να μην ήταν τα πιο καθοριστικά αλλά ευτυχώς ήταν συνυφασμένα με την φοιτητική ζωή στη Θεσσαλονίκη, κάτι που τα έκανε υπέροχα!

Υπάρχει η άποψη ότι πολλοί καλλιτέχνες λειτουργούν και χωρίς έμπνευση, αντιμετωπίζοντας το έργο τους ως “απλή δουλειά”. Συμφωνείς; Κι αν όχι τι λειτουργεί ως έμπνευση για σένα; 

Η έμπνευση είναι αναγκαία για μια στιγμή – εκείνη της σύλληψης μιας ιδέας. Τη στιγμή εκείνη δεν υπάρχουν κανόνες, ούτε όρια, ούτε περιορισμοί. Όλα είναι δυνατά και όλες οι ιδέες είναι ελεύθερες. Στη συνέχεια, ο κάθε καλλιτέχνης καλείται να διαχειριστεί τις ιδέες με τους δικούς του ρυθμούς και να τις θέσει προς υλοποίηση. Δεν μπορείς πάντα να έχεις έμπνευση. Ούτε να περιμένεις να σου έρθει η έμπνευση. Υπάρχουν και στιγμές που απλά μπαίνεις στο στούντιο και ξεκινάς να δουλεύεις. Αυτές είναι στιγμές επώασης. Στιγμές που ουσιαστικά σκέψεις και εικόνες φιλτράρονται και οδηγούν σε άλλες ιδέες που συνιστούν την “πρώτη ύλη” για την έμπνευση. Τότε είναι που πρέπει να στρωθείς και να δεις πως θα τις μετουσιώσεις σε έργο.

stratis tavlaridis cozyvibe made in greece

Έχεις σκεφτεί να δοκιμάσεις την τύχη σου στο εξωτερικό; Ως νέος καλλιτέχνης στην Ελλάδα της κρίσης, κατά πόσο είναι εύκολο να εδραιωθεί κανείς ως επαγγελματίας και να βασίζεται οικονομικά μόνο στο έργο του; 

 Δεν ξέρω κανέναν νέο καλλιτέχνη στην Ελλάδα που να βιοπορίζεται αποκλειστικά και μόνο από τις πωλήσεις έργων του. Όλοι μας παράλληλα με το εικαστικό μας έργο ασχολούμαστε και με τη διδασκαλία, τη συντήρηση, ή δεκάδες άλλα επαγγέλματα παρεμφερή ή όχι των σπουδών μας. Όλο αυτό φυσικά χρειάζεται τρομερή οργάνωση, προγραμματισμό και συνέπεια. Μετά από ένα οκτάωρο “φυσιολογικής” δουλειάς καλούμαστε να κάνουμε “αποσυμπίεση” και να μπούμε στο στούντιο για να δουλέψουμε το εικαστικό μας πλέον έργο. Αυτό είναι μία δύσκολη αλλά απαραίτητη συνθήκη. Παράλληλα είναι και μία συνθήκη όμως που μας δίνει τη δυνατότητα να παραμένουμε “φυσιολογικοί”. 

Έχω σκεφτεί να ζήσω και σε κάποια άλλη χώρα αλλά δεν θα ήθελα να βρεθώ εκεί ως διωγμένος από την οικονομική κρίση. Επειδή δεν υπάρχουν χρήματα στην Ελλάδα, δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει και “υλικό” για να δημιουργήσει κανείς σε αυτόν εδώ τον τόπο. Η Αθήνα όπου ζω μπορεί να μοιάζει ότι καταρρέει αλλά την ίδια στιγμή διατηρεί έναν παλμό που την κάνει ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα.

stratis tavlaridis cozyvibe made in greece

Ποιους Έλληνες ή ξένους εικαστικούς θαυμάζεις 

Θαυμάζω την πίστη των καλλιτεχνών. Όσους πέρασαν μια ζωή αφιερωμένη στο έργο τους, σχεδόν σαν κοσμοκαλόγεροι. Η ζωή και το έργο ενός καλλιτέχνη πρέπει να είναι αδιάσπαστα. Έτσι γεννιούνται τα διαχρονικά έργα, όπως του Γιάννη Κουνέλλη, της Χρύσας, του Νίκου Αλέξιου. Άνθρωποι με μεγάλη πιστή στο έργο τους.

Τι ετοιμάζεις αυτήν την περίοδο; 

Υπάρχει μια σειρά προγραμματισμένων ομαδικών εκθέσεων για το 2017 και το 2018 στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και το Βελιγράδι. Παράλληλα δουλεύω την ατομική μου έκθεση που θα παρουσιαστεί τον Μάιο στη γκαλερί CAN της Χριστίνας Ανδρουλιδάκη στο Κολωνάκι.

stratis tavlaridis cozyvibe made in greece

INFO: Πληροφορίες σχετικά με το έργο και τις εκθέσεις του Στρατή Ταυλαρίδη μπορείτε να βρείτε στο www.stratistavlaridis.com.

[email protected]

Your Premium Lifestyle Digital Destination! Do you feel the VIBE?