Home / Cozyhome  / Architecture  / PREVERE CAFE-BAR: Natural symphony

PREVERE CAFE-BAR: Natural symphony

Το αρχιτεκτονικό δίδυμο G2lab, Γιάννης και Γιώργος Ευθυμιάδης, ανέλαβαν τον ανασχεδιασμό του café-bar “Prevere”, στο παραλιακό μέτωπο της Πρέβεζας, δημιουργώντας έναν χώρο μοναδικής αισθητικής.

 

Το café-bar “Prevere”, το οποίο διακρίθηκε με silver award στα Commercial Interior Awards 2019, αποτελεί τμήμα ενός διώροφου νεοκλασικού κτιρίου, έκτασης 555μ². Ο ανασχεδιασμός του είχε ως βασικό στόχο τη δημιουργία ενός σύγχρονου και ταυτόχρονα οικείου χώρου.

 

 

Η αρχιτεκτονική του σύνθεση στηρίχθηκε στη νέα διαμόρφωση του χώρου, με μικρές αλλά σημαντικές παρεμβάσεις. Έχοντας ως κεντρική ιδέα τη δημιουργία δύο διακριτών “πυρήνων”, με συνέχεια στον εσωτερικό και στον εξωτερικό χώρο, καθώς και την εναλλαγή διαφορετικών επιπέδων, δημιουργήθηκαν νέες “ζώνες”.

 

 

 

Ως πρώτος “πυρήνας” αξιοποιήθηκε το υπάρχον κυκλικό bar, το οποίο μοιράζεται τόσο στον εσωτερικό όσο και στον εξωτερικό χώρο. Επενδύθηκε με ψάθα και κατακόρυφα ξύλινα στοιχεία, τα οποία τονίζουν την καμπυλότητά του, ενώ για τον πάγκο του επιλέχθηκε η χρήση ξύλου. Από την άλλη, για τη δημιουργία του δεύτερου “πυρήνα” κατασκευάστηκε ένα νέο bar, ακολουθώντας την ίδια συνθετική ιδέα συνέχισης του έξω και μέσα χώρου, με το εξωτερικό bar να “υψώνεται”, με τη δημιουργία παταριού.

 

Η πλάτη του επενδύθηκε και αυτή με ταπετσαρία όψης ψάθας, λειτουργώντας ως συνδετικό στοιχείο των δύο χώρων, όπως και τα κάθετα στοιχεία, που επιλέχθηκαν και στα δύο bar. Η ίδια ταπετσαρία επεκτείνεται και στο υπόλοιπο τμήμα του τοίχου, αποτελώντας το φόντο για το λογότυπο του καταστήματος. Στο εσωτερικό τμήμα του νέου bar, το οποίο επίσης τοποθετήθηκε σε ανυψωμένο πατάρι, πραγματοποιείται η παρασκευή του καφέ, ενώ ακριβώς δίπλα δημιουργήθηκε χώρος ανοιχτής κουζίνας, ορατής από σχεδόν όλο το τμήμα του καθιστικού, προσδίδοντας οικειότητα αλλά και εξωστρέφεια.

 

 

 

Ο χώρος του dj παρέμεινε στην υπάρχουσα ημικυκλική κατασκευή, η οποία έχει επενδυθεί ομοίως με ψάθα και κάθετα ξύλινα στοιχεία, ως συνέχεια του κυκλικού bar. Ένα επιπλέον πατάρι δημιουργήθηκε στον εσωτερικό χώρο, με τη μορφή υπερυψωμένου καθιστικού, με ένα vintage πανέλο στο φόντο και μεγάλους καναπέδες, που προσδίδουν στον χώρο μια πιο lounge διάθεση.

 

 

Η είσοδος στο κέντρο του χώρου σηματοδοτείται με τα πλεγμένα σχοινιά στην οροφή, τονίζοντας έτσι τον κατά μήκος άξονα, που οδηγεί στο εσωτερικό του μαγαζιού. Το 1ο πατάρι, σε άμεση επαφή με τον δημόσιο χώρο, οριοθετεί την lounge area, ενώ ο χώρος του 2ου παταριού οδηγεί στα bar. Αναπόσπαστο κομμάτι της αρχιτεκτονικής σύνθεσης αποτελούν τα υλικά που επιλέχθηκαν, δημιουργώντας μια παλέτα με βασικά χαρακτηριστικά τις φυσικές υφές, όπως το ξύλο, το σχοινί και την ψάθα, παραπέμποντας στο ελληνικό μεσογειακό τοπίο. Τα παραπάνω υλικά συνδυάστηκαν με τέτοιον τρόπο, ώστε να δημιουργηθεί ένας χώρος υψηλής αισθητικής, με boheme αναφορές, πλήρως εναρμονισμένος με το γύρω παραλιακό, αστικό τοπίο.

 

 

 

Τα γήινα ουδέτερα χρώματα και οι φυσικές υφές των υλικών έρχονται σε αρμονική αντίθεση με τους έντονους χρωματικούς τόνους σε συγκεκριμένα σημεία του μαγαζιού, με κυρίαρχο το πράσινο χρώμα (νέο bar, καναπέδες, καρέκλες), προσδίδοντας έτσι ζωντάνια αλλά και ισορροπία στη γενική αίσθηση του χώρου.

 

Οι κατάλληλες επιλογές φωτισμού συμπληρώνουν και ολοκληρώνουν τη σχεδιαστική πρόταση, με κυρίαρχο στοιχείο τα πλεχτά καλάθια που κρεμάστηκαν στις οροφές, τα οποία σε συνδυασμό με τα σκοινιά αλλά και την κατάλληλη χρήση του κρυφού φωτισμού, οδηγούν σε ένα ιδιαίτερο “παιχνίδι” αντανακλάσεων. Βασική παρέμβαση για την ενίσχυση του φυσικού φωτισμού στο εσωτερικό, αποτέλεσε η αξιοποίηση του κυκλικού ανοίγματος, που υπήρχε στην οροφή, επιτρέποντας στο φυσικό φως να περνάει μέσα από τα παράθυρα του δευτέρου ορόφου. Τα κρεμαστά φωτιστικά που τοποθετήθηκαν και θυμίζουν μουσικά κύμβαλα, σηματοδοτούν το άνοιγμα και αποτελούν μια ξεχωριστή διακοσμητική πινελιά.

 

 

Τέλος, οι υπάρχουσες εξωτερικές οροφές (μεταλλικές πέργκολες) επενδύθηκαν περιμετρικά με διάτρητη λαμαρίνα γεωμετρικών μοτίβων, δημιουργώντας ένα ενιαίο εσωτερικό και εξωτερικό μέτωπο, που αποτελεί τόσο αισθητικό όσο και λειτουργικό στοιχείο της σύνθεσης. Η επιλογή αυτή, μαζί με τους δύο “πυρήνες” των bar, την εναλλαγή των διαφορετικών επιπέδων αλλά και των συνολικών στοιχείων του σχεδιασμού, δημιουργεί την επιθυμητή πολυπλοκότητα αλλά και αρμονία, για έναν ανανεωμένο χώρο με ξεχωριστή δυναμική!

 

Φωτογράφος : Δημήτρης Σπύρου

 

 

Credits

Μελέτη – Επίβλεψη: G2lab Γιάννης & Γιώργος Ευθυμιάδης

Σχεδιασμός εταιρικής ταυτότητας: iframe communication design

 

 

“PREVERE” CAFÉ-BAR

Βενιζέλου Ελευθέριου & Μπάλκου Β.,Πρέβεζα

Τ. 2682 023567

www.g2lab.gr

 

 

mariamylona@cozyhome.gr

Οne quote, my point of view... “Let me live, love, and say it well in good sentences” Sylvia Plath