Home / Cozyhome  / Architecture  / Pacai Hotel: Rock the Baroque!

Pacai Hotel: Rock the Baroque!

Έχοντας ως τοποθεσία του την καρδιά της Παλιάς Πόλης στην πρωτεύουσα της Λιθουανίας, το Pacai Hotel είναι ένα επιβλητικό κτίριο, που διαχέει απρόκλητα μια έντονη ιστορικότητα, αφήνοντας το μεγαλοπρεπές του στίγμα στην ευρύτερη περιοχή.

Κατασκευασμένο στον 15ο αιώνα, το κτίριο που σήμερα στεγάζει το αρχιτεκτονικό αριστούργημα Hotel Pacai, είναι διάσημο ως η πιο μεγαλοπρεπής έπαυλη κατά την περίοδο του Μεγάλου Δουκάτου της Λιθουανίας και έχει “βιώσει” προεκτάσεις, αναδομήσεις και ανακαινίσεις μέσα στη μακραίωνη ιστορία του.


Το εμβληματικό κτίριο που προϋπήρχε του ξενοδοχείου, αναγεννήθηκε χάρη στην οργανωμένη προσπάθεια μίας παθιασμένης ομάδας από αρχιτέκτονες και designers, αντικατοπτρίζοντας σήμερα την baroque μεγαλοπρέπεια του 17ου αιώνα με ένα ευρηματικό contemporary twist.

Με τη βοήθεια ενός λεπτομερούς αρχιτεκτονικού σχεδίου, που έλαβε υπόψιν του την μακραίωνη ιστορία του, αναδημιουργήθηκαν μερικές από τις πρωτότυπες baroque λεπτομέρειες του κτιρίου, ανάμεσα στις οποίες και η κατασκευασμένη εκ νέου ψηλοτάβανη οροφή.


O επικεφαλής αρχιτέκτονας του Forma Studio -που ανέλαβε το project- Saulius Mikštas, όχι μόνο σέβεται το παρελθόν της αγαπημένης του πόλης, αλλά παίζει και έναν κυρίαρχο ρόλο στο μέλλον της, μέσω του έργου που επιτελεί στη συντήρηση και προστασία ιστορικών κτιρίων.

Το Hotel Pacai είναι ένα εξαίρετο δείγμα της δουλειάς του. Μία ανακαίνιση διάρκειας 5 ετών, κατά την οποία αποκατέστησε μία έπαυλη του 17ου αιώνα, μετατρέποντάς την σε ένα design hotel του 21ου αιώνα.

Το νέο τμήμα του ξενοδοχείου, δημιουργήθηκε ώστε να λειτουργεί ως “υπόβαθρο” στην πρώην έπαυλη. Τα κεντρικά στοιχεία του ξενοδοχείου ξεχωρίζουν για την κλασική τους αγνότητα και την κομψότητά τους μέσα από τα υλικά και τις λεπτομέρειες.


Με την πλειοψηφία των χώρων της έπαυλης να χρονολογούνται σε παλιότερες δεκαετίες, ο στόχος των σχεδιαστών ήταν να διατηρήσουν την ιστορία εμφανή με έναν ευθύ τρόπο, εμπλουτίζοντάς την με στοιχεία του contemporary design, ώστε να δημιουργηθεί ένα σύγχρονο minimal και ταυτόχρονα elegant αποτέλεσμα.

Κατά τη διάρκεια της ανακαίνισης χρησιμοποιήθηκαν παραδοσιακά υλικά, όπως πηλός, πέτρα, κασσίτερος ακόμη και άχυρο, τα οποία συνταιριάστηκαν μοναδικά με το τούβλο, το δέρμα, τα σύγχρονα μεταλλικά στοιχεία και το ψυχρό αλλά επιβλητικό μάρμαρο.


Πλούσια ιστορικά στοιχεία μπλέχτηκαν αριστοτεχνικά με το σύγχρονο design, με βαθείς χρωματικούς τόνους και elegant υλικά, που απογειώνουν το στυλ της αρχικής δομής του κτιρίου και συμπληρώνουν το αίσθημα χαλάρωσης, όπως αρμόζει σε ένα σύγχρονο ξενοδοχείο και μέλος της παγκόσμιας αλυσίδας των Design Hotels.

Επιζητώντας μία cozy και καλλιτεχνική ατμόσφαιρα, η ομάδα των designers επέλεξε βαθείς τόνους στους δημόσιους χώρους και έργα τέχνης με σκούρες ταπετσαρίες στα δωμάτια.


Τα 104 rooms & suites, τα εστιατόρια, το bar και τα 4 meeting rooms τιμούν την πλούσια ιστορία της Λιθουανίας και την κουλτούρα της Βαλτικής, κλίνοντας παράλληλα σε μία κατεύθυνση πιο ζωντανή, φρέσκια και έντονη.

Γύψινα διακοσμητικά, κίονες και αναπαλαιωμένοι τοίχοι συνδυάστηκαν με minimal επίπλωση και αποχρώσεις του γκρι, του λευκού και του μαύρου, ακόμη και με προσθήκες του έντονου πράσινου ή του καρό.


Όλες οι υπάρχουσες τοιχογραφίες και οι μοναδικές υφές στους τοίχους διατηρήθηκαν και τονίστηκαν μέσω του φωτισμού και των custom made σύγχρονων φωτιστικών. Λευκό, μαύρο, καφέ, αλλά και πράσινο μάρμαρο χρησιμοποιήθηκαν στα πολυτελή μπάνια του ξενοδοχείου, ενώ open bathtubs χάρισαν τη ζητούμενη σύγχρονη αισθητική ενός urban loft. Νέες προσθήκες, όπως η εσωτερική αυλή του ξενοδοχείου, αναμειγνύονται απρόσκοπτα μέσα στο υπάρχον κτίριο και συνδυάζονται μαγικά με τα ευήλια και υπερμεγέθη πορτοπαράθυρα του ψηλοτάβανου κτιρίου.


Η αυλή του ξενοδοχείου κεντρίζει την περιέργεια και αναδύει μία baroque ατμόσφαιρα, από τα ιστορικά κτίρια της πόλης που το περιβάλλουν, ενώ από τα περισσότερα τμήματα του Pacai Hotel προσφέρεται πανοραμική θέα στην Παλιά Πόλη, που ενισχύει την αίσθηση μίας άλλης εποχής.


Το design του Hotel Pacai στη Λιθουανία είναι η σύνθεση πολλαπλών δημιουργικών οραμάτων σε ένα ιστορικό κτίριο, που εξυμνεί την παράδοση της περιοχής αλλά και τη σύγχρονη μοναδικότητα της λιθουανικής και βαλτικής κουλτούρας.


www.hotelpacai.com

annygalinou@cozyhome.gr

Journalist, blogger, dreamer... Believe you can. And you're halfway there!