Home / Cozyhome  / Cozy Meets  / Jaime Hayón: Όταν η δημιουργικότητα δε γνωρίζει όρια

Jaime Hayón: Όταν η δημιουργικότητα δε γνωρίζει όρια

O Ισπανός Jaime Hayón ανήκει σε εκείνη την κατηγορία σχεδιαστών, που δε γίνεται να τους αποδοθεί μία μόνο ιδιότητα, καθώς καταφέρνουν να “γκρεμίζουν” τα όρια ανάμεσα στο design, τη διακόσμηση και την τέχνη.Γεννημένος το 1974 στη Μαδρίτη, σπούδασε βιομηχανικό σχεδιασμό στη γενέτειρά του αλλά και στο Παρίσι.

 

Σαν έφηβος, αγαπούσε την graffiti κουλτούρα και τέχνη, η ιδιαιτερότητα της οποίας αποτυπώθηκε αργότερα στα περισσότερα έργα του. Αμέσως μετά τις σπουδές του εργάστηκε στην εταιρεία Fabrica, το ιταλικό κέντρο ερευνών της Benetton αναφορικά με το design και την επικοινωνία, από το 1997 έως και το 2003, στο πλάι του θρυλικού image maker Oliviero Toscani. Δημιούργησε το δικό του studio to 2000 και από το 2003 αφιερώθηκε αποκλειστικά στα προσωπικά projects του, σχεδιάζοντας αρχικά κεραμικά διακοσμητικά και έπιπλα, ενώ αργότερα ασχολήθηκε πιο ενεργά με το interior design και τη δημιουργία installations.

 

 

Το έμφυτο δημιουργικό ταλέντο του τον οδήγησε σε πολλά και διαφορετικά κομμάτια του design, όπως τον σχεδιασμό επίπλων, φωτιστικών και διακοσμητικών αξεσουάρ, για λογαριασμό σημαντικών εταιρειών όπως Magis, Established and Sons, Bisazza, B.D. Barcelona, Se London, Bernhardt Design, Ceccotti, Moooi , Swarovski, Baccarat, The Rug Company κ.α.

 

Το έμφυτο δημιουργικό ταλέντο του τον οδήγησε σε πολλά και διαφορετικά κομμάτια του design, όπως τον σχεδιασμό επίπλων, φωτιστικών και διακοσμητικών αξεσουάρ, για λογαριασμό σημαντικών εταιρειών όπως Magis, Established and Sons, Bisazza, B.D. Barcelona, Se London, Bernhardt Design, Ceccotti, Moooi , Swarovski, Baccarat, The Rug Company κ.α.

 

 

To 2013 σχεδίασε την πρώτη του συλλογή με ρολόγια για το ελβετικό brand OROLOG, ενώ έχει επιμεληθεί μέχρι σήμερα το interior design μεγάλων ξενοδοχείων και εστιατορίων, με τη δουλειά του να παρελαύνει στις διασημότερες art & design εκδόσεις ανά τον κόσμο, όπως το αμερικανικό περιοδικό “Time”, το οποίο τον συμπεριέλαβε στους 100 σημαντικότερους σύγχρονους δημιουργούς αλλά και το “Wallpaper” στους πιο επιδραστικούς designers παγκοσμίως.

 

 

Έχει λάβει αναρίθμητα βραβεία (“Best Installation” by Icon Magazine, “Breakthrough Creator” by Wallpaper Magazine, Elle Deco International Award 2006 & 2012, Elle Deco Germany: “Best International Designer” 2008,MAISON OBJET DESIGNER OF THE YEAR 2010 κ.α).

 

 

 

Οι δημιουργίες του παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά στο ευρύ κοινό, μέσα από την έκθεση “Mediterranean Digital Baroque” στην David Gill Gallery του Λονδίνου, την οποία ακολούθησε μια σειρά από διεθνείς εκθέσεις στις διασημότερες galleries και μουσεία όπως Vivid Gallery, Mak Vienna, Groninger Museum, Aram Gallery, London’s Design Museum, Mudac museum, Walker art center, Centre Pompidou, Basel Art Fair κ.α. , με κάποια από τα έργα του να κατέχουν μια θέση στις μόνιμες συλλογές τους.

 

 

O Hayon, ο οποίος διατηρεί γραφεία σε Ιταλία, Ισπανία και Ιαπωνία, αναζητά συνεχώς νέες εικόνες και αισθητικές προκλήσεις, που εμπλουτίζουν τον δημιουργικό του οίστρο και διευρύνουν την γκάμα των έργων του. Έχει δηλώσει πως για εκείνον το design είναι κάτι που πρέπει να έχει διάρκεια καθώς και κάτι να πει, βελτιώνοντας την ποιότητα της καθημερινότητάς μας. Θεωρεί, πως εκτός από τη λειτουργικότητά του, σημαντικό ρόλο παίζουν τα αισθήματα που αυτό εγείρει. Χαρακτηριστικά έχει πει, πως δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο, από έναν καναπέ πλάι στο τζάκι, μία χειμωνιάτικη βραδιά, με tapas, ένα ποτήρι κρασί και καλούς φίλους…

 

 

I take projects for the challenge. There’s nothing better than something you haven’t done before.”

Jaime Hayón

 

www.hayonstudio.com

mariamylona@cozyhome.gr

Οne quote, my point of view... “Let me live, love, and say it well in good sentences” Sylvia Plath