Home / Good Life  / Art & Culture  / H Gülsün Karamustafa στη Nitra Gallery Athens

H Gülsün Karamustafa στη Nitra Gallery Athens

Η Τουρκάλα καλλιτέχνιδα θα παρευρεθεί στα εγκαίνια της έκθεσης.

 

Η Nitra Gallery στην Αθήνα με χαρά παρουσιάζει την ατομική έκθεση της Gülsün Karamustafa με τίτλο “The Peculiar Song”, η οποία εγκαινιάζεται την Πέμπτη 4 Απριλίου 2019 και ώρα 20.00 μ.μ.

 

Η Gülsün Karamustafa (γ. 1946) θεωρείται μία από τις πιο σημαντικές καλλιτέχνιδες του δεύτερου μισού του 20ου αιώνα στην Τουρκία και η δουλειά της έχει αποτελέσει μια πολύ ουσιαστική επιρροή στις νεότερες γενιές καλλιτεχνών τις τελευταίες δεκαετίες.

 

Gülsün Karamustafa,  Instabulites 2, 2019,  Paper collage, 21×29 cm

 

Στην Ελλάδα έχουμε δει δουλειά της Gülsün Karamustafa το 2014, στο πλαίσιο της Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης (επ. Adelina von Furstenberg), το 2012 με αφορμή την ανάθεση του έργου “Η Πολυκατοικία” από το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, έργο το οποίο παρουσιάστηκε στη συνέχεια στη documenta 14 στο Mουσείο Fridericianum (Κάσελ, Γερμανία) στην έκθεση “Αντίδωρον, Η Συλλογή του ΕΜΣΤ” το 2017 και το 2006, στο πλαίσιο της έκθεσης “O Μεγάλος Περίπατος”, σε επιμέλεια Άννας Καφέτση, έδειξε δουλειά της στο Ίδρυμα Μελίνα Μερκούρη στην Αθήνα.

 

Gülsün Karamustafa, Instabulites 1, 2019, Paper collage, 21×29 cm

 

Ωστόσο, μέσω της έκθεσης “The Peculiar Song” στη Nitra Gallery, παρουσιάζεται μια ευρύτερη εικόνα της δουλειάς της δημιουργού. Μέσα από μια σειρά έργων από διαφορετικές πρακτικές όπως ζωγραφική, αντικείμενα, φωτογραφικά κολάζ, και βίντεο, αναδεικνύεται η ουσία της καλλιτεχνικής πορείας των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών της Gülsün Karamustafa.

 

 

Η εκτεταμένη ιστορία της Κωνσταντινούπολης, καθώς και οι πολυεπίπεδες οπτικές αναγνώσεις της αποτελούν βασικά ζητούμενα της Karamustafa. Με αφορμή την ιστορία της Κωνσταντινούπολης, της οποίας ο πληθυσμός έχει αυξηθεί σε 20 εκατομμύρια σε λιγότερο από μισό αιώνα, η Karamustafa θέτει μέσα από τη δουλειά της ζητήματα όπως αυτά της Ιστορίας αλλά και της απώλειας μνήμης. Η σειρά έργων υαλογραφίας εμβαθύνει στα απομεινάρια των διαφορετικών πολιτισμών που άφησαν τα ίχνη τους στην πόλη. Η τεχνική αναφέρεται σε μια παραδοσιακή τουρκική πρακτική. Τυπωμένα θέματα πάνω σε γυαλί από εξώφυλλα λαϊκών περιοδικών της δεύτερης δεκαετίας του 20ου αιώνα, αναμιγνύονται συγχρόνως με πολύχρωμα χαρτιά, και δημιουργούν πίνακες που έβρισκε κανείς σε τούρκικα καφενεία και κομμωτήρια του 19ου και στις αρχές του 20ου αιώνα. Επίσης, στην έκθεση παρουσιάζονται assemblages από αντικείμενα και φωτογραφικά κολάζ από αρχειακό υλικό κατοίκων της πόλης, επισημαίνοντας τις έννοιες της μνήμης και της ταυτότητας. Μέρος της έκθεσης είναι η χαρακτηριστική της σειρά έργων Promised Paintings, στην οποία οι γυναίκες φαίνεται να δείχνουν μεταξύ τους καθώς και σε άλλες κατευθύνσεις.

 

Τέλος, το βίντεο “Madam Marta” που αναφέρεται σε μία γυναίκα κοπτικής/αρμενικής προέλευσης που άφησε το στίγμα της στο νησί Burgaz στην Κωνσταντινούπολη, καθώς και στην παραλία του νησιού που στη συνέχεια πήρε το όνομά της, ολοκληρώνει το Peculiar Song.

 

 Gülsün Karamustafa, Instabulites 3, 2019, Paper collage, 21×29 cm

 

Η έκθεση της Gülsün KaramustafaThe Peculiar Song”| παρουσιάζει μαζί με μία σειρά έργων που έχουν συνδεθεί με την πρακτική της, νέα έργα που θέτουν ζητήματα πάντα εμφανή στην ουσία της δουλειάς της δημιουργού.

 

Διάρκεια έκθεσης: έως 1 Ιουνίου 2019

 

 

*Photos by Mesut Güvenli

**Images Courtesy of Artist and BüroSarigedik

 

 

H Gülsün Karamustafa γεννήθηκε το 1946 στην Άγκυρα της Τουρκίας. Αποφοίτησε από τη Σχολή Καλών Τεχνών της Κωνσταντινούπολης το 1969. Ζει και εργάζεται στην Κωνσταντινούπολη. Συμμετείχε στις Διεθνείς Μπιενάλε της Κωνσταντινούπολης (1987, 1992, 1995), Kwangju (2000), Αβάνα και Cetinje (2003), Μπιενάλε της Σεβίλλης (2004), Triennial Guangzou, Μπιενάλε του Καΐρου (2008), Μπιενάλε της Σιγκαπούρης (2011), Μπιενάλε του Κιέβου (2012), Μπιενάλε Θεσσαλονίκης (2013), Μπιενάλε του Σάο Πάολο και Γκουανγκτζού (2014). Τα έργα της συμπεριλαμβάνονται στις συλλογές του Εθνικού Μουσείου Nationalgalerie Hamburger Bahnhof, Βερολίνο, Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Σικάγο, Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Βαρσοβίας, Musée d’Art Moderne de la Ville de Paris, MUMOK, Μουσείο Moderner Kunst Stiftung Ludwig Βιέννης, Tate Modern Λονδίνο, Μουσείο Guggenheim Νέα Υόρκη, Μουσείο Van Abbe Eindhoven και Istanbul Modern μεταξύ άλλων.

 

Nitra Gallery – Αθήνα

Αλωπεκής 34, Κολωνάκι

T: 213 043 6697

www.nitragallery.com

info@nitragallery.com


Τρίτη – Παρασκευή 12.00 – 20.00 / Σάββατο 11.00 – 15.00

 

Για περισσότερες πληροφορίες: Βαγγέλης Δημόπουλος: vangelis@nitragallery.com

 

mariamylona@cozyhome.gr

Οne quote, my point of view... “Let me live, love, and say it well in good sentences” Sylvia Plath