Home / Cozyhome  / Architecture  / Eleven: Luxury by the River…

Eleven: Luxury by the River…

Εκμεταλλευόμενος πλήρως την κομβική του τοποθεσία δίπλα στο ποτάμι, ο all day χώρος Eleven στην πόλη της Άρτας ανακαινίστηκε εξ’ολοκλήρου από το αρχιτεκτονικό γραφείο G2Lab και μεταμορφώθηκε σε έναν προορισμό διασκέδασης και υψηλής αισθητικής, όπου το minimal συναντάει το κλασσικό και η άνεση την πολυτέλεια.

Ο Γιάννης και ο Γιώργος Ευθυμιάδης των G2Lab είχαν ως πρωταρχικό τους στόχο την πλήρη αναδιαμόρφωση του χώρου και τη δημιουργία μιας τελείως ξεχωριστής και ιδιαίτερης ατμόσφαιρας.


Η θέση του Eleven δίπλα στο ποτάμι ήταν το σημαντικότερο στοιχείο της ανακαίνισης. Μέσα από μεγάλα ανοίγματα και συρόμενες τζαμαρίες, το εσωτερικό με το εξωτερικό περιβάλλον ενοποιήθηκαν, προσφέροντας την είσοδο άπλετου φυσικού φωτός.


Η είσοδος του Eleven τονίστηκε με επένδυση από πλακίδια με γεωμετρικά μοτίβα στο δάπεδο και μια ιδιαίτερη μεταλλική κατασκευή στην οροφή, ενώ την αίσθηση της άνεσης και της οικειότητας ενισχύουν τα φυτά που κρέμονται από διάφορα σημεία στις οροφές του μαγαζιού.


Στο εσωτερικό, η νέα διαμόρφωση είχε ως γνώμονα τη μέγιστη λειτουργικότητα καθώς και την καθαρότητα των κινήσεων. Ο διπλού ύψους χώρος, με πατάρι σε ένα τμήμα του, διατήρησε το κέλυφός του, αλλά οι κατασκευαστικές ενέργειες στο εσωτερικό του ήταν εκτεταμένες.


Τα υφιστάμενα επίπεδα στο ισόγειο τροποποιήθηκαν και δημιουργήθηκε ένας ενιαίος χώρος με μια υπερυψωμένη ζώνη κατά μήκος του ενός τοίχου. Η συγκεκριμένη ζώνη περιλαμβάνει έναν χώρο καθιστικού με άνετους καναπέδες και την “περιοχή” του disc jockey.


Οι διαφορετικές αυτές λειτουργίες διακρίνονται με την επιλογή διαφορετικών φόντων. Ενώ το καθιστικό οριοθετείται από μια μαύρη, μαρμάρινη πλάτη με μεγάλους, στρογγυλούς καθρέφτες, ο dj απέκτησε μια επιβλητική ξύλινη πλάτη με ένα ανάγλυφο μοτίβο από ξύλινα τετράγωνα και κρυφό φωτισμό. Το έπιπλο που δημιουργήθηκε μπροστά ακολουθεί ένα γραμμικό μοτίβο σε σκούρο χρώμα.



Το bar, ως βασικό σημείο του μαγαζιού, διαμορφώθηκε από την αρχή, παραμένοντας κεντρικό στοιχείο του χώρου και αλλάζοντας γεωμετρία.


Η επιλογή αυτή δημιούργησε νέες ροές κινήσεων στο επίπεδο του ισογείου. Η επένδυσή του με υλικά, όπως το ξύλο και το πράσινο μάρμαρο, δημιούργησαν έναν κλασικό συνδυασμό, που αποπνέει μια αίσθηση πολυτέλειας. Η μεταλλική, κρεμαστή κάβα λειτουργεί ως συμπληρωματικό στοιχείο, δίνοντας μια ανάλαφρη αίσθηση.


Ένα επιπλέον σημαντικό σημείο της πρότασης είναι η αποκάλυψη της γραμμικής σκάλας που οδηγεί στον όροφο. Ο συμπαγής τοίχος μπροστά της αποξηλώθηκε και τη θέση του πήρε μια διάτρητη μεταλλική κατασκευή με ένα ευφάνταστο μοτίβο, ενώ το μεγάλο ύψος της πλάτης της επενδύθηκε με μαύρο μάρμαρο με λευκά νερά, τονίζοντας την κίνηση προς το πατάρι.


Οι υφές των υλικών και οι χρωματικές επιλογές έπαιξαν σημαντικό ρόλο στον επανασχεδιασμό του χώρου και στη δημιουργία της καινούριας του ταυτότητας. Η πολυτέλεια του μαρμάρου συνδυάστηκε με την οικειότητα του ξύλου και τις στιλπνές μεταλλικές επιφάνειες, αποδίδοντας ταυτόχρονα μια διαχρονικότητα.


Ακόμη και το πατάρι απέκτησε δικό του ύφος, με προσεγμένες λεπτομέρειες και μια αρμονία υλικών, χρωμάτων και μοτίβων σε όλη του την έκταση, που του προσέδωσαν την ποιότητα ενός άνετου καθιστικού.


Η ουδέτερη και γήινη χρωματική παλέτα, που χρησιμοποιήθηκε συνολικά στην ανακαίνιση του Eleven, δημιούργησε το κατάλληλο υπόβαθρο για την ανάδειξη όλων των σχεδιαστικών επιλογών, ενώ η προσθήκη αντιθέσεων με αποχρώσεις του πράσινου και του μπορντό σε επιφάνειες και υφάσματα (κουρτίνες Βιοκαρπέτ) του χάρισε τις απαραίτητες προσθήκες έντασης για ένα ολοκληρωμένο αποτέλεσμα, υψηλής αισθητικής.

Credits:

Μελέτη – επίβλεψη: G2lab Γιάννης & Γιώργος Ευθυμιάδης
www.g2lab.gr


Φωτογραφίες Δημήτρης Σπύρου

annygalinou@cozyhome.gr

Journalist, blogger, dreamer... Believe you can. And you're halfway there!