Home / Cozyhome  / Architecture  / Brand new perfection: Μια μονοκατοικία από τους Deda & Architects

Brand new perfection: Μια μονοκατοικία από τους Deda & Architects

To αρχιτεκτονικό γραφείο Deda & Architects ανέλαβε την εκ βάθρων ανακαίνιση μιας μονοκατοικίας, ανανεώνοντας δραστικά ολόκληρη τη μορφολογία του. Το συγκεκριμένο έργο αποτέλεσε μια ενδιαφέρουσα πρόκληση, καθώς πέρα από τα συνήθη ζητήματα που αντιμετωπίζει μια ανακαίνιση κατοικίας, όπως η προσαρμογή στις λειτουργικές και χωρικές ανάγκες του πελάτη και ο εκσυγχρονισμός όλων των εγκαταστάσεων, το εν λόγω ακίνητο απαιτούσε και μια δραστική ανανέωση της εξωτερικής μορφολογίας του. Για τη διαμόρφωση του νέου εξωτερικού χώρου, διατηρήθηκαν οι ήδη υπάρχουσες, ενδιαφέρουσες ογκομετρικές σχέσεις, ενώ καταργήθηκαν και μεταμορφώθηκαν στοιχεία, που παρέπεμπαν σε παλιότερες δεκαετίες. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην εκμετάλλευση της προνομιακής θέσης και πανοραμικής θέας της κατοικίας, με τη δημιουργία ανοιγμάτων και τη μεγαλύτερη εξωστρέφεια στη διάταξη των χώρων, επιτυγχάνοντας μια πιο διαχρονική αισθητική.

 

 

Η καθαρότητα των γραμμών και των υλικών, η χρήση απλών γεωμετριών αλλά και η γήινη χρωματική παλέτα, οδήγησαν με τη σειρά τους σε ένα συνολικά εκλεπτυσμένο περιβάλλον. Ο περιβάλλων χώρος οργανώνεται σε υπό-περιοχές, με ξεχωριστή είσοδο οχημάτων, κατάφυτη ηλιόλουστη αυλή σε αντιδιαστολή με χώρους πιο προστατευμένους από πέργκολες, δημιουργώντας ένα αρμονικό σύνολο.

 

 

Το πρώτο χαρακτηριστικό που παρατηρεί κανείς, είναι η ανάδειξη των πολυτελών υλικών που έχουν χρησιμοποιηθεί, το ξύλο και το μάρμαρο, τα οποία πρωταγωνιστούν στις ποικίλες επενδύσεις των χώρων, όπως στον ξύλινο όγκο που “καμουφλάρει” τον εσωτερικό ανελκυστήρα και περιβάλλει το μπάνιο και την κουζίνα. Το γκρίζο-λευκό μάρμαρο, το οποίο διατρέχει όλο το δάπεδο του ισογείου έρχεται να αναδείξει τη στιβαρότητα του ξύλου δρυός, με το οποίο έχουν επενδυθεί μεγάλες επιφάνειες, ενσωματώνοντας έξυπνα αποθηκευτικούς χώρους.

 

 

Στο εσωτερικό της κατοικίας, το ισόγειο σχεδιάστηκε ως ένας ενιαίος χώρος διημέρευσης, φαγητού και υποδοχής, όπου οι ιδιοκτήτες απολαμβάνουν μια άνετη και άκρως ευχάριστη καθημερινότητα. Μία από τις πιο εντυπωσιακές γωνιές του ορόφου είναι αυτή της μαρμάρινης τραπεζαρίας, η οποία κυκλώνεται από καρεκλοπολυθρόνες μοναδικού σχεδιασμού (Poliform, Casa Vogue Luxury Living). Δε θα μπορούσαμε να παραλείψουμε το piece of art φωτιστικό (Vibia, Boss Foss), το οποίο ολοκληρώνει μοναδικά το μοντέρνο σκηνικό.

 

 

Οι γήινοι τόνοι των καθιστικών (Poliform, Casa Vogue Luxury Living) ενισχύουν τη ζεστή αύρα των ξύλινων επιφανειών, ενώ η έμφαση που έχει δοθεί στη μελέτη φωτισμού, είναι φανερή σε κάθε γωνιά. Κρυφοί φωτισμοί αλλά και φωτιστικά φουτουριστικού σχεδιασμού, όπως οι αιωρούμενοι δακτύλιοι στο σαλόνι (Panzeri, Prolight), συνθέτουν ένα περιβάλλον μοντέρνο και ταυτόχρονα ιδιαιτέρως ατμοσφαιρικό. Την ατμοσφαιρικότητα σε όλους τους χώρους ενισχύουν με την παρουσία τους οι κομψές κουρτίνες με τις φίνες υφές τους, ενώ τα blinds χαρίζουν ιδιωτικότητα επιτρέποντας παράλληλα τη θέαση από το εσωτερικό της κατοικίας. (Πρώτη Ύλη). To σύνολο των επενδύσεων, ειδών υγιεινής και μπαταριών στα elegant μπάνια της κατοικίας, αποκτήθηκαν από την εταιρεία Sanity.

 

 

 

Όλα τα έπιπλα (Casa Vogue Luxury Living) επιλέχθηκαν πολύ προσεκτικά, ώστε η τελική εικόνα του χώρου να αντικατοπτρίζει τον σύγχρονο χαρακτήρα των αρχιτεκτονικών επιλογών και να δίνει την αίσθηση λιτής πολυτέλειας αλλά και άνεσης. Ανεβαίνοντας τις μαρμάρινες σκάλες, οδηγούμαστε στους χώρους των υπνοδωματίων, για καθένα από τα οποία έχει εξασφαλιστεί απρόσκοπτη θέα. Στο master-bedroom το ξύλο δρυός υψώνεται από το δάπεδο ως επιτοίχια επένδυση, οδηγώντας σε ένα “ζεστό” και cozy αποτέλεσμα, ενώ κρύβει με επιμέλεια χρήσιμους, αποθηκευτικούς χώρους. Και σε αυτόν τον χώρο έχουν δημιουργηθεί αναπάντεχα φωτιστικά “παιχνίδια”.

 

 

 

H Mαρία Δέδα και οι συνεργάτες της κατάφεραν για μία ακόμη φορά να αναδείξουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα μοναδικά χαρακτηριστικά μιας κατοικίας, η οποία απέκτησε την πιο όμορφη εκδοχή της, χωρίς να αποχωριστεί, όμως, τα ήδη υπάρχοντα δυνατά της σημεία!

 

 

 

Credits:

Αρχιτεκτονική ομάδα: Deda & Architects (Μαρία Δέδα, Βαρβάρα Καράογλου)

Mελέτη και σχεδιασμός φωτισμού: Άννα Γερασίμου Δούφου

Δομικός σχεδιασμός: Σαπφώ Τσολάκη

Μηχανολογικός, ηλεκτρολογικός και υδραυλικός σχεδιασμός: Cambicci & Associates

Κατασκευή-Επίβλεψη-Interior design: Kostoglou Architettura

Kατασκευή περιβάλλοντος χώρου: Φυτώρια Λεμονίδη

Eπίπλωση: Poliform, Casa Vogue Luxury Living

Φωτισμός: Panzeri-Prolight, Vibia – Boss Foss

Mπάνια, είδη υγιεινής, μπαταρίες: Sanity

Kουζίνα: Stosa Cucine

Κουφώματα: Aluline

Mάρμαρα: Aφοι Βάλη Ο.Ε

Yαλοπετάσματα: Golemas Glass Inox Aluminum

Bαφές – Τεχνοτροπίες – Μόνωση: Artmix

Ειδικές κατασκευές: Ιnterio Eleftheriadis

 

 

Deda & Architects

Ιωάννη Κρανιδιώτη 2, Πυλαία, Θεσσαλονίκη

T. 2310 472 500

deda-architects.com

ik@deda-architects.com

 

 

Φωτογραφίες: Aλεξία Πρασσά, Στέφανος Τσακίρης

mariamylona@cozyhome.gr

Οne quote, my point of view... “Let me live, love, and say it well in good sentences” Sylvia Plath