Home / Cozyhome  / Cozy Meets  / A2 Architects: Stick to the details!

A2 Architects: Stick to the details!

cozyvibe cozy meets a2 architects
Oι Α2 Architects “ξεδιπλώνουν” την αρχιτεκτονική τους κοσμοθεωρία.

Οι Σωτήρης Ανυφαντής και Σοφία Ζιώγα δημιουργούν έργα, που στηρίζονται στη σχεδιαστική απλότητα, ενώ παράλληλα “στέκονται” στις κατασκευαστικές λεπτομέρειες, φέρνοντας σε αρμονική συνύπαρξη το παλιό με το καινούργιο. Μας μιλούν για τη σχεδιαστική τους φιλοσοφία, τις ιδιαίτερες απαιτήσεις των έργων που αναλαμβάνουν και τις προκλήσεις του μέλλοντος.

 

cozyvibe cozy meets a2 architects cozyvibe cozy meets a2 architects

 

Στο portfolio σας συμπεριλαμβάνονται ποικίλα αρχιτεκτονικά έργα, από κατοικίες και επαγγελματικούς χώρους, μέχρι barrestaurants και χώρους αναψυχής. Τι απολαμβάνετε στον σχεδιασμό τόσο διαφορετικών χώρων; Εντοπίζετε σε κάποιον από αυτούς μια μεγαλύτερη “κλίση”;

Κάθε έργο για εμάς είναι διαφορετικό, ανεξαρτήτως της “κατηγορίας” που ανήκει. Υπάρχουν όλες εκείνες οι παράμετροι (τόπος, όρια, χρήστης, επισκέπτης), οι οποίες το κάνουν ιδιαίτερο. Αυτό που απολαμβάνουμε σε κάθε έργο, είναι η έμπνευση που έρχεται, από όσα βιώνουμε κάθε φορά.

 

 

Οι δουλειές σας χαρακτηρίζονται από την αρμονική συνύπαρξη του παλιού με το καινούργιο. Ποια άλλα στοιχεία θα λέγατε ότι κυριαρχούν στα περισσότερα έργα σας, αντιπροσωπεύοντας τη σχεδιαστική σας φιλοσοφία;

Μεγάλη σημασία δίνουμε στα υλικά και στην κατασκευαστική λεπτομέρεια, στη σχέση με τον περιβάλλοντα χώρο και τον τόπο, στις αναλογίες και γενικά στην λειτουργικότητα και στην απλότητα, που μπορεί να χαρακτηρίζει έναν χώρο.

 

cozyvibe cozy meets a2 architects

ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΣΤΗΝ ΚΗΦΙΣΙΑ_2011

 

 

Πώς καταφέρνετε να μην ξεπερνάτε τις διαχωριστικές “γραμμές” ανάμεσα στις επιθυμίες του πελάτη και τη δική σας σχεδιαστική ματιά; Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να συνδυάζει κανείς αυτά τα δύο στοιχεία στα έργα του;

Οι επιθυμίες του πελάτη αποτελούν ένα “σενάριο”, το οποίο προσπαθούμε να μεταφράζουμε και να αναδιατυπώνουμε κάθε φορά με τη δική μας αισθητική και “ματιά”. Σαφώς, υπάρχουν πελάτες που θέτουν όρια κάθε μορφής (οικονομικά, λειτουργικά κ.α), τα οποία μας δεσμεύουν. Πολλές φορές, όμως, τα όρια αυτά τα αντιμετωπίζουμε και σαν πρόκληση.

 

 

Πώς αντιλαμβάνεστε την έννοια της καινοτομίας και ποια η θέση της στα δικά σας αρχιτεκτονικά έργα;

Θεωρούμε ότι η καινοτομία έχει ουσιαστική θέση στην αρχιτεκτονική, όταν προκύπτει από τις ανάγκες και δεν αποσκοπεί στον εντυπωσιασμό. Σαφώς, δεν είναι η θέση της να επιχειρεί να καταστήσει ένα έργο ελκυστικό, ούτε να έχει ως κίνητρο τη διαφοροποίησή του.

 

 

cozyvibe cozy meets a2 architects

ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΗΣ “POLLFISH” _2015

 

ΕΞΟΧΙΚΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΣΤΗΝ ΤΖΙΑ_2016

 

Πραγματοποιήσατε με επιτυχία τη δημιουργία του πιο σύγχρονου και ξεχωριστού hammam στην πόλη της Θεσσαλονίκης, αυτό του ξενοδοχείου Makedonia Palace. Mιλήστε μας για τις ιδιαιτερότητες του συγκεκριμένου έργου και τα στάδια διαμόρφωσης ενός τέτοιου χώρου.

Το hammam αποτέλεσε για εμάς ένα δύσκολο αλλά συγχρόνως πολύ ενδιαφέρον έργο, καθώς βρίσκεται σε ένα από τα πιο σημαντικά κτίρια της πόλης. Επιπλέον, πρόκειται για ένα έργο με ιδιαίτερο κτιριολογικό πρόγραμμα και ξεχωριστές απαιτήσεις και υπηρεσίες, όλα εντός πολύ συγκεκριμένων ορίων, φυσικών και χρονικών.

Σε πρώτη φάση, ολοκληρώθηκαν όλες οι απαραίτητες και πολύ ιδιαίτερες ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις, ενώ στη συνέχεια τα χωρίσματα και οι ψευδοροφές. Ακολούθησαν όλες οι μαρμάρινες επενδύσεις και δάπεδα, για τα οποία απαιτήθηκε λεπτομερής σχεδιασμός. Ο χώρος ολοκληρώθηκε με την επίπλωση, εξοπλισμό και φωτισμό. Έχοντας, επιπλέον, την εμπειρία από το πρώτο hammam baths που σχεδιάσαμε στην Αθήνα, θα έλεγα ότι το αποτέλεσμα μας ικανοποίησε πλήρως.

 

HAMMAM ΣΤΟ MAKEDONIA PALACE_ 2017

 

 

Tι χαρακτηρίζει για εσάς τη σύγχρονη αρχιτεκτονική και πώς την αντιλαμβάνεστε;

Η σύγχρονη αρχιτεκτονική μοιάζει επηρεασμένη από την εποχή της πληροφορίας, την εξέλιξη της τεχνολογίας και την πληθώρα νέων υλικών. Ακολουθεί πια μία εποχή, η οποία τρέχει και κινείται γύρω από όρους, όπως “καινοτομία”, “ευελιξία”, “εφήμερο”. Σε αυτή τη νέα εποχή, ο αρχιτέκτονας από τη μία έχει το πλεονέκτημα της συνεχούς ενημέρωσης, με έργα από όλο τον κόσμο, όμως, από την άλλη κινδυνεύει να αποπροσανατολιστεί και να χάσει εύκολα το προσωπικό του στίγμα.

 

cozyvibe cozy meets a2 architects

ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΓΙΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ_2015

 

cozyvibe cozy meets a2 architects

ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΓΙΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ_2015

 

Τι είδους αρχιτεκτονικό έργο θα αποτελούσε για εσάς ευχάριστη πρόκληση στο μέλλον και γιατί;

Μια ευχάριστη πρόκληση για το γραφείο μας είναι ο σχεδιασμός ενός ξενοδοχείου. Μάλιστα, πρόσφατα ξεκινήσαμε την πρώτη μας μελέτη για ένα μικρό ξενοδοχείο στο κέντρο της Αθήνας. Θεωρούμε ότι η Ελλάδα έχει πλούσια παράδοση στον τομέα του τουρισμού και κάποια από τα πιο ξεχωριστά αρχιτεκτονικά έργα στον τόπο μας, ανήκουν στον τομέα αυτό. Τα τελευταία χρόνια υπάρχει έντονη ζήτηση και δραστηριότητα στον τουρισμό και σκεφτόμαστε πως θα ήταν ενδιαφέρον να αναζητήσουμε νέες ιδέες στον χώρο αυτό.

 

 

Λίγα λόγια για τα άμεσα επαγγελματικά σχέδιά σας. Η επέκταση στο εξωτερικό είναι ένα από αυτά;

Το γραφείο μας έχει να επιδείξει μία σειρά ποιοτικών ιδιωτικών έργων μικρής και μεγάλης κλίμακας και ταυτόχρονα έχει μεγάλη εμπειρία στον εμπορικό τομέα και στο κομμάτι του retail.

Με εφόδια λοιπόν αυτούς τους δυο “πυλώνες”, συνεχίζουμε με αισιοδοξία σε μία νέα εποχή, που δείχνει να προσφέρει πολλές δημιουργικές προκλήσεις.

Το εξωτερικό θα πρέπει να αποτελεί στόχο για όλους τους Έλληνες αρχιτέκτονες, αφού θεωρούμε ότι δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από τους συναδέλφους τους εκεί.

 

 

www.a2architects.gr

mariamylona@cozyhome.gr

Οne quote, my point of view... “Let me live, love, and say it well in good sentences” Sylvia Plath