Home / Good Life  / Art & Culture  / 9+1 αλήθειες που δεν ξέρατε για τον Vincent van Gogh

9+1 αλήθειες που δεν ξέρατε για τον Vincent van Gogh

cozyvibe art vincent
Γνωρίστε καλύτερα τον άνθρωπο πίσω από τον ζωγράφο.

Οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουμε κάποια βασικά στοιχεία γύρω από τη ζωή του μεγάλου Ολλανδού ζωγράφου π.χ ότι ζούσε με ένα μόνο αυτί ή ότι αυτοκτόνησε 37 ετών.

Ακολουθούν 9+1 αλήθειες για τη ζωή του, που σίγουρα μέχρι σήμερα δε γνωρίζατε!

 

 

1.Στις 30 Μαρτίου του 1852 γεννήθηκε ένα μωρό, με γονείς τους Theodorus van Gogh και Anna Carbentus van Gogh, στο οποίο δόθηκε το όνομα Vincent Willem van Gogh Όμως, μέσα σε λίγες μέρες το μωρό πέθανε. Στις 30 Μαρτίου του 1853, το ζευγάρι έφερε στη ζωή ένα άλλο παιδί, στο οποίο δόθηκε το όνομα… Vincent Willem van Gogh!

 

2.Ο Vincent van Gogh υπήρξε ζωγράφος μόνο την τελευταία δεκαετία της ζωής του. Πριν από αυτή την ενασχόληση ακολούθησε 3 διαφορετικές καριέρες. Aρχικά, ασχολήθηκε με το εμπόριο έργων τέχνης, καθώς ο θείος του ήταν συνιδιοκτήτης μεγάλης γκαλερί. Μετά την αποτυχημένη του προσπάθεια, εργάστηκε ως δάσκαλος στο Λονδίνο, ενώ στη συνέχεια θέλησε να ακολουθήσει την πορεία του πατέρα του ως ιερέας, κάτι που δεν κατάφερε, καθώς το ποίμνιό του τον απομάκρυνε λόγω του αιρετικού του χαρακτήρα. Έτσι, κατέφυγε και πάλι στον χώρο της Τέχνης, αυτή τη φορά ως ζωγράφος, κυνηγώντας το όνειρό του σε Βέλγιο, Ολλανδία και Γαλλία.

 

cozyvibe art vincent

 

3.Κι ενώ κάποιος θα υπέθετε ότι ο van Gogh ως άσημος τότε ζωγράφος ζούσε μια λιτή ζωή, ο Vincent φαίνεται ότι εξασφάλιζε όλα τα απαραίτητα για να εξασκεί την τέχνη του, καθώς ο μικρότερος αδερφός του διέθετε το 15% των εσόδων του, για να καλύψει τα έξοδα του πρώτου.

 

4.Από όλα τα έργα του, το πιο διάσημο είναι τα Ηλιοτρόπια (1888), και ένα από αυτά που έχουν δεχτεί τις περισσότερες επισκέψεις στη National Gallery του Λονδίνου. Στην πορεία της ζωής του, ο ζωγράφος σχεδίασε εκατοντάδες διαφορετικούς πίνακες με τα ίδια πάντα λουλούδια, καθώς είχαν αποκτήσει πια για εκείνον, ιερή σημασία.

 

cozyvibe art vincent

 

5.Ο van Gogh κατέχει τη φήμη του βασανισμένου καλλιτέχνη, κάτι που οφείλεται στο γεγονός ότι μόνος του έκοψε το αυτί του. Βέβαια, το συγκεκριμένο συμβάν διογκώθηκε με τα χρόνια, με νέες έρευνες να αποδεικνύουν ότι είχε κόψει μόνο ένα μικρό μέρος του.

 

6.Ο Van Gogh λάτρευε τη λογοτεχνία, ενώ μάλιστα έγραφε αποσπάσματα από τους αγαπημένους του συγγραφείς (Emile Zola, Victor Hugo, Charles Dickens και William Shakespeare) μέσα στα γράμματά του, που απευθύνονταν σε φίλους και συγγενείς.

 

7.Κι ενώ αντιμετώπιζε σοβαρά ψυχολογικά ζητήματα όπως διπολική διαταραχή, αυτό δεν τον εμπόδισε από το να μάθει ξένες γλώσσες. Μάλιστα ο ίδιος μιλούσε άπταιστα 3 διαφορετικές γλώσσες, γαλλικά, αγγλικά και ολλανδικά.

 

cozyvibe art vincent

 

8.Όσο κι αν προσπαθούσε, ο διάσημος ζωγράφος δεν είχε τύχη με τις γυναίκες. Η πρώτη του σοβαρή σχέση ήταν με μία μεγαλύτερη γυναίκα, μια πόρνη με το όνομα Sien Hoornik. Οι δυο τους, μαζί με τον μικρό γιο της και την ηλικιωμένη μητέρα της, συζούσαν σε ένα μικρό διαμέρισμα στη Χάγη. Φυσικά οι συγγενείς του δε δέχτηκαν ποτέ την “καριέρα” της συγκεκριμένης γυναίκας…

 

9.Ο Van Gogh δεν ήταν το μοναδικό ταλέντο στην οικογένειά του. Ο μεγαλύτερος ξάδερφός του, Anton Mauve, ήταν επίσης μεγάλος ζωγράφος, διάσημος σε όλη την Ευρώπη. Ο Mauve επέτρεπε στον Vincent να μένει μαζί του όποτε ήθελε, στο studio του στην Ολλανδία, όμως η σχέση τους χάλασε, όταν μαθεύτηκε ότι ο Van Gogh συγκατοικούσε με μία πόρνη.

 

9+1.Ο ίδιος ο Van Gogh θεωρούσε τον εαυτό του αποτυχημένο ως καλλιτέχνη και βάρος για την οικογένειά του, κυρίως για τον αδερφό του Theo, που τον στήριζε οικονομικά. Πράγματι, δεν αναγνωρίστηκε ως καλλιτέχνης όσο ήταν εν ζωή, ενώ πολλοί από τον κύκλο του τον κορόιδευαν. Για πρώτη φορά, τα έργα του εκτέθηκαν στις 30 Ιουλίου του 1890, μια μέρα μετά τον θάνατό του, αφού ο αδερφός του και οι φίλοι του, κρέμασαν τα έργα του δίπλα από το φέρετρό του, λίγο πριν ταφεί!

 

 

 

mariamylona@cozyhome.gr

Οne quote, my point of view... “Let me live, love, and say it well in good sentences” Sylvia Plath