Home / Famous Talks  / Χρήστος Κιούσης: ο άντρας πίσω από την…ατάκα!

Χρήστος Κιούσης: ο άντρας πίσω από την…ατάκα!

Ευφυής, ατακαδόρος και καυστικός, ο Χρήστος Κιούσης είναι ένας άνθρωπος, που σίγουρα δεν περνάει απαρατήρητος!  Μας συστήθηκε μέσα από την αγαπημένη παρέα του Ράδιο Αρβύλα, αλλά ήταν ουσιαστικά “μαζί μας” αρκετά χρόνια πριν σε τηλεοπτικές παραγωγές, που άλλαξαν την ελληνική τηλεοπτική πραγματικότητα. 

 

Ευρέως γνωστός γίνατε στο κοινό μέσα από το Ράδιο Αρβύλα. Ωστόσο, η συνεργασία σας με το team του Αντώνη Κανάκη ξεκινάει ήδη από την εποχή του ΑΜΑΝ. Πώς θα περιγράφατε τη συνεργασία σας μαζί του όλα αυτά τα χρόνια και πώς τη δική σας ζωή; Είναι κουραστική η συνεχής επαγγελματική ενασχόληση με τα media;

Η συνεργασία μου με τον Αντώνη είναι κάτι παραπάνω από επαγγελματική συνεργασία, αλλά προσπαθώ πάντα να είναι και απολύτως επαγγελματική συνεργασία. Ξέρω ότι είναι δύσκολο να το κατανοήσει κάποιος, αλλά μόνο έτσι μπορεί να υπάρχουν διακριτά υγιείς και οι δύο σχέσεις. Η ζωή μου είναι απόλυτα συνυφασμένη με τη δουλειά μου από 18 ετών, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν έχω ενδιαφέροντα ή φίλους εκτός εργασιακού περιβάλλοντος. Σίγουρα από την εποχή του ΑΜΑΝ αυτά που θυμάμαι είναι η πάρα πάρα πολλή δουλειά που χρειαζόταν για να βγει το ΑΜΑΝ στον αέρα, η τόλμη του Αντώνη να δημιουργήσει ένα πρωτοπόρο τηλεοπτικό προϊόν στην Θεσσαλονίκη για τηλεοπτικό πρωταθλητισμό και πανελλαδικές πρωτιές και οι πολλοί διαφορετικοί άνθρωποι που γνώρισα και συνεργάστηκα στην καριέρα μου.

 

 

Με τον Αντώνη Κανάκη εκτός από συνεργάτες είστε και κουμπάροι, αφού βάφτισε την μία από τις κόρες σας. Πόσο εύκολο είναι να δημιουργηθεί και κυρίως να διατηρηθεί μια φιλία στον ίδιο εργασιακό χώρο και ιδίως, όταν αυτός ο χώρος είναι στη showbiz;

Τα πράγματα είναι πολύ απλά, γιατί τόσο ο Αντώνης όσο κι εγώ δεν είχαμε και δεν έχουμε καμιά σχέση με αυτό που στην Ελλάδα ονομάζεται showbiz. Κατά τα λοιπά όπως όλες οι φιλικές σχέσεις, η μεταξύ μας σχέση βασίζεται στην αγάπη, στον αλληλοσεβασμό και στη λαϊκή ρήση «οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους». Για το κομμάτι της συγγενικής μας σχέσης δε θα ήθελα να πω κάτι, είναι προσωπική μας υπόθεση.

 

Ποιο περιστατικό από την καριέρα σας μέχρι και σήμερα θα σας μείνει χαραγμένο στην μνήμη για πάντα;

Δεν είναι μόνο ένα το περιστατικό, είναι πολλά περισσότερα, τα οποία που και που, ανάλογα τη στιγμή, θυμάμαι και που καταγράφω σε μορφή διηγημάτων, όχι τόσο γιατί θα ενδιαφέρουν κάποιον, όσο για να μην τα ξεχάσω!

 

 

Ξεκινώντας την κουβέντα μας με το ΑΜΑΝ, δε μπορώ να μη ρωτήσω κάτι και για αυτό, μιας και πρόκειται για μία εκπομπή λατρεμένη πραγματικά από το κοινό, που μας διασκέδασε και μας ψυχαγώγησε για πολλά χρόνια. Πώς θα περιγράφατε την καθημερινότητά σας εκείνο το διάστημα; Γελούσατε και εσείς στα γυρίσματα τόσο πολύ, όσο εμείς που σας βλέπαμε; Τι δε θα ξεχάσατε ποτέ (περιστατικό, απρόοπτο, ατύχημα κλπ) και τις σας έχει λείψει περισσότερο από τότε;

Η καθημερινότητα επί εποχής ΑΜΑΝ σίγουρα δεν ήταν πληκτική. Υπήρχαν στιγμές ακραίας κούρασης, υστερικού γέλιου, μεγάλου άγχους και αρκετή μοναξιά ειδικά στην φάση του μοντάζ. Φυσικά γελούσαμε πολλάκις στα γυρίσματα, γι’αυτό καθιερώθηκαν τα βίντεο από τα παρασκήνια, επειδή θα ήταν κρίμα να μη δει ο κόσμος κάποιες απόπειρες σκετς, που δεν ολοκληρώθηκαν ποτέ, αλλά το αποτέλεσμα και το κλίμα ήταν ξεκαρδιστικά. Τα περιστατικά που δεν μπορώ να ξεχάσω είναι too many, όπως το γύρισμα του Κλειδαρά, τα Κάλαντα και γενικά τα μουσικά σκετς, που συνήθως ήταν πολύ βλαμμένα.

 

Υπάρχει περίπτωση να περιμένουμε κάποιο στιγμή ένα ΑΜΑΝ νούμερο 2; Έχει συζητηθεί ποτέ στα πλάνα σας με τον Αντώνη Κανάκη ή είναι ένα κεφάλαιο, που έκλεισε για πάντα;

Δεν νομίζω ότι υπάρχει λόγος να περιμένετε ΑΜΑΝ νούμερο 2, κάποια πράγματα καλύτερα να μένουν ανεπανάληπτα. Από την άλλη ήταν και είναι απόφαση του Αντώνη ο σχεδιασμός της τηλεοπτικής μας παρουσίας, όταν αυτή κρίνεται απαραίτητη.

 

Επιστρέφοντας στο σήμερα και στο Ράδιο Αρβύλα. Πόσο απαιτητικό είναι ένα τέτοιο show στην παραγωγή του και πόσο χρόνο προετοιμασίας χρειάζεστε για το αποτέλεσμα, που βλέπουμε;

Απαιτητικό είναι οπωσδήποτε και κάποιος που ξέρει από τηλεόραση εκτιμά και την προετοιμασία, αλλά και το πως βγαίνει στον αέρα ένα τέτοιο ζωντανό πρόγραμμα. Ο χρόνος της προετοιμασίας δεν μπορώ να πω ότι είναι κάτι μετρήσιμο, γιατί απλά ιδέες, σενάρια, ατάκες γεννιούνται ακόμα και στον χρόνο που είμαστε σπίτια μας, μη σου πω ακόμα και στον ύπνο μας. Το καλό είναι ότι υπάρχει μια σημαντική τεχνογνωσία πια και το δύσκολο ότι όταν ο δημιουργός ενός τέτοιoυ σατιρικού talk show δε θέλει να επαναλαμβάνεται κι ο Αντώνης σίγουρα δεν θέλει, τότε ο πήχης ανεβαίνει και η δουλειά δυσκολεύει.

 

 

Πόσο εύκολο είναι να διακωμωδείς και να σατιρίζεις πολιτικά τεκταινόμενα της χώρας μας, όταν κάποια από αυτά είναι απογοητευτικά μέχρι εξοργιστικά; Είναι κάτι, που σας φθείρει ή σας λυτρώνει σε κάποιο βαθμό από τη γενικότερη “μουντάδα”, που επικρατεί; Υπάρχει κάποια φορά, που νιώσατε “άβολα” με τη σάτιρα σε κάποιο συγκεκριμένο περιστατικό;

Προσωπικά δε λυτρώνομαι ποτέ από την ενασχόληση με την νεοελληνική πραγματικότητα. Τώρα πια δύσκολα εξοργίζομαι κιόλας, περισσότερο η απογοήτευση είναι το κυρίαρχο συναίσθημα. Τη μουντάδα την αντιμετωπίζω με τους δικούς μου ανθρώπους, τα χόμπι μου και φυσικά όταν τελειώνει η σεζόν κλείνω εντελώς την τηλεόραση και τα ενημερωτικά δίκτυα. Προστατεύω έτσι το μυαλό μου από το κάψιμο.

 

Είστε αισιόδοξος για τη χώρα μας; Οικονομικά αλλά και σαν νοοτροπία λαού.

Όχι και όχι. Σίγουρα δεν υπάρχει λόγος να αισιοδοξώ για τα οικονομικά και σίγουρα δεν αισιοδοξώ για τη νοοτροπία του πλήθους. Αισιόδοξο όμως με κάνουν συγκεκριμένοι άνθρωποι, συγκεκριμένες δράσεις και ο ήλιος κάθε μέρα που ξυπνάω και είμαι ακόμα υγιής εγώ και οι αγαπημένοι μου άνθρωποι.

 

 

Φέτος για πρώτη χρονιά το ραδιόφωνο απέχει από τη ζωή σας, παρότι τα τελευταία χρόνια είχαμε συνηθίσει να σας ακούμε μέσα από τον Imagine 89,7 Τι ακριβώς ευθύνεται για αυτήν την προσωρινή -ελπίζουμε- αποχή σας; Η κούραση; Οι εξοντωτικοί ρυθμοί; Ή απλά θέλατε μια παύση από το συγκεκριμένο μέσο; Να περιμένουμε επιστροφή σας στα ερτζιανά και πότε;

Το ραδιόφωνο ήταν κάτι που μπήκε λίγο ξαφνικά στη ζωή μου, το απόλαυσα για 9 χρόνια, αλλά είχε ένα στοιχείο δύσκολο για μένα. Τη σταθερή επαναληπτικότητα και την αυστηρή απαίτηση καθημερινής παρουσίας, που από ένα σημείο και μετά δεν μπορούσα να εξυπηρετήσω για προσωπικούς λόγους. Συγκεκριμένα έπρεπε να ανεβοκατεβαίνω συχνότερα στην Αθήνα, όπου ζουν οι γονείς και τα αδέρφια μου με αποτέλεσμα να κινδυνεύω να φανώ ασυνεπής στο σταθμό και στους ακροατές. Τώρα κάνω εκπομπή μια φορά την εβδομάδα στον home 89,1 έναν ραδιοφωνικό σταθμό της Χαλκίδας κι από το home891.gr μπορείτε να με ακούτε διαδικτυακά κάθε Σάββατο 10 με 12.

 

Φαντάζομαι σας το ρωτάνε πολλοί, αλλά δε μπορώ να μην το κάνω και εγώ. Τηλεόραση ή ραδιόφωνο; Με ποιο μέσο είστε περισσότερο δεμένος και γιατί;

Είμαι περισσότερο δεμένος με την τηλεόραση γιατί αυτό σπούδασα, εκεί εργάζομαι τα περισσότερα χρόνια και με συγκινεί η λαϊκή της απήχηση και η δυνατότητα που σου δίνει να παρακολουθήσει τη δουλειά σου μεγαλύτερο πλήθος ανθρώπων. Το ραδιόφωνο το αγάπησα στο δρόμο, αλλά το αγάπησα πάρα πολύ, είμαι πιο ειλικρινής ως προς τη διάθεσή μου στο ραδιόφωνο και γι αυτό μάλλον το φοβάμαι λίγο, επειδή είμαι κυκλοθυμικός.

 

Τι να περιμένουμε από την νέα σεζόν του Ράδιο Αρβύλα; Τη γνωστή πετυχημένη συνταγή ή μας ετοιμάζετε ίσως και διαφορετικές “προσθήκες”;

Να περιμένετε απλά μια εκπομπή, που χαρακτηρίζεται από την ειλικρίνειά της, στοιχείο που δεν επηρεάζεται από οποιαδήποτε τεχνική αλλαγή και προσθήκη. 

 

Η δική σας ζωή κινήθηκε λίγο “αντίστροφα” από τους περισσότερους ανθρώπους των media. Ξεκινήσατε από την Αθήνα, όπου και γεννηθήκατε και καταλήξατε στη Θεσσαλονίκη, όπου και ζείτε μόνιμα. Δε θα ρωτήσω πώς σας φάνηκε η μετάβαση, γιατί φαντάζομαι το κάνουνε πολλοί. Σαν κάτοικος και των δύο πόλεων, πείτε μου το μεγαλύτερο προτέρημα και το μεγαλύτερο μειονέκτημα της κάθε μίας, κατά τη δική σας γνώμη και ποιο είναι το δικό σας αγαπημένο σημείο σε κάθε πόλη!

Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα της Αθήνας είναι τα πολλά διαφορετικά αστικά περιβάλλοντα που συνδυάζει. Το Περιστέρι δε μοιάζει με την Κηφισιά, η Καισαριανή με την Γλυφάδα και πάει λέγοντας. Για ένα παιδί που μεγάλωσε σε αστικό περιβάλλον, αυτό είναι πολύ θετικό, γιατί δεν πλήττω. Το μεγαλύτερο μειονέκτημα είναι η πολύ μεγάλη ανασφάλεια και η εγκληματικότητα, στοιχεία που προσωπικά με τρομάζουν ολοένα και περισσότερο. Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα της Θεσσαλονίκης είναι το ιδανικό της μέγεθος, η εύκολη πρόσβαση στην παραλία που εύκολα σου φτιάχνει τη διάθεση και το πόσο εύκολα φτιάχνει στέκια για τις παρέες. Μειονέκτημα είναι ότι αν κυκλοφορείς πολύ, οι επιλογές τελειώνουν γρήγορα και το ότι μερικές συμπεριφορές θυμίζουν κακό χωριό. Αγαπημένο μου σημείο πάντως και στην Αθήνα και στην Θεσσαλονίκη είναι το κέντρο της πόλης. Εκεί συμβαίνουν όλα.

 

[email protected]

Journalist, blogger, dreamer... Believe you can. And you're halfway there!