Home / Wellness  / Diet & Fitness  / Τροφές που τονώνουν το ανοσοποιητικό

Τροφές που τονώνουν το ανοσοποιητικό

Οι κορυφαίες τροφές για δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα.

 

Το φθινόπωρο είναι μια μεταβατική εποχή που δυστυχώς εγκυμονεί πολλούς κινδύνους για ιώσεις και κρυολογήματα. Ωστόσο ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να νικήσει τα εισβάλλοντα παθογόνα βακτήρια και μικροοργανισμούς. Υπάρχουν κάποιες τροφές που μπορούν να σε βοηθήσουν να έχεις πιο ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα ώστε να μην αρρωσταίνεις τόσο εύκολα. Ποιες είναι αυτές οι τροφές;

 

Κουρκουμάς.

Κουρκουμάς ή αλλιώς κουρκούμη, το χρυσό μπαχαρικό με αναρίθμητες θεραπευτικές ιδιότητες, χρησιμοποιείται για χρόνια στην κινέζικη και τη θιβετιανή ιατρική παράδοση. Αυτό το πικρό καρύκευμα χρησιμοποιείται σε θεραπείες κατά της οστεοαρθρίτιδας, της ρευματοειδούς αρθρίτιδας και παράλληλα έχει σημαντικές αντιβιοτικές ιδιότητες. Η αντιοξειδωτική και αναπλαστική του δράση είναι επίσης σημαντική καθώς η ουσία κουρουμίνη που περιέχει βοηθά στη μείωση της μυϊκής βλάβης που προκαλείται από την άσκηση.

 

Σκόρδο.

Το σκόρδο εκτός από τις υποτασικές ιδιότητες του εναντίον της υψηλής πίεσης είναι επίσης γνωστό για τις αντισηπτικές, αντιμυκητιακές και αντιμικροβιακές του ιδιότητες. Έρευνες έχουν δείξει ότι το σκόρδο είναι ικανό να αδρανοποιεί αλλά και να σκοτώνει πολλά βλαβερά βακτήρια και αποτελεί ισχυρό τονωτικό για το ανοσοποιητικό σύστημα καθώς χρησιμοποιείται και ως φυσικό αντιβιοτικό.

 

Γιαούρτι.

Το γιαούρτι είναι πλούσιο σε προβιοτικά, δηλαδή σε καλά βακτήρια που βρίσκονται στο έντερο και το προφυλάσσουν από ασθένειες και διαταραχές. Ακόμη, το γιαούρτι είναι μια τροφή που προστατεύει από γυναικολογικές και ουρολογικές παθήσεις. Μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι η αυξημένη πρόσληψη γιαουρτιού μπορεί να βελτιώσει την ανοσολογική ασπίδα του ανθρώπινου οργανισμού.

 

Κόκκινες πιπεριές.

Οι κόκκινες πιπεριές περιέχουν δύο φορές περισσότερη βιταμίνη C από ό,τι τα εσπεριδοειδή, που είναι ως τώρα πιο γνωστά για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού. Εκτός από την σημαντική θρεπτική τους αξία, είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικές ουσίες, όπως λυκοπένιο, βιταμίνη Κ, Α, C. Οι κόκκινες πιπεριές γλυκιές ή καυτερές μπορούν να θωρακίσουν τον οργανισμό απέναντι σε λοιμώξεις και στο κοινό κρυολόγημα.

 

Αυγά.

Τα αυγά είναι ίσως η πιο θρεπτική τροφή στον πλανήτη καθώς είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, βιταμίνες και αντιοξειδωτικά. Ακόμη, περιέχουν τα απαραίτητα «καλά» λίπη για τον οργανισμό. Εκτός από το γεγονός ότι είναι πλούσια σε βιταμίνη D που είναι απαραίτητη για υγιή οστά και δόντια και για ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα, είναι επίσης μια καλή πηγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, που συμβάλλουν στη φυσιολογική λειτουργία του εγκεφάλου και των ματιών.

[email protected]

Αληθινό παιδί του Ιούλη, λατρεύω τη θάλασσα και το θερινό σινεμά, ενώ αν με ρωτήσεις ποιος είναι ο αγαπημένος μου προορισμός, θα σου απαντήσω “η Βαρκελώνη” - χωρίς δισταγμό! Στην ταινιοθήκη μου σίγουρα θα βρεις τα άπαντα του Almodovar, αλλά και επιλεγμένες ταινίες της χρυσής εποχής του Hollywood, όπως το “Όσα παίρνει ο άνεμος”!