Home / Wellness  / Health  / Τροφές που καταπολεμούν λοιμώξεις του ουροποιητικού

Τροφές που καταπολεμούν λοιμώξεις του ουροποιητικού

Πως να προλάβεις την κυστίτιδα.

Ενοχλητικά συμπτώματα όπως, επίμονη ανάγκη για ούρηση, αίσθηση καψίματος κατά την ούρηση, πυελικός πόνος, κακοσμία ούρων ή αίμα στα ούρα υποδηλώνουν συνήθως παθήσεις του ουροποιητικού, όπως κυστίτιδα και ουρολοίμωξη.  Για να αποφύγεις τέτοιες λοιμώξεις, που βασανίζουν κυρίως τις γυναίκες, ακολούθησε τις παρακάτω διατροφικές συμβουλές.  

 

Περιόρισε την κατανάλωση ζάχαρης.

Απόφυγε τρόφιμα και ποτά, πλούσια σε ζάχαρη. Περιορίστε την πρόσληψη ζάχαρης και μην προτιμάς ποτά όπως αναψυκτικά, συμπυκνωμένους χυμούς, καφέ και αλκοόλ. Το ζαχαρούχο περιβάλλον ευνοεί την ανάπτυξη των βακτηρίων. Η ζάχαρη εμποδίζει την ικανότητα των λευκών αιμοσφαιρίων να καταστρέφουν τα βακτηρίδια.

 

Πιες πολύ νερό.

Σίγουρα θα το έχεις ξανακούσει αλλά το νερό είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία. Η επαρκής πρόσληψη νερού είναι ιδιαίτερα σημαντική για την υγεία των νεφρών και των ουροφόρων οδών. Για να προλάβεις παθήσεις του ουροποιητικού, βεβαιώσου ότι πίνεις αρκετό νερό ώστε να παραμείνεις ενυδατωμένη και να αποβάλεις τα μικρόβια.

 

Μην ξεχνάς τα φυσικά προβιοτικά.

Τα προβιοτικά θα σε βοηθήσουν να καταπολεμήσεις αποτελεσματικότερα τη μόλυνση. Αν καταναλώνεις τρόφιμα που περιέχουν lactobacillus acidophilus (προβιοτικά), θα βοηθήσεις τα ευεργετικά βακτήρια να καταπολεμήσουν τα βλαβερά μικρόβια. Τροφές που περιέχουν φυσικά προβιοτικά είναι το γιαούρτι -ιδιαίτερα το πρόβειο-, το λάχανο, το κεφίρ,  το ξινόγαλο και το μηλόξυδο.

 

Προσοχή στα πικάντικα.

Οι πικάντικες τροφές όπως και τα επεξεργασμένα τρόφιμα αυξάνουν τα όξινα συστατικά στον οργανισμό. Η οξύτητα που σχηματίζεται από αυτά τα τρόφιμα, αυξάνει τη βακτηριακή λοίμωξη.

 

Επένδυσε στις βιταμίνες.

Κατανάλωσε τροφές ή χυμούς που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C και Α. Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C είναι τα εσπεριδοειδή, όπως το πορτοκάλι ή το γκρέιπφρουτ. Η βιταμίνη C όπως και η Α, διαμορφώνουν ένα εχθρικό περιβάλλον απέναντι στα βακτήρια καθώς έχουν αντιμικροβιακή δράση. Την βιταμίνη Α, μπορείς να την βρείς στις κόκκινες πιπεριές, στα βερίκοκα, στα καρότα και στις γλυκοπατάτες.

 
Πιες χυμό κράνμπερις.

Τα κράνμπερις και ο χυμός του, φαίνεται να αποτρέπουν τις λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος. Οι φλαβονόλες που περιέχουν,  εμποδίζουν την προσκόλληση βακτηριδίων στα κύτταρα της ουροδόχου κύστης, με αποτέλεσμα την μετέπειτα αποβολή τους μέσω των ούρων.  

[email protected]

Αληθινό παιδί του Ιούλη, λατρεύω τη θάλασσα και το θερινό σινεμά, ενώ αν με ρωτήσεις ποιος είναι ο αγαπημένος μου προορισμός, θα σου απαντήσω “η Βαρκελώνη” - χωρίς δισταγμό! Στην ταινιοθήκη μου σίγουρα θα βρεις τα άπαντα του Almodovar, αλλά και επιλεγμένες ταινίες της χρυσής εποχής του Hollywood, όπως το “Όσα παίρνει ο άνεμος”!