Home / Wellness  / Diet & Fitness  / Τι να φας και τι να πιεις ενόψει καύσωνα

Τι να φας και τι να πιεις ενόψει καύσωνα

καυσωνας_restart

Ήλιος, θάλασσα, διακοπές. Όμως μαζί με όλα αυτά, έρχεται η ζέστη και ο καύσωνας. Η αλήθεια είναι ότι αν δεν έχεις κλιματιστικό στο σπίτι θα περάσεις δύσκολα. Τι γίνεται όμως όταν πρέπει να περάσεις πολλές ώρες εκτός σπιτιού;

Παρακάτω θα βρεις τι μπορείς να φας και να πιεις ενόψει καύσωνα για να καταφέρεις να τον αντέξεις, ακόμη και χωρίς κλιματιστικό ή ανεμιστήρα.

Αρχικά, εάν δεν αισθάνεσαι έντονα το αίσθημα της πείνας τόσο πολύ το καλοκαίρι, να είσαι σίγουρος, δεν είσαι ο μόνος. Οι εποχιακές αλλαγές, συμπεριλαμβανομένης της θερμοκρασίας πιστεύεται ότι επηρεάζουν την όρεξη. Το καλοκαίρι η όρεξή μας τείνει να μειώνεται, ειδικά όταν νιώθουμε ζεστοί. Αυτό συμβαίνει διότι το σώμα μας προσπαθεί να ρυθμίσει τη θερμοκρασία του περιορίζοντας τις λειτουργίες που παράγουν θερμότητα όπως η πέψη των τροφίμων.

Νερό και αφυδάτωση

Είναι ευρέως γνωστό ότι η προτεινόμενη ποσότητα κατανάλωσης υγρών καθημερινά για την αποφυγή αφυδάτωσης είναι τα 6-8 ποτήρια νερού. Τα καλά νέα είναι ότι μπορείς να αντικαταστήσεις αυτήν την καθαρή ποσότητα νερού με το γάλα, τα ποτά χωρίς ζάχαρη, το τσάι και τον καφέ, αλλά να θυμάσαι ότι τα καφεϊνούχα ποτά έχουν διουρητικό αποτέλεσμα, και ως εκ τούτου θα χάνεις τελικά από το σώμα περισσότερα υγρά από όσα θα λαμβάνεις. Ο χυμός φρούτων και οι λεμονάδες θα πρέπει να περιορίζονται σε ποτήρι των 150ml καθημερινά λόγω των φυσικών «ελεύθερων» σακχάρων που περιέχουν. Ωστόσο καλό θα είναι να γνωρίζεις ότι τα 6-8 ποτήρια δεν είναι μια ποσότητα που ταιριάζει σε όλους. Οι ειδικές ανάγκες ποικίλλουν ανάλογα την ηλικία, το μέγεθος, το φύλο,την συχνότητα της σωματικής δραστηριότητας, καθώς και περιβαλλοντικούς παράγοντες (υψηλή θερμοκρασία, υγρασία) από τα οποία επιταχύνεται το νερό που χάνει κανείς από το δέρμα του.

Πόσο νερό να πιεις τελικά;

Θα πρέπει να επανεξετάζεις την πρόσληψη νερού κατά τη διάρκεια ενός καύσωνα. Οι υψηλότερες θερμοκρασίες και η υγρασία αυξάνουν την ταχύτητα της εξάτμισης από το δέρμα σου που σημαίνει ότι ιδρώνεις περισσότερο. Ως εκ τούτου, πρέπει να τροφοδοτείς το σώμα σου με νερό ακόμη πιο συχνά. Η παραπάνω ποσότητα που χρειάζεσαι πραγματικά εξαρτάται από την προσωπική σου κατάσταση και φυσικά από το πόσο δραστήριος είσαι. Αν κάνεις τακτικά άσκηση, αυτό δεν πρέπει να σταματήσει κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Μία καλή ιδέα θα ήταν να προτιμήσεις να καταναλώνεις αθλητικά ποτά, καθώς είναι ειδικά σχεδιασμένα για την εμπλουτισμένη πρόσληψη υγρών, και να είναι πιο ενυδατικά από το παραδοσιακό νερό. Αξίζει να σημειωθεί ότι η αυξημένη κατανάλωση νερού σε σύντομο χρονικό διάστημα μπορεί να οδηγήσει σε αδυναμία των νεφρών να διατηρήσουν την ισορροπία των ηλεκτρολυτών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το αίμα να γίνει πολύ αραιό, επηρεάζοντας και κατ’ επέκταση την αρτηριακή σου πίεση.

Κατανάλωσε το νερό σου

Στην περίπτωση που ανήκεις στην ομάδα ανθρώπων που δυσκολεύονται να καταναλώσουν πολύ νερό, είμαστε στην ευχάριστη θέση να σε πληροφορήσουμε ότι υπάρχει κι άλλος τρόπος να παραμείνεις ενυδατωμένος. Τα τρόφιμα αντιπροσωπεύουν περίπου το 20-30% της πρόσληψης υγρών, και υπάρχουν μερικά που περιέχουν περισσότερο νερό από άλλα. Επομένως, εντάσσοντας μερικά τρόφιμα όπως οι φράουλες, το πεπόνι και το αγγούρι στην

Τι να φας και τι να πιεις ενόψει καύσωνα

Η καθημερινή διατροφή σου σε συνδυασμό με μια ικανοποιητική κατανάλωση νερού μπορείς να είσαι σίγουρος ότι δεν διατρέχεις κίνδυνο αφυδάτωσης. Συνταγές με υψηλή περιεκτικότητα σε υγρά μπορούν εξίσου να βοηθήσουν στα επίπεδα ενυδάτωσής σου. Οι σούπες και τα porridge αποτελούν καλά παραδείγματα συνταγών και φυσικά μπορούν να γίνουν λιγότερο χειμωνιάτικα με τα κατάλληλα εποχιακά συστατικά.

Τα παγωμένα ροφήματα κάνουν δουλειά;

Τα παγωμένα ροφήματα, οι γρανίτες και το παγωτό μπορεί φαίνονται σε όλους σαν φυσικές επιλογές όταν θέλουμε να δροσιστούμε, αλλά μπορεί να κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό. Τα κρύα φαγητά και τα ποτά μπορεί να δώσουν ένα αρχικό αίσθημα δροσιάς αλλά είναι βραχύβιο/ βραχύχρονο. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η κατανάλωση τροφής οδηγεί σε αύξηση της θερμοκρασίας καθώς η διαδικασία της πέψης παράγει θερμότητα. Αυτό σε συνδυασμό με την ταχεία ψύξη που ξεκινά από κρύα τρόφιμα και ποτά σημαίνει ότι το σώμα αντισταθμίζει το περιβάλλον του αυξάνοντας τη θερμοκρασία του πυρήνα. Έτσι μπορεί να καταλήξουμε να ζεσταινόμαστε πολύ περισσότερο από πριν. Επίσης, τα τρόφιμα που απαιτούν περισσότερη προσπάθεια πέψης – όπως τα υψηλά σε πρωτεΐνες, ζάχαρη και ίνες – πιστεύεται ότι παράγουν περισσότερη θερμότητα στο σώμα. Ένας τρόπος για να μετριαστεί αυτό είναι να χρησιμοποιήσεις για το κρέας μαρινάδες με εσπεριδοειδή, ώστε να διασπαστεί η δομή των πρωτεϊνών αλλά και για να εμποτίσουν τις ίνες του για να γίνουν πιο εύπεπτες.

Τελικά τι να προτιμήσεις;

Πίνοντας κάτι ζεστό σε μια ηλιόλουστη μέρα μπορεί να φαίνεται σαν το λιγότερο ελκυστικό πράγμα που μπορείς να κάνεις, αλλά τα ζεστά ποτά μπορούν στην πραγματικότητα να βοηθήσουν στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματός. Αυτό συμβαίνει διότι τα ζεστά ροφήματα αυξάνουν τη θερμοκρασία του πυρήνα μας, κάνοντας έτσι το σώμα να θέλει να δροσιστεί. Γι’ αυτό το λόγο ιδρώνουμε περισσότερο, για να χάσουμε δηλαδή τη θερμότητα από την επιδερμίδα μας και να εξατμιστεί ώστε να επέλθει αυτό το ψυκτικό αίσθημα. Καταλήγοντας, το γεγονός ότι έρχεται καύσωνας δεν σημαίνει ότι θα αμελήσεις τη διατροφή σου, και θα έχεις ως δικαιολογία τη ζέστη για να τρως κάθε μέρα παγωτό. Θέλει σωστή οργάνωση, καλή ενυδάτωση και γεμάτο στομάχι.

 

Τώρα λοιπόν που έμαθες τι μπορείς να φας και τι να πιεις ενόψει καύσωνα, είσαι έτοιμος να απολαύσεις το καλοκαίρι χωρίς να σε τσουρουφλίσει ο ήλιος!

 

[email protected]

ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΙ ΓΕΝΟΥΣ ΘΗΛΥΚΟΥ * Η Γεωργία: η κόρη του ‘‘ας κάνουμε ένα meeting’’! Διαιτολόγος Διατροφολόγος, ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης / Master practitioner in eating disorders, ΚΕΑΔΔ / Msc στην αθλητική διατροφή, Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος (in progress) * Η Γιώτα: η κόρη της πατέντας! Β. Διαιτολόγος Διατροφολόγος / Master practitioner in eating disorders, ΚΕΑΔΔ * Η Ναταλία: η κόρη της οργάνωσης! Διαιτολόγος Διατροφολόγος, ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης / FODMAP/ IBSmanagement dietitian, King’s College London * Η Ευγενία: η κόρη του ‘‘πρώτα όμως cafe’’! Διαιτολόγος Διατροφολόγος, Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος